GUTTEMAT:  Alle ekte mannfolk spiser bacon, men ikke alle spiser grønnsaker. Ved å servere grønnsakene med bacon, spiser mannfolk gress. Foto: LISE VON KROGH
GUTTEMAT: Alle ekte mannfolk spiser bacon, men ikke alle spiser grønnsaker. Ved å servere grønnsakene med bacon, spiser mannfolk gress. Foto: LISE VON KROGHVis mer

Salat for ekte mannfolk og sultne kvinnfolk

Bacon får gutta til å spise salat.

• Flere matsaker på db.no/mat
Denne salaten serverte jeg husbonden.

At jeg hadde bacon i salaten var ikke tilfeldig. Denne var til å glede hans ganer og få han til å spise grønnsakene sine.

Ideen min var at alle ekte mannfolk spiser bacon, men ikke alle spiser grønnsaker.

Så ved å servere grønnsakene med bacon, så spiser selv et ekte mannfolk gress  - og det gjorde han!

I bås Finnes det kostholdsstereotypier?

Kan vi sette folk i bås når det kommer til kosthold? For eksempel at menn vil ha kjøtt og kvinner vil ha salat?

For en stund tilbake var husbonden på guttefest, der ble det servert baconinnbakt steik.

Yr av glede sendte husbonden meg det ene baconbildet etter det andre — direktesendt fra guttekjøkkenet.

Ekte mannfolk spiser jo kjøtt, må vite! Måltidet ble selvsagt servert uten grønnsaker.

Kjøtt vs salat I følge den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3 (2010-2011) spiser menn 146 gram rødt kjøtt (både rent og bearbeidet), mens kvinner nøyer seg med 89 gram kjøtt om dagen.

SUNT: Lur inn bacon for gutta, så spiser de grønt. Lur inn avocado for jentene, så får de i seg fett. Foto: LISE VON KROGH
SUNT: Lur inn bacon for gutta, så spiser de grønt. Lur inn avocado for jentene, så får de i seg fett. Foto: LISE VON KROGH Vis mer

Se for deg noen venninner på café, hva bestiller de til lunsj? Jo, de bestiller salat; cæsarsalat og kyllingsalat.

Rundt 50 % av mennene spiser grønnsaker daglig, mens nær 70 % av kvinnene gjør det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner spiser også mer frukt og bær.

Bacon-appellen Hva er det med bacon?

Bare innrøm at du liker bacon, er du mann så er kanskje dette mer skryt enn noe du blygt innrømmer.

Til denne salaten hadde jeg godt marmorert, tynnskåren bacon.

Bacon som krøller seg på stekepannen. Bacon som du egentlig bare har lyst å spise med fingrene og slikke dem godt av etterpå.

Kanskje er den salte smaken, røykearomaen, fettet eller glutamat?

MATGLAD: Ernæringsfysiolog og matblogger Lise Von Krogh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON
MATGLAD: Ernæringsfysiolog og matblogger Lise Von Krogh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON Vis mer

At fet mat smaker godt er ikke noe nytt. Fett bærer smak.

Glutamat er en aminosyre som svinekjøtt er spesielt rik på og det er denne aminosyren som gir umamismaken, kjøttsmaken, vår femte smak.

Umami er en smak som indikerer at maten kan være rik på aminosyrer.

Problemet med bacon er at den er rik på mettet fett og salt og at den er røkt.

Dette gjør den til en helsemessig uheldig matvare å spise mye av.

Bacon i et sunt måltid Den rike baconsmaken kan du dra fordel av i matlaging, også når du lager sunn mat.

Fordi bacon avgir mye smak kan du bruke litt bacon til å smakssette en suppe.

Skal du ivareta måltidets sunnhetsverdi, bør bacon utnyttes som et krydder fremfor en hovedingrediens i mengde.

På grunn av smaken vil likevel bacon oppfattes som en tilfredsstillende hovedingrediens.