Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Så mye sol trenger du

En snau daglig dose faktisk, men det finnes heldigvis alternativer.

DAGLIG DOSE: - 10 minutter daglig med sol på ansikt og armer i sommerhalvåret, midt på dagen og uten bruk av solkrem, er nok, sier professor og D-vitaminforsker Johan Moan.  Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto
DAGLIG DOSE: - 10 minutter daglig med sol på ansikt og armer i sommerhalvåret, midt på dagen og uten bruk av solkrem, er nok, sier professor og D-vitaminforsker Johan Moan. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto Vis mer

Solstrålene øker ikke bare velværet og gjør deg gladere - brukt fornuftig kan de også bidra til å forebygge både kreft og annen sykdom.

Etter at det på 80-tallet ble påvist en sammenheng mellom enkelte kreftformer og lave D-vitaminverdier, har forskningen skutt fart, og til nå er det publisert godt over 6000 artikler som indikerer at D-vitaminet kan ha stor betydning for helsen vår på mange områder.

10 minutter om dagen Ettersom det er solen som er den viktigste kilden til D-vitaminet, er dette imidlertid et vanskelig og ømtålig tema, siden solen som kjent også kan forårsake hudkreft.

- Problemet er at vi er blitt så redde for å pådra oss hudkreft at vi har blokkert for alle helsegevinstene som de samme solstrålene kan gi. Men slik trenger det ikke å være. Du trenger nemlig ikke å eksponere deg lenge for solstrålene før du får en tilstrekkelig produksjon av D-vitaminer. 10 minutter daglig med sol på ansikt og armer i sommerhalvåret, midt på dagen og uten bruk av solkrem, er nok, sier professor og D-vitamin-forsker Johan Moan.

Han oppmuntrer deg gjerne til å sole mer av kroppen, men pass på så du ikke brenner deg. Resten av året anbefaler han deg enten å ta en daglig dose tran, et rent D-vitamintilskudd eller et par ukentlige lynvisitter i solariet — og selvsagt: ha fet fisk på menyen så ofte som mulig.

Her er åtte gode grunner til å sanke D-vitaminer i sommer:

1. D-vitamin styrker immunforsvaret Vitamin D er helt essensielt for å få immunforsvarets fronttropper, T-cellene, til å begynne å jobbe, viser en ny studie. Det er forskere ved Københavns Universitetet, med professor Carsten Geisler i spissen, som har gjort oppdagelsen.

- Vi har oppdaget at immunforsvarets T-celler er like avhengige av D-vitaminer som en bil er avhengig av bilbatteri for å starte. Med andre ord: Uten D-vitaminer kan ikke T-cellene komme i gang med arbeidet sitt, sier Geisler til magasinet Videnskap.dk.

I MAT: En liten middagsporsjon laks inneholder 7,5 mikrogram D-vitamin, som er mengden myndighetene anbefaler voksne mennesker. D-vitaminforskere mener derimot at dette er altfor liten mengde.  ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
I MAT: En liten middagsporsjon laks inneholder 7,5 mikrogram D-vitamin, som er mengden myndighetene anbefaler voksne mennesker. D-vitaminforskere mener derimot at dette er altfor liten mengde. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos Vis mer

Han forteller at når en T-celle gjenkjenner et fremmedlegeme som det gjerne vil kvitte seg med, må den ha D-vitaminer før den

kan begynne å dele seg og lage en hel hær av T-celler som kan ta opp kampen mot det fremmede elementet.

2. D-vitamin er bra mot benskjørhet Mens benskjørhet i tidligere tider ble betraktet som et uunngåelig resultat av aldring, setter man i dag mye inn på å forebygge og behandle sykdommen.

Benmassen vår består til en stor grad av kalsium og fosfor, som reguleres av et svært intrikat system, der både biskjoldbruskkjertelen og D-vitaminer inngår. For å hindre at skjelettet avkalkes, må kroppen tilføres tilstrekkelig med kalsium og fosfat. D-vitaminer er viktig for å øke opptaket av disse stoffene.

