TUROPPLEVELSE: Turid og Stein Brendholen er med på turene på Jeløy utenfor Moss i regi av Moss og omegn demensforening hver tirsdag. De setter pris på faste, felles aktiviteter og muligheten for å snakke med andre i samme situasjon. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
TUROPPLEVELSE: Turid og Stein Brendholen er med på turene på Jeløy utenfor Moss i regi av Moss og omegn demensforening hver tirsdag. De setter pris på faste, felles aktiviteter og muligheten for å snakke med andre i samme situasjon. Foto: Jacquees Hvistendahl / DagbladetVis mer

Demens

Så tidlig må demens behandles

Hver femte nordmann vil rammes av demens. Sykdommen må behandles tidlig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

JELØY (Dagbladet): På Jeløy utenfor Moss er personer med demens og deres ledsagere samlet til den faste tirsdagsturen. I dag er 25 turglade mennesker møtt opp. Det kan være vanskelig å se hvem av dem som er rammet av demens. Dette er personer med tidlig fase av sykdommen, de bor fortsatt hjemme. Noen går en litt kortere runde på de gode turveiene, noen går litt lengre.

- Som pårørende er det noe helt annet å snakke med andre pårørende i samme situasjon. Vi forstår hverandre, sier Turid Brendholen (72).

Små endringer

Nå er det gått tre år siden mannen Stein Brendholen (77) fikk diagnosen vaskulær demens. Fire år før dette hadde han fått et hjerneslag. I starten var endringene små; Stein kom med noen kommentarer som ikke ga helt mening, han glemte hva som var planlagt og spurte opp igjen om det samme. Fastlegen gjorde noen tester og sendte ham videre til kommunens demensteam.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn