ØKT RISIKO:  Salt øker risikoen for blant annet hjerneslag, nyresykdom, magekreft og hjertesvikt. Foto: BENJAMIN A. WARD
ØKT RISIKO: Salt øker risikoen for blant annet hjerneslag, nyresykdom, magekreft og hjertesvikt. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

Så mye salt kan du spise før det er farlig

Svært mange blir syke av salt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Det viser en studie som publiseres i dag i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine. Det er en metaanalyse av 202 tidligere studier, utført i 187 land.

- Studien er omfattende, og har brukt mange ulike kilder. Blant annet har de målt salt i urinen som er et objektivt mål. Det er en styrke. Det er tydelig at det spises for mye salt over alt i verden, noe som ikke er overraskende i og med at bearbeidet mat inneholder mye salt. Salt gir en indirekte negativ effekt på hjertet ved at det påvirker blodtrykket. Forhøyet blodtrykk er nesten alltid skadelig. Over halvparten av hjerte- og hjerneslagssykdom er knyttet til forhøyet blodtrykk, sier Erik Arnesen, ernæringsfysiolog og helsefaglig rådgiver i LHL. Han fortsetter:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn