Billigere flybilletter:

Saksøkes etter å ha droppet Oslo-tur

Lufthansa anklager en av sine passasjerer for å ha bestilt en flyreise til Oslo, uten å ha hatt planer om å reise dit.

SØKSMÅL: Lufthansa mener en av deres kunder har benyttet seg av et smutthull for å få billigere flybilletter, og har gått til søksmål mot vedkommende. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Scanpix
SØKSMÅL: Lufthansa mener en av deres kunder har benyttet seg av et smutthull for å få billigere flybilletter, og har gått til søksmål mot vedkommende. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tysklands nasjonale flyselskap, Lufthansa, har gått til søksmål mot en av sine flypassasjerer etter at han skal ha benyttet seg av et velkjent triks for å få billigere flybilletter.

Trikset kalles «hidden city-booking» og går ut på å bestille flyreiser med mellomlanding, og hoppe av reisen før alle flygingene er gjennomført.

Hvis man for eksempel skal reise fra Moskva til Paris, vil det være billigere å bestille en reise fra Moskva til London med mellomlanding i Paris, og ikke benytte seg av den siste flygingen, skriver The Independent.

Metoden

Smutthullet har vært kjent i årevis, og Dagens Næringsliv omtalte det så tidlig som i 2015.

Lufthansa anklager mannen for å ha bestilt en reise fra Seattle til Oslo med mellomlanding i Frankfurt i desember 2016. Men i stedet for å gå om bord på flyet til Oslo, hadde han reservert en reise fra Frankfurt til Berlin som han skal ha benyttet seg av, ifølge rettsdokumentene som gjengis av CNN.

Lufthansa ønsker å statuere et eksempel overfor andre som benytter seg av trikset, og krever over 2000 euro i kompensasjon, noe som tilsvarer 20 000 kroner.

Prøvd for retten

Søksmålet ble avvist av en domstol i Berlin i desember, men overfor CNN har en talsperson for Lufthansa bekreftet at de allerede har anket avgjørelsen.

I 2014 saksøkte United Airlines en 22 år gammel mann, etter at han hadde laget en nettside som hjalp reiselystne med å finne billigere flyreiser ved å benytte seg av samme metode. Saken ble avvist av en domstol i Illinois året etter.

«Våre flyreiser er så billige at vi ble saksøkt … men vi vant», står det skrevet på nettsida.

Da problematikken ble prøvd for spansk høyesterett i september i fjor, konkluderte de med at det er lovlig.

Problemer

Flyselskapene ønsker imidlertid å få bukt med problemet fordi passasjerer som ikke møter opp kan skape forsinkelser, det er lite miljøvennlig å reise med tomme seter og metoden reduserer inntektene.

Sistnevnte utfordring kan føre til at billettprisene økes, noe som rammer passasjerer som følger reglene.

Både Lufthansa og flere andre flyselskap har stadfestet i sine vilkår og betingelser at når du kjøper en flybillett, så binder du deg til å gjennomføre hele reisen. Dersom en passasjer ignorerer disse betingelsene med overlegg, kan man bli bedt om å betale den fulle prisen for reisen man endte opp med å gjennomføre.

DRAMATISK: Et fly fra Southwest Airlines forsøkte i helgen å lande på Ronald Reagan Washington National Airport - uten å lykkes. På videoen kan man se flyet forsøke å lande, men på grunn av den sterke vinden må piloten gi opp. I området var det vindkast over 100 km/t. Video: Andrew Clegg via CNN Vis mer

Fallgruvene

Men det er også noen fallgruver ved bruk av denne metoden, skriver The Telegraph.

Den mest vanlige feilen er at passasjerer med overlegg ikke møter opp til den første flygingen. Ved å gjøre det, vil resten av flyreisen bli kansellert.

La oss si at den saksøkte skulle fly fra Frankfurt til Oslo, og ikke møtte opp til avreisen fra Seattle. Da ville resten av reisen også blitt kansellert, noe som betyr at han ville ha blitt nødt til å kjøpe en ny billett.

En annen utfordring er at man alltid må huske på å reise med håndbagasje. Dersom en flypassasjer sjekker inn en bagasje ved avreise, vil vedkommende ikke ha mulighet til å sjekke den ut på mellomlandings-destinasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer