Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Samefolkets dag: Tre smakfulle oppskrifter med reinkjøtt

Ikke smakt reinsdyrsuppa bidos? Dette er dagen.

FESTMAT: Det er samefolkets dag. Vi byr på tre oppskrifter med reinkjøtt: Slidere, wraps og bidos, samenes festmat. Foto: ESTEN BORGOS/MATPRAT
FESTMAT: Det er samefolkets dag. Vi byr på tre oppskrifter med reinkjøtt: Slidere, wraps og bidos, samenes festmat. Foto: ESTEN BORGOS/MATPRAT Vis mer

Det er vinter og samefolkets dag. Med andre ord to gode grunner til å slå til med et skikkelig reinkjøttmåltid.

Bidos, en fyldig reinsdyrsuppe kokt på margbein, er samefolket nasjonalrett. Den er en suppe mange spiser og få snakker om. Ingrediensene er så enkle og suppa så ujålete at den lett blir litt borte.

Mange kokker snakker heller om møre indrefileter, reinsdyrmedaljonger og gryteretter fulle av einerbær, fløte, sopp og reinkjøtt. 

NY VRI: Reinkjøtt kan brukes i mange sammenhenger, her bruschetta med kremost og reinsdyrskav. Den gode kjøttsmaken høyner du ved å ha litt kanel, kardemomme og salt over kjøttet når du steker det. Foto: MARI SVENNINGSEN/MATPRAT
NY VRI: Reinkjøtt kan brukes i mange sammenhenger, her bruschetta med kremost og reinsdyrskav. Den gode kjøttsmaken høyner du ved å ha litt kanel, kardemomme og salt over kjøttet når du steker det. Foto: MARI SVENNINGSEN/MATPRAT Vis mer

Skulle du oppleve at kålrot, purre, løk, potet, reinkjøtt og noen urter blir til en skikkelig smaksbombe, ja, så er du ikke alene. Reinkjøtt er så uendelig mye mer enn bare skav og joikakaker.

Fire land Samenes nasjonaldag - eller samefolkets dag - feires ikke i ett, men i fire land. 

Nasjonaldagen, som ble vedtatt av Samekonferansen i i Helsingfors i 1992, er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland.

Den første feiringen skjedde i 1993, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

REIN FOR PENGA: Tortillas med reinskav, purre og tyttebærrømme. Foto:STUDIO DREYER-HENSLEY/ MATPRAT
REIN FOR PENGA: Tortillas med reinskav, purre og tyttebærrømme. Foto:STUDIO DREYER-HENSLEY/ MATPRAT Vis mer

6. februar 1917 var første gang nord- og sørsamer fra forskjellige land formelt samlet seg.  Uformelt har samene møttes i århundrer.

Støtt og stadig ble det servert bidos, som både er festmat og nasjonalrett.

Bidos er egentlig en slags  suppelapskaus. Synes du retten virker i trausteste laget en lørdag? Prøv reinsdyrcarpaccio i stedet.

Lihkku beivviin - Lihkku beivviin, gratulerer med dagen, hilste kronprins Haakon da han feiret samenes nasjonaldag på Kirkenes skole for tre år siden.

- Lihkku beivviin, gjentok daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i sin hilsen nøyaktig et år etter.

Hun sa hun var stolt over å være reindriftsminister, at reinkjøtt er «smaken av vidda». Der vil få motsi henne.

Reinsdyr er de eneste dyra i Norge som bare beiter i villmark. De følger årstidsvariasjonene og preges av omgivelsene.

Visste du for eksempel at kjøttet fra øst har mer smak av gress og urter når det slaktes tidlig på høsten, mens kjøttet fra vest smaker mildt av lav på vinteren?

Denne sesongen er det grunn til å hylle reinkjøttet, mener ekspertene. 

2015 hadde riktige temperaturer og lite snø, slik at reinen lett kunne grave fram maten. Reineierne selv mener kjøttet er det beste på 70 år.

Ailo Gaup og Anne Rimmens festmat: Reinsdyrgryta slår aldri feil

Utallige varianter De fleste lager bidos med poteter, men noen kjører heller på med mer rotfrukter. Hvor mye purre og løk som trengs kan det også føres diskusjoner om. Det viktigste er selvfølgelig reinkjøttet, og ikke altfor mye vann.

Reinsdyrskav er enkelt å få tak i. Margbein av reinsdyr er litt mer vrient. Vil du ha en suppe med mye smak og må gi opp jakten på margbein av rein, kjøp margbein av storfe istedet.

Når duftene sprer seg i huset og det er tid for mat, er det ingenting i veien for å lete fram samenes nasjonalsang er «Sámi soga lávlla» og la den sette stemningen.

Og istedet for «vær så god», kan du jo si « leage buorre»! Så er det bare å hive innpå.