Strikking:

Sam strikker gensere av alle stedene han besøker. Nå er han verdenskjent

Droppet ut av sykepleierstudiet. Nå vil amerikaneren inspirere andre med kunsten. 

STRIKKE-SELFIE: Amerikanske Sam Barsky startet å strikke naturmotiver på gensere fordi han likte det. I dag reiser han verden rundt for å ta selfier foran verdenskjente monumenter og steder, iført selvstrikkede gensere med motiv av stedene han besøker. Foto: Sam Barsky Vis mer... Vis mer

(Dagbladet): - Jeg elsker muligheten til å skape noe, og å ha frihet til å designe noe akkurat slik jeg ønsker å gjøre det, forteller Sam Barsky til Dagbladet.

Mange kjenner nok til noen som kjøper t-skjorter med motiver av steder de besøker. Sam Barsky har, med en god dose kunstnerisk frihet, gjort dette fenomenet til sitt eget. Og fenomenet har blitt omfavnet av internett.

Se hvordan i videoen øverst i saken.

Skapte sin egen kunstform

- Jeg likte å strikke da jeg gikk på college, men jeg fikk aldri lært det ordentlig før jeg en dag ruslet innom en garnbutikk og ble sittende å prate med eieren, sier Barsky.

Amerikaneren har strikket siden 1999.

Da han droppet ut av sykepleierstudiet tok han strikkingen til et nytt nivå.

BEREIST: Sammen med kona har Sam Barsky reist til land over hele kloden for å besøke steder han har strikket motiver av. Foto: Sam Barsky
BEREIST: Sammen med kona har Sam Barsky reist til land over hele kloden for å besøke steder han har strikket motiver av. Foto: Sam Barsky Vis mer

Barsky ønsket å strikke gensere med naturmotiver, men han kunne ikke finne noen slike mønstre. Da lagde ham dem selv.

- Jeg prøvde å lage mine egne mønstre, men så innså jeg at jeg like så godt kunne strikke uten, sier han til Dagbladet.

Ideen om gensere som viste steder han besøker kom først for noen få år siden.

- Jeg hadde allerede strikket mange gensere etter bilder fra steder, og jeg merket at jeg likte å gå med genserne på de stedene motivet representerte, fortsetter han.

- Da oppdaget jeg at det var en kunstform i seg selv å ta bilder av at jeg har på meg genserne foran stedene motivene viser, sier Barsky til Dagbladet.

Verdenskjent over natta

Det er bare et par uker siden noen plukket opp bildene til Sam Barsky. Det har tatt Dagbladet to uker å få svar fra den nå verdenskjente kunstneren.

- For øyeblikket er det overflod av meldinger på Facebook og forespørsler fra journalister. Jeg har bestemt meg for å svare alle og enhver, men jeg tar en dag av gangen.

Og med flere intervjuer og artikler unnagjort dag for dag, har kunstneren nå bestemt seg for å videreføre kunstformen i tiden framover.

- Et av målene mine for framtida er å lære bort denne formen for strikking. Jeg håper å inspirere andre, og at flere vil gi denne strikkinga et forsøk. En dag vil kanskje dette være en normal form for strikking, sier Barsky til Dagbladet.

STRIKKETREND: Sam Barsky håper trenden rundt prosjektet hans kan føre til at flere slenger seg på strikkinga og kan lære teknikken han har utviklet. Foto: Sam barsky
STRIKKETREND: Sam Barsky håper trenden rundt prosjektet hans kan føre til at flere slenger seg på strikkinga og kan lære teknikken han har utviklet. Foto: Sam barsky Vis mer