UNNGÅ DETTE: Midd lever blant annet av døde hudceller, så du bør være ekstra påpasselig med vask av dynen og puten din. illustrasjonsfoto. THINKSTOCKPHOTOS
UNNGÅ DETTE: Midd lever blant annet av døde hudceller, så du bør være ekstra påpasselig med vask av dynen og puten din. illustrasjonsfoto. THINKSTOCKPHOTOSVis mer

Så ofte bør du vaske dyna og puta

- Midd lever blant annet av døde hudceller.

En god natts søvn har stor betydning for folks velvære.

Hver fjerde nordmann vasker aldri dyna si, ifølge en undersøkelse utført av analyseinstituttet YouGov Zapera i samarbeid med Jysk.

Det er viktig å vaske og lufte dyna ofte - blant annet for å unngå at husstøvmiddene får fritt spillerom. I mange norske hjem blir gode råd om korrekt vask og vedlikehold av dyner og hodeputer ofte glemt eller oversett.

Midden trives best i senga Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, forteller til Bonytt.no at viktigste stedet der vi utsettes for middallergen, er trolig senga.

- Midd /husstøvmidden lever blant annet av døde hudceller og trives derfor i nærkontakt med menneskene. Du finner den typisk i sengetøyet.

- Midd trives best i innemiljø med relativ høy fuktighet.

Ikke glem puta Når vasket du puta di sist?

Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center er hygieneekspert og forfatter av boka The Secret Life of Your Germs.

- Etter fem år er ti prosent av vekten av puta støv og støvmidd, forklarer Tierno i boka si.

Ta knekken på midden Lyngra understreker at å vaske dyner og puter minst én gang i året, på 60 grader, er noe de fleste av oss bør gjøre.

- Vask på 60 grader vil drepe midd. (Høy varme og sterk kulde dreper midd.)

Hvis du har allergi for midd eller har dyrehårsallergi, eller svetter mye, er det ifølge seniorrådgiveren viktigere å være nøye med renholdet - vaske oftere.

- Følg vaskeanvisningen på dyna/puta og benytt vaskemiddel uten parfyme.

Vask dyna hvert år Innkjøper i Princess Gruppen AS, Bitta Andersen, har følgende anbefalinger om hvor ofte dunprodukter bør vaskes.

- Puter bør vaskes cirka fire ganger i året og dyner én gang per år, ellers ved behov.

Har man flere dyner som man varierer med etter sesong: sommerdyne, helårsdyne og vinterdyne, kan man ha dyner i mange år.

- Hvis man har en dyne hele året, bør man skifte dyne cirka hvert 3-4 år, forteller Andersen.

Luft vekk fuktigheten Seniorrådgiveren i NAAF påpeker at det også er viktig å la senga stå uoppredd i noen timer, slik at fuktigheten luftes fra madrass og sengetøy.

HOLD DET RENT: Selv om dynen og puteten ser tilsynelatende rene ut, kan det gjemme seg uante mengder med støv og midd der. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
HOLD DET RENT: Selv om dynen og puteten ser tilsynelatende rene ut, kan det gjemme seg uante mengder med støv og midd der. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer

- Sørg for god utlufting, ha en romtemperaturen på soverommet som ligge under 18 ºC.

- På dager med kulde (-15 til -20 ºC) kan du legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i cirka åtte timer, og banke den godt før den tas inn, råder Lyngra.

Hold midden vekk med trekk Hvis du ønsker ekstra beskyttelse mot disse små krypene, kan du ifølge Lyngra gå til anskaffelse av middtrekk.

- Madrass, pute og dyne trekkes med allergentett sengetrekk - utenpå trekket benyttes alminnelig sengetøy.

Her kan du lese mer om NAAF-anbefalte produkter.

(Kilder: kk.no, naaf.no)

Les også:
Derfor lukter treningstøyet ditt surt
Vasker du undertøyet på 30-40 grader?
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide
Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.