Så mye kan kondisen fortelle deg om din egen dødelighet. Og så mye du trene

Kondis sier mer om helsa enn blodtrykket.

GOD KONDIS ER GOD HELSE:
Instruktør Lena Elisabeth Hagen (26) leder en gruppe glade seniorer som trener to ganger i uka på Senior Puls på Sats Elixia Njårdhallen. Forskning viser at oksygenopptaket har mye å si for forebygging av hjerte og karsyk- dommer. FOTO: FRANK KARLSEN
 
GOD KONDIS ER GOD HELSE: Instruktør Lena Elisabeth Hagen (26) leder en gruppe glade seniorer som trener to ganger i uka på Senior Puls på Sats Elixia Njårdhallen. Forskning viser at oksygenopptaket har mye å si for forebygging av hjerte og karsyk- dommer. FOTO: FRANK KARLSEN   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kondisen, eller maks O2-opptak som det heter på fagspråket, er bedre egnet til å forutsi tidlig dødelighet enn tradisjonelle hjerte- karrisikofaktorer som røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes type 2. Dette finner en ny studie gjort ved K.G. Jebsen-senteret ved NTNU i Trondheim.

I studien har de brukt tall fra Helseundersøkelsen Nord-Trøndelag (HUNT) med nesten 39 000 friske menn og kvinner. Disse ble fulgt opp inntil 16 år. 3800 av deltakerne døde i løpet av den tida. Studien ble publisert i Mayo Clinic Proceedings i slutten av november.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer