Så mye salt kan du spise før det er farlig

Svært mange blir syke av salt.

ØKT RISIKO:  Salt øker risikoen for blant annet hjerneslag, nyresykdom, magekreft og hjertesvikt. Foto: BENJAMIN A. WARD
ØKT RISIKO: Salt øker risikoen for blant annet hjerneslag, nyresykdom, magekreft og hjertesvikt. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det viser en studie som publiseres i dag i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine. Det er en metaanalyse av 202 tidligere studier, utført i 187 land.

- Studien er omfattende, og har brukt mange ulike kilder. Blant annet har de målt salt i urinen som er et objektivt mål. Det er en styrke. Det er tydelig at det spises for mye salt over alt i verden, noe som ikke er overraskende i og med at bearbeidet mat inneholder mye salt. Salt gir en indirekte negativ effekt på hjertet ved at det påvirker blodtrykket. Forhøyet blodtrykk er nesten alltid skadelig. Over halvparten av hjerte- og hjerneslagssykdom er knyttet til forhøyet blodtrykk, sier Erik Arnesen, ernæringsfysiolog og helsefaglig rådgiver i LHL. Han fortsetter:

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer