Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Saftige kålruletter kan like gjerne serveres til hverdags som til fest

Prøv Karla Siverts' kålruletter, kjøttkaker og fiskegrateng.

NY VRI: Du har vel ikke glemt disse? Kålruletter er en klassiker som blir ekstra god dersom du bruker ulike typer kålblader. Foto: METTE MØLLER
NY VRI: Du har vel ikke glemt disse? Kålruletter er en klassiker som blir ekstra god dersom du bruker ulike typer kålblader. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Dagbladets dyktige kokk Karla Siverts eksperimenterer med ulike typer kålblader når hun lager kålruletter. Den tradisjonelle medisterfarsen bytter hun ut med svinekjøttdeig og masse deilig krydder.

Sunn kål - Det er viktig å ikke glemme de gode, gamle klassikerne, og man kan godt lage sin egen vri på dem. Jeg er glad i mye smak, og lager kålruletter med blant annet rikelig med ingefær, revet sitronskall og hvitløk. Det funker bra, sier Karla.

Hodekål og kinakål er mest vanlig å bruke til kålruletter, men du kan bruke alle typer kål. Kål er svært sunt, og er en grønnsak vi gjerne kan spise mer av.

DEILIG: Ikke glem klassikerne. Kjøttkaker er alltid populært. Skulle det bli noen til overs, er det bare å putte dem i fryseren til en dag du trenger en kjapp middag. Foto: METTE MØLLER
DEILIG: Ikke glem klassikerne. Kjøttkaker er alltid populært. Skulle det bli noen til overs, er det bare å putte dem i fryseren til en dag du trenger en kjapp middag. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Når det gjelder næringsinnhold er grønnkål vinneren, tett fulgt av svartkål - en spennende kåltype som er ganske ny på det norske markedet.

Karla lager kålruletter av både svartkål og grønnkål, noe som både gir ekstra god smak og nydelig grønnfarge på de små pakkene med krydret kjøtt.

Brun saus Saftige kjøttkaker i brun saus, servert med grønn erterpuré eller kålstuing, er en annen klassiker Karla liker å lage.

Hun har sin egen favorittoppskrift med en blanding av kjøttdeig av både svin og storfe, og krydrer med blant annet mye nyrevet muskatnøtt, pepper og ingefær.

- Disse kjøttkakene er jeg veldig glad i. Det beste er å først brune dem i en stekepanne, og så la kakene putre seg ferdig i en god, brun saus. Lag gjerne en ekstra stor porsjon når du først er i gang. Det er fint å ha hjemmelagde kjøttkaker i fryseren til en dag du trenger en kjapp middag, sier Karla.