SVØM MED DELFINER: Martin Otterbeck (45) svømmer med delfiner for første gang. Foto: AGNETE BRUN
SVØM MED DELFINER: Martin Otterbeck (45) svømmer med delfiner for første gang. Foto: AGNETE BRUNVis mer

Så rett inn i øynene på delfinen som blunket tilbake og smilte

Frida (18) fikk drømmen oppfylt.

(Dagbladet Søndag): Da Frida Otterbeck (18) var tre år, lovet faren hennes, Martin (45), at hun skulle få svømme med ville delfiner hvis hun lærte å svømme.

Siden den gangen har hun hatt målet klart foran seg: En dag å kunne hoppe ut i et hav med flokker av ville delfiner.

- Jeg lærte å svømme da jeg var fem år. Men jeg kunne først bare svømme under vann. Kusinen min og jeg lekte delfiner, vi kom opp for å puste og vi beveget oss på samme måte som delfinene.

Delfin-tattoo Faren til Frida  har også alltid vært veldig glad i vann, og har til og med en delfin tatovert på skulderen.

KONTAKT: Frida svømmer som en delfin mot flokken som glir majestetisk mot dypet. 
Foto: AGNETE BRUN
KONTAKT: Frida svømmer som en delfin mot flokken som glir majestetisk mot dypet. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Tatoveringen har vært der som en påminnelse til både far og datter om drømmen de delte.

I årene etter at hun lærte å svømme, øvde Frida seg mye på å snorkle. To reiser til Galápagos ga også mulighet til å svømme nær både sjøløver og skilpadder.

- Det var veldig spennende. Og drømmen om en gang å svømme med delfiner på samme måten ble bare enda sterkere etter de opplevelsene.

VARMT OG EKSOTISK: Shagra Eco har både beduintelt og hytter du kan bo i.  
Foto: AGNETE BRUN
VARMT OG EKSOTISK: Shagra Eco har både beduintelt og hytter du kan bo i. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Og så, på 18-årsdagen  i februar i år, holdt pappa Martin til slutt løftet: Han ga Frida en reise til Egypt med flere dagers delfinsafari sammen med familien.

- Jeg ble utrolig glad og rørt da jeg skjønte at drømmen min kunne bli til virkelighet.

Beduintelt De reiste i april, da er været i Egypt stabilt og sola ikke så brennhet.

På flyplassen i Marsa Alam ble de møtt av Khaled Said fra Dolphin Swims, som arrangerte hele turen for dem.

Khaled, som ble deres følgesvenn under hele oppholdet, kjørte dem til dykkersenteret Shagra Eco ikke så langt unna.

Der er det både beduintelt og hytter, noen av dem med air condition.

I restauranten serveres alle måltider, som er inkludert i prisen. Atmosfæren er svært rolig - Shagra Eco er ikke noe partysted. Frida likte seg med en gang:

- Det er et veldig kult sted. Vi bodde i ei hytte, med ørkenen rett bak oss og havet like foran.

Egypterne var veldig gjestfrie, og guiden vår sa at de nå var både friere og lykkeligere enn før revolusjonen.

Delfinenes hjem Den første dagen  gikk med til å øve på snorkling, siden ikke alle i gruppa på elleve turister var like trente som Frida.

Da det var unnagjort, kunne alvoret begynne. Etter en lang biltur og en enda lengre båttur, kom de til revet Zataia Reef som kalles «delfinenes hjem».

Frida forklarer:
- Delfinene jakter langt ute i havet om natta, men kommer tilbake og hviler seg innenfor revet om dagen. Der er de også trygge for haiene fordi vannet ikke er så dypt der.

Delfinene ligger likevel ikke i ro på dagtid, men svømmer fortsatt rundt. Det kan de gjøre fordi det bare er halve hjernen som sover.

Den vakre bukta og det stille, turkise vannet var en opplevelse i seg selv. Men plutselig brøt en delfinflokk overflaten, hoppet og lekte, før den like brått forsvant igjen.

