Saftig ribbe, sprø svor: Hvordan gjøre ribba dobbelt så god?

Andreas Viestad gir deg oppskrift på klassisk og asiatisk ribbe.

Svinaktig godt: Vil du lage en ny vri - eller lage et supplement til den klassiske juleribba - er det lite som går bedre til det saftige svinekjøttet enn soya, ingefær og appelsin. Oppskriften får du under. Foto: METTE RANDEM
Svinaktig godt: Vil du lage en ny vri - eller lage et supplement til den klassiske juleribba - er det lite som går bedre til det saftige svinekjøttet enn soya, ingefær og appelsin. Oppskriften får du under. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et lite barn ble født i Betlehem omtrent på denne tiden av året for litt over to tusen år siden. At denne begivenheten fortsatt feires i dag, kan ses på som et bevis på kristendommens vedvarende makt og innflytelse over et ellers temmelig sekulært samfunn. Men hvorfor det lille jødiske guttebarnet feires med enorme mengder svin, derimot, er et teologisk mysterium. I dag spiser mer enn halvparten av oss ribbe til jul. I tillegg er det julepølse, medisterkaker og svinesteik. Det er få hjem som ikke har en gris begravet et eller annet sted inni det overfylte kjøleskapet.

Hvordan vokste denne tradisjonen fram? Kanskje beror det på - lik Marias mirakuløse og uskyldsrene fruktsommelighet - et frø som kom utenfra? Man kan tenke seg at de gamle vikingene - med sin mytiske galte Særimne - ville nikket gjenkjennende til julematen vår, mens Josef og Maria nok ville betakket seg for å gå til bords med oss på julaften.

- Nei, takk, vi blir i stallen.Oppskrift på Arne Brimis klassiske juleribbe med surkål og rødkål

Juletradisjoner har noe evig og uforanderlig over seg. Det er en del av deres image. Men virkeligheten er en annen. De er i stadig endring. Selv om Den rutete kokeboken og boka Julemat av Ingrid Espelid Hovig er hellige skrifter for de fleste av oss på julekjøkkenet, en tradisjon som bør opprettholdes og stadfestes hvert år, er ikke julas oppskrifter skrevet i stein, de er barn av sin tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer