Så vakkert ble lille Ulefos etter oppussingen

På under ett år klarte paret å få forvalterboligen fra 1814 i standsmessig stand og med sjelen i behold.

UT MOT HAGEN. idyllisk hage med standsmessig trapp. FOTO: Sveinung Bråthen
VERTINNE. Anemone Wille Våge er interiørdesigner, og hennes kunnskaper har kommet godt med under den omfattende restaureringen. FOTO: Sveinung Bråthen
VELKOMMEN. Hundene Murdoch og Bentley av engelsk opprinnelse danner velkomstkomiteen. FOTO: Sveinung Bråthen
SYMMETRISK. Hovedhuset har to fløyer og gårdsrom i midten. Soverommene i fløyene har egne inngangsdører. FOTO: Sveinung Bråthen
KUNSTNERISK. Veggene er dekorert av den svenske dekorasjonsmaleren Robert Persson. FOTO: Sveinung Bråthen
DRØM SØTT. Stripete tapet fra Farrow & Ball. Sengeteppe fra Senzo. FOTO: Sveinung Bråthen
ORIGINALT. Det opprinnelige panelet er malt i rolige farger. Baderommet innenfor gjesterommet fikk baderomsinnredning i nostalgisk stil. FOTO: Sveinung Bråthen
LYSENDE BESTIKK. Lysekronen med bestikk fant Anemone hos Bolina, den kommer opprinnelig fra et loppemarked i Paris. FOTO: Sveinung Bråthen
FROKOSTROMMET. Gyllen og blekblå tapet fra Poesi. Gustaviansk lysekrone er lyspunkt over spisebordet. FOTO: Sveinung Bråthen
FOTO: Sveinung Bråthen

På bakkekammen ned mot fossen og Telemarkskanalen ligger "Lille Ulefos" som ble bygd i det historiske året 1814. Til tross for navnet, er det en stor og staselig forvalterbygning.

Solid oppussing Hovedhuset består av front med hovedinngang og to fløyer, de andre mindre husene, portnerboligen og stallen med gjesteplasser, ligger pent dandert på tomten.

Vertskapet Anemone Wille Våge og Per Ove Bakke overtok stedet på Ulefoss i 2006. De har pusset opp hjemmet sitt fra grunnen av, og installert gjesterom som de leier ut hele året for dem som ønsker en helt spesiell opplevelse.

Sjelden perle Per Ove har vært mye i Ulefoss som barn. Bestefaren jobbet 50 år på jernverket, og moren er fra stedet.

-Jeg kjente til eiendommen og visste at den var en unik og sjelden perle. Jeg overtalte Anemone til å bli med hit, heldigvis ble hun også bergtatt på stedet, sier han.

Huset ble fredet i 1924, og den originale planløsningen måtte beholdes. Fasaden måtte bevares med opprinnelige detaljer, ingenting kunne fjernes eller endres uopprettelig.

Leve med farger Stilen er ren norsk empire, en periode interiørdesigner Anemone er spesielt opptatt av.

Det er tidligere gjort fargeanalyser av interiøret.

-I utgangspunktet skulle jeg bruke de opprinnelige fargene, men det er helt annerledes å se fargene på store flater enn de små fargeprøvene. Jeg hadde ikke lyst på tung supperosa spisestue eller gusjegrønn stue, så jeg tok en klar avgjørelse; hvis vi skulle bo her måtte det bli med farger vi liker.

- Vii skal ikke lage museum her, utdyper Wille Våge.

Håndmalt på veggen Alle rom har fått sitt eget preg. Nye, men tidsriktige tapeter, blek blå, gule nyanse og gråtoner på veggene samt håndmalt dekor av svenske Robert Persson.

Anemone forteller at de har innredet med en salig blanding av nye og gamle møbler.

Noe har hun tatt med seg fra tidligere bolig, noe er kjøpt på nettet eller på auksjoner, blant annet lysekroner og klokker.

Historisk sus Fem generasjoner Aal har bodd i huset, det var verkseier og statsråd Niels Aal som bygde hovedgården som sommerbolig. Opp gjennom årene har medlemmer av familien også bodd i forvalterboligen.

- Eugine Aal bodde her til 1970-tallet, hun var den siste av Aall-familien som bodde på Lille Ulefos. Lokalbefolkningen kalte henne bare for kammerherrinnen, forteller Per Ove Bakke.

Solide materialer Lille Ulefos har holdt seg godt for alderen. Beboerne fant verken lekkasjer eller fuktighet i kjeller eller på loft.

Originale vinduer og dører trengte kun noen omganger med malingskosten. Det eneste de måtte skifte fullstendig var gulvene, under nålefilt og linoleum hadde ikke plankene holdt seg.

Forvalterboligens historie Byggherren av Ulefos Hovedgård var verkseier Niels Aal som også var statsråd og utsending til riksforsamlingen på Eidsvoll. Hovedgården var Aals sommerresidens.

Den gamle forvalterboligen ble revet rundt 1814. Ved siden av den gamle bygningen ble det i 1813 bygd en ny bolig, opprinnelig til forvalter Bredsdorff. Opp gjennom årene har den vært bebodd av medlemmer av familien Aal.

Den nye forvalterboligen er ikke småbygd; fronten er 27 meter lang og fløyene er 15 meter lange. Både hovedgården, som ligger ovenfor, og forvalterboligen er bygd over en kvadratisk plan med en gårdsplass skåret inn mellom fløyene.

På mange måter er forvalterboligen lik hovedgården, begge har hovedinngang fra plassen samt særskilte innganger til soverommene i fløyene fra gårdsplassen. Lille Ulefos er oppført av solid tømmer og kledd utvendig med stående tømmermannspanel. det er valmtak på de lange, lave fasadene.

Lille Ulefos ble fredet i 1924, fasadene må bevares med opprinnelig detaljer og inne må den originale planløsningen beholdes. Mer om stedet på www.lilleulefos.no

Les også :
Interiørdesignerens perle i Son
Se stilig boligbygg i Oslo
Våre kuleste interiørbilder
Villa i flott landstil

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.