Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Så ofte bør du bytte tannbørste

Husker du ikke når du byttet tannbørste sist? Da er det nok på høy tid å investere i en ny.

HVER TREDJE MÅNED: Tannbørsten bør skiftes ut hver tredje måned eller når busten på børsten er slitt. Det kan variere fra 14 dager til tre måneder, sier tannlege Sverre Aukland.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HVER TREDJE MÅNED: Tannbørsten bør skiftes ut hver tredje måned eller når busten på børsten er slitt. Det kan variere fra 14 dager til tre måneder, sier tannlege Sverre Aukland. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje er du av den oppfatningen at tannbørsten er klar for utskifting når bustene står til alle kanter?

Da skal du vite at fagfolkene anbefaler deg å bytte tannbørste langt oftere.

Ut ifra salgstall fra analyseselskapet A. C. Nielsen, bytter nordmenn tannbørste 2,3 ganger i året, altså med cirka 5,2 måneders mellomrom. Det er nesten to ganger mindre enn det som anbefales.

- Hvor ofte man bør bytte tannbørste er et veldig individuelt spørsmål. Noen pusser så hardt at de klemmer bustene på kosten helt i stykker i løpet av 14 dager, mens andre har en mer forsiktig pussestil og da holder tannbørsten mye lenger, sier tannlege Sverre Aukland som er rådgiver for tannkremprodusenten Colgate.

Han mener at de fleste trolig merker godt at en ny tannbørste tar bedre - det er rett og slett fordi en ny børste er mer effektiv.

Busten mister spensten Selv om tannbørsten kanskje ikke ser så slitt ut, vil den etter tre måneder ha mistet litt av spensten sin og dermed vil den ikke ha optimal rengjøringsevne.

- Som tannpleier anbefaler jeg å bytte tannbørste hver tredje måned eller hvis busten på børsten spriker veldig før det har gått tre måneder, sier tannpleier Renate Derås i Jordan, og utdyper hvorfor man bør bytte så ofte:

- Det som først og fremst avgjør at man bør bytte tannbørste er slitasje på børsten. Når busten spriker til alle kanter vil den ikke ha samme rengjøringseffekt som når den er ny. I tillegg er bakterier en viktig årsak til at man bør bytte børste ofte. Det er ikke alle som ser på tannbørsten at bustene spriker like mye etter tre måneders bruk - men da vil det være en del bakterier på børsten, sier tannpleieren.

Du kan motvirke bakterier Tannpleier Derås anbefaler å skylle børsten godt etter bruk og sette den i et glass eller en beholder slik at børstehodet står opp slik at busten får lufttørke mellom hver tannpuss. Dette motvirker bakterier på tannbørsten.

- Det har vært noen spekulasjoner rundt det å skifte ut tannbørsten når man har vært syk. Det er mulig at det kan være en fordel å bytte tannbørste etter sykdom slik at man ikke drar med seg bakterier. Det høres i alle fall mer renslig ut hvis man har vært syk en stund, sier tannlege Aukland.

Hva risikerer man? Ved å bytte tannbørste for sjelden risikerer man å få et mangelfullt renhold i munnen, noe som vil gjøre at plakk ikke blir fjernet.

- Plakk som blir liggende på tennene over tid vil forårsake hull, i tillegg til at plakk som blir liggende mellom tennene eller langs tannkjøttskanten vil kunne gi en tannkjøttsbetennelse som kan vokse seg ganske stor og gi bløende tannkjøtt, dårlig ånde og andre plager, sier tannpleier Derås.

LES OGSÅ: Tungen avslører helsen din

Slik kan tannlegen berge hjertet ditt

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Tannbørsten kan være en helserisiko

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RISIKERER HULL: Ved å pusse tenner med en gammel tannbørste risikerer man å få et mangelfullt renhold i munnen, noe som kan gi hull og tannkjøttplager, sier tannpleier Renate Derås i Jordan.  FOTO: Privat
RISIKERER HULL: Ved å pusse tenner med en gammel tannbørste risikerer man å få et mangelfullt renhold i munnen, noe som kan gi hull og tannkjøttplager, sier tannpleier Renate Derås i Jordan. FOTO: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!