Så mye sparer du på å kjøpe denne flaska på Gardermoen

Her er lista over taxfree-kuppene.

SPARER PENGER: Du sparer 67 prosent på handle denne flaska i taxfree-en i stedet for på vinmonopolet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SPARER PENGER: Du sparer 67 prosent på handle denne flaska i taxfree-en i stedet for på vinmonopolet. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Ferie og sol, det er sommer.

FAMILETUR: Mor Anne Grethe Solvik, (46) Mats (16), Bendik (14) og far Morten Brochs (40) fyller kurven med godlukt og sjokolade. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FAMILETUR: Mor Anne Grethe Solvik, (46) Mats (16), Bendik (14) og far Morten Brochs (40) fyller kurven med godlukt og sjokolade. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Mange nordmenn skal til utlandet for å nyte ferien, og da er det naturlig og handle på taxfree-butikkene på vei ut av landet - eller hjem.

For her fins det varer til bare en fjerdedel av prisen.

PARFYME: Bruker du Jean Paul Gautiers «Le Male», sparer du 25 prosent ved taxfree-kjøp. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PARFYME: Bruker du Jean Paul Gautiers «Le Male», sparer du 25 prosent ved taxfree-kjøp. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Vi gjør omfattende prisundersøkelser av flere hundre varelinjer på andre europeiske flyplasser flere ganger i året, sier administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway.

Store prisforskjeller Det er spesielt sprit som er billig. Her kan du få varer over 60 prosent billigere. Men det er ikke bare dette som gir enorme utslag.

Parfymer kan du også spare mye på. Chanel no. 5 er et godt eksempel hvor du kan spare 44 prosent ved å kjøpe på taxfree.

SNUSKJØP: Du sparer 52 prosent på å kjøpe taxfreesnus fra Skruf. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SNUSKJØP: Du sparer 52 prosent på å kjøpe taxfreesnus fra Skruf. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Men det går også andre veien. En deodorant fra Hugo Boss sparer du bare 7 prosent på, til tross for at momsen på 25 prosent ikke er medregnet.

- Er du fritatt for 25 prosent moms blir det billigere. Men de store sprikene skjer fordi vi tar inn små partier med for eksempel parfymer på 100 milliliter, sier daglig leder Jon Henrik Hand i Fredrik & Louisa.

BILAR: Ahlgrens bilar er 13 prosent rimeligere i taxfree-en på Gardermoen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
BILAR: Ahlgrens bilar er 13 prosent rimeligere i taxfree-en på Gardermoen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Da blir innkjøpsprisen dyrere. Det er også verdt å merke seg at alle butikkene ofte har tilbud som gir avvik begge veier, forklarer han.

Stort utvalg Travel Retail Norway har ni butikker innenfor Duty Free og Duty Paid på de største flyplassene i Norge.

Disse er å finne på flyplassene for Oslo, Stavanger, Bergen, Kristiansand og Trondheim.  

MELKESJOKOLADE: Du sparer 17,5 prosent på å kjøpe Freia melkesjokolade i taxfree-en. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
MELKESJOKOLADE: Du sparer 17,5 prosent på å kjøpe Freia melkesjokolade i taxfree-en. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Du kan sikkert finne enkeltprodukter som er på tilbud, eller er rimeligere, på andre flyplasser i innland og utland. Men vi er opptatt av at kundene får «value for money» når de handler hos oss, sier Fjeld-Hansen.

Det ligger forskjellige variabler til grunn for rabatten som gis på produktene som selges, og disse er forbundet med særavgifter og ikke bare et rent momsfradrag. Til tross for store rabatter har selskapet fortjeneste.

Nordmenn kjøper masse - Når det gjelder kalkulasjon og fortjeneste, ønsker jeg ikke å kommentere det. Men vi er en kommersiell aktør, og vi har kalkulert med fortjeneste, sier Fjeld-Hansen.

Det norske folk er uansett veldig glade i å handle billig. De høye avgiftene gjør at vi handler masse på taxfree-butikkene når vi skal til utlandet.

Og - sommeren er høytida for denne pengebruken.

- Vi har ikke sendt inn regnskapene våre for 2011 enda, men i 2010 var omsetningen vår på 3,4 milliarder norske kroner, sier Fjeld-Hansen.