Saltinntaket dobbelt så høyt som det burde være

Dette kan du gjøre selv for å redusere saltet i maten.

KJENNES IKKE PÅ SMAKEN: I det pågående forskningsprosjektet «Salto» har doktorgradsstipendiat Kirsti Greiff ved Sintef Fiskeri og havbruk, og andre forskere nå funnet ut at saltinnholdet i flere matvarer kan reduseres betydelig uten at det går utover smaken.  
Foto: TOM E. ØSTHUUS
KJENNES IKKE PÅ SMAKEN: I det pågående forskningsprosjektet «Salto» har doktorgradsstipendiat Kirsti Greiff ved Sintef Fiskeri og havbruk, og andre forskere nå funnet ut at saltinnholdet i flere matvarer kan reduseres betydelig uten at det går utover smaken. Foto: TOM E. ØSTHUUSVis mer

Vi har hørt det utallige ganger: for mye alt er ikke bra for oss, og kan føre til høyt blodtrykk, som igjen fører til hjerte- og karsykdommer. Noe kan vi gjøre for å redusere saltinntaket selv, men hele 70-80 prosent av nordmenns saltinntak kommer fra bearbeidede matvarer.

I det pågående forskningsprosjektet «Salto» har doktorgradsstipendiat Kirsti Greiff ved Sintef Fiskeri og havbruk, og andre forskere nå funnet ut at saltinnholdet i flere matvarer kan reduseres betydelig uten at det går utover smaken.

Da de erstattet 30 prosent av natriumet i kokt skinke med kalium, merket ikke ekspertpanelet forskjell. Snart skal de gjennomføre testene på vanlige forbrukerne.

- Smaken reduseres jo gravis når saltinnholdet reduseres, men testene våre viser at det faktisk kan reduseres ganske mye på saltinnholdet før dette skjer. Vi erstattet 30 prosent av natriumet med kalium uten at det ga noen bitter ettersmak, sier Greiff.