HVOR MYE SKAL DU TIPSE? I Norge er det ikke nødvendig å tipse, men i noen land er tipsen en del av lønna. Foto: NTB SCANPIX
HVOR MYE SKAL DU TIPSE? I Norge er det ikke nødvendig å tipse, men i noen land er tipsen en del av lønna. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Så mye skal du tipse på ferie

Sjekk hva som gjelder for ditt ferieland.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Vi har alle kjent på følelsen etter å ha spist et bedre, eller ikke fullt så bra, måltid på restaurant i utlandet:

Hvor mye skal du egentlig gi i tips til servitøren?

Og hva skal du gi kelneren her hjemme? Kanskje kan du droppe å gi noe i det hele tatt.

Les også: Kafébesøkene kan være det som tapper kontoen hver måned

Frivillig med tips i Norge I Norge regnes det som frivillig å gi tips, for her til lands er ikke servitører avhengige av tips for å ha en grei inntekt, slik det er i en del andre land.

- I Norge er det frivillig å gi tips. Det kan være en hyggelig gest om man er ekstra fornøyd, og da bør 10-15 prosent av beløpet være en grei retningslinje, har kommunikasjonsdirektør i Virke, Kjetil Sviland, tidligere uttalt til Dinside.

Nettopp fordi det er frivillig, anbefaler han å ikke gi tips om eksempelvis maten eller servicen ikke er som forventet.

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, vil derimot ikke gi en anbefaling om størrelsen på tips i Norge. Begrunnelsen er at de er en arbeidsgiver- og bransjeorganisasjon, og lønnssystemene i Norge baserer seg i dag ikke på tips, i motsetning til i mange andre land.

- Det er for oss helt greit om gjestene ikke gir tips, eller om gjesten ønsker å gi tips når de er fornøyd med overnatting, mat, drikke og service, sier Habberstad.

Tips i utlandet Hvor mye du anbefales å gi i tips varierer fra land til land. Reiseselskapet Vings guider i de forskjellige landene gir følgende anbefalinger om tipsing på spisesteder:

Bulgaria:
10 prosent av regningen hvis ikke driks er inkludert.

Frankrike:
Som regel er 15 prosent inkludert i regningen, står oppført som «service compris».

Hellas:
Det forventes cirka 10 prosent av regningen, selv om «service charge» er inkludert.

Italia:
«Service charge» på 20 prosent er som regel inkludert i regningen.

Kroatia:
Cirka 10 prosent av regningen.

Portugal:
5-10 prosent av regningen.

Spania:
Etter en kopp kaffe er det ikke vanlig å tipse, men ved større restaurantregninger kan du gi noen euro basert på service og kvaliteten på maten.

Storbritannia:
Hvis det ikke allerede er inkludert en serviceskatt på 12,5 prosent, gir du cirka 10 prosent.

Thailand:
På de fleste store restauranter er 10 prosent «service charge» inkludert, hvis ikke forventes det 10 prosent i tips.

Tyrkia:
Cirka 10 prosent av regningen.

USA:
Tipser du 10 prosent av beløpet uttrykker du utilfredshet med serveringen og maten. 15 prosent tilsvarer at alt var ok, 20 prosent betyr at du er meget fornøyd og 25 prosent er oppfattes som et takk for en enestående serviceopplevelse.

I de fleste storbyene oppfattes 20 prosent som bra tips.

Les også: Her er det like billig som tax free - selv om du ikke skal til utlandet

Sverige og Danmark Det er også mange som velger våre nærmeste ferieland, enten for kortere eller lengre feriereiser. Så hvor mye skal du tipse i Sverige og Danmark?

Her er det stort sett de samme reglene som i Norge, som gjelder:

Service er inkludert, men er du fornøyd med servicen på barer og spisesteder, er det vanlig å tipse mellom 5 og 10 prosent. Dette gjøres oftest ved at du runder opp til et rundt beløp.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.