En indisk studie fra desember 2010 viste at 77 prosent av pasienter med hoftebrudd (lårhalsbrudd) hadde lave D-vitaminnivåer.

D-vitaminer dannes fra kolesterol i huden når man er ute i sollyset, det er derfor meget viktig, især for kvinner over 50 år, å gå en tur i solen hver dag.

3. D-vitamin beskytter mot depresjon En undersøkelse gjort av doktorgradsstipendiat Marie Kjærgaard ved Universitetet i Tromsø viser at det også er sammenheng mellom lavt D-vitaminnivå i blodet og depresjon.

Hun har blant annet sett på Tromsøundersøkelsen 6, der nærmere 13 000 menn og kvinner i alderen 30-87 år har uttalt seg om grad av oppstemthet og depresjon.

Kjærgaard registrerte hvem som følte seg nedstemt. Da hun sammenlignet blodprøver fra deltagerne i undersøkelsen, kunne hun se at de deprimerte hadde mindre D-vitaminer i blodet.

- Jeg fant ut at har man et lavt D-vitaminnivå i blodet, så har man 41 prosent større risiko for å være deprimert, forteller stipendiaten til forskning.no

4. D-vitamin kan beskytte mot overvekt Mens det tidligere er blitt påvist en sammenheng mellom fedme og lavt D-vitaminnivå, har en ny internasjonal studie med utgangspunkt i data fra Helseundersøkelsen i Nord- Trøndelag (HUNT) tatt problemstillingen et skritt videre.

I studien viser forskerne at personer med lavt nivå av vitamin D tidlig i livet hadde større risiko for å utvikle fedme senere.

5. D-vitamin er godt for hjertehelsen En stor amerikansk studie har funnet en tydelig sammenheng mellom lave nivåer av d-vitamin og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Tilførsel av D-vitaminer ser ut til å senke blodtrykket. Denne sammenhengen kan muligens forklare hvorfor blodtrykket stiger med økt avstand fra ekvator, og at blodtrykket er høyere om vinteren enn om sommeren.

6. D-vitamin beskytter mot kreft - Et lavt D-vitaminnivå øker risikoen for tunge kreftformer, som tykktarmskreft og brystkreft. Særlig gjelder dette pasienter med overvekt, som ofte har lave D-vitaminnivå i blodet. Det skyldes at D-vitaminet er fettløselig, og en god del av det vil da fanges i fettvevet, slik at det hindres i å komme ut i blodet. I tillegg er det trolig slik at overvektige soler seg mindre enn normalvektige, sier stipendiat Zoya Lagunova ved Oslo Universitetsklinikk.

Hun forteller at 20 prosent av årsaken til økt kreftfare hos overvektige kan forklares med D-vitaminmangel.

7. D-vitamin har trolig en viktig rolle ved diabetes Pågående, norsk forskning ser på sammenhengen mellom diabetes og tilskudd av d-vitamin.

- Det er nemlig gode holdepunkter for at D-vitamin er av betydning for både insulinutskillelse og insulinresistens, men det er ikke vist sikkert i kliniske studier ennå, forklarer Rolf Jorde, professor i medisin ved Universitetet i Tromsø til Forskning.no.

Det håper han og kollegene å endre på. Halvparten av studiens deltakere får store tilskudd av D-vitamin, mens den andre halvparten får placebobehandling, og forsøkspersonene skal følges over fem år.

8. D-vitamin gir bedre fruktbarhet Er du mann og ønsker å bli far? Kom deg ut i solen! Det har lenge vært kjent at D-vitaminer kan påvirke kvinners fruktbarhet.

Nå oppfordrer fertilitetseksperten Anne Clark menn til å oppholde seg mest mulig utendørs for å forbedre sædkvaliteten. Clark har nylig gjennomført en studie på 800 menn med fertilitetsproblemer. Det viste seg at 1 av 3 hadde lave verdier av vitamin D.

LES OGSÅ: Slik unngår du sommerforkjølelse
13 ting du bør unngå i tordenvær
Tabben som lett kan ødelegge de fineste sommerdagene
Åtte tegn på at du har et helseproblem

Saken ble opprinnelig skrevet av Hjemmet for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media