Så mye skal du tipse på ferie

Sjekk hva som gjelder for ditt ferieland.

HVOR MYE SKAL DU TIPSE? I Norge er det ikke nødvendig å tipse, men i noen land er tipsen en del av lønna. Foto: NTB SCANPIX
HVOR MYE SKAL DU TIPSE? I Norge er det ikke nødvendig å tipse, men i noen land er tipsen en del av lønna. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Vi har alle kjent på følelsen etter å ha spist et bedre, eller ikke fullt så bra, måltid på restaurant i utlandet:

Hvor mye skal du egentlig gi i tips til servitøren?

Og hva skal du gi kelneren her hjemme? Kanskje kan du droppe å gi noe i det hele tatt.

Les også: Kafébesøkene kan være det som tapper kontoen hver måned

Frivillig med tips i Norge I Norge regnes det som frivillig å gi tips, for her til lands er ikke servitører avhengige av tips for å ha en grei inntekt, slik det er i en del andre land.

- I Norge er det frivillig å gi tips. Det kan være en hyggelig gest om man er ekstra fornøyd, og da bør 10-15 prosent av beløpet være en grei retningslinje, har kommunikasjonsdirektør i Virke, Kjetil Sviland, tidligere uttalt til Dinside.

Nettopp fordi det er frivillig, anbefaler han å ikke gi tips om eksempelvis maten eller servicen ikke er som forventet.

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, vil derimot ikke gi en anbefaling om størrelsen på tips i Norge. Begrunnelsen er at de er en arbeidsgiver- og bransjeorganisasjon, og lønnssystemene i Norge baserer seg i dag ikke på tips, i motsetning til i mange andre land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.