Ut i båt - Vi fikk på oss utstyret og alle ville uti fortest mulig. Men guiden vår sa at vi først måtte finne ut hvor de svømmer. Derfor måtte vi gå over i mindre båter som tok oss rundt i bukta, sier Frida og fortsetter:

SNORKLING: Frida kunne kunsten fra før, men det gis også opplæring i snorkling før kursen legges mot farvannene der delfinene hviler ut etter nattens jakt på mat. Foto: AGNETE BRUN
SNORKLING: Frida kunne kunsten fra før, men det gis også opplæring i snorkling før kursen legges mot farvannene der delfinene hviler ut etter nattens jakt på mat. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Til slutt fant vi dem og kom oss i vannet. Vi så en flokk gli langsomt forbi, kanskje ti meter under oss - litt for dypt til at vi kunne nå dem.

De beveget seg så fredelig at Frida fikk en helt spesiell ro i seg. Samtidig var hun nesten i sjokk over å ha vært så tett på ville delfiner for aller første gang.

Så skjedde det Men hun skulle  heldigvis komme mye nærmere enn dette. Dagen etter fant de et område der det var delfiner overalt, og nå var også dybden perfekt:

- Jeg lå der og så flokken like under meg. Jeg hadde grugledet meg litt på forhånd til å hoppe uti, men nå ble jeg helt rolig. Jeg glemte alle bekymringer. Det var helt magisk.

DAGEN ER OVER: Etter en lang dag med het sol, er det godt å vandre på stranda med sandalene i hånda og meditere over alt som har skjedd. En kopp te i The Bedouin Bar hører også med til ritualet. Foto: AGNETE BRUN
DAGEN ER OVER: Etter en lang dag med het sol, er det godt å vandre på stranda med sandalene i hånda og meditere over alt som har skjedd. En kopp te i The Bedouin Bar hører også med til ritualet. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Frida, pappa Martin og de andre turistene lå stille øverst i vannet da det skjedde:

- Plutselig kom flokken rett mot oss. Bare fem meter fra meg gikk de opp for å puste, og rett etterpå hadde jeg dem på hver side av meg. Jeg svømte med delfiner!

Det største øyeblikket Like etter kom  kanskje det aller største øyeblikket:

- En delfin skilte seg ut fra flokken og svømte bort til meg. Jeg beveget meg på samme måten som den - jeg hadde jo øvd meg på å være delfin i 13 år, sier Frida.

GOD HJELPER: Frida og Martin hadde ikke kommet langt uten Khaled Said. Foto: AGNETE BRUN
GOD HJELPER: Frida og Martin hadde ikke kommet langt uten Khaled Said. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Delfinen svarte med å leke i vannet rundt henne og vise henne kunstene sine.

- Jeg kunne se rett inn i øynene på den, og jeg syntes den blunket en gang og smilte til meg. Det var som den skjønte at jeg ville ha kontakt med den, og at den ville vise at den var interessert i det samme, sier hun.

Etterpå, da hun kom opp etter flere timer i vannet, virket det først helt uvirkelig:

HADDE DRØMMEN FØRST: Martin Otterbeck har til og med en delfin tatovert på skulderen. Til slutt fikk han også sett dem på nært hold i sitt rette element. Foto: AGNETE BRUN
HADDE DRØMMEN FØRST: Martin Otterbeck har til og med en delfin tatovert på skulderen. Til slutt fikk han også sett dem på nært hold i sitt rette element. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Hadde dette skjedd meg? Var det mulig? Men så ville jeg bare hoppe uti igjen og bli der sammen med dem.

Og hva tenker hun nå, noen uker etterpå?

- Jeg må jo være et av de heldigste menneskene i verden. Ingenting kan slå det jeg opplevde da jeg var en del av delfinenes liv.  

DELFINER: Det er mulig å følge flokken over lengre strekninger, når de svømmer langsomt innfor revet. Foto: AGNETE BRUN
DELFINER: Det er mulig å følge flokken over lengre strekninger, når de svømmer langsomt innfor revet. Foto: AGNETE BRUN Vis mer