Det er vinter og samefolkets dag. Med andre ord to gode grunner til å slå til med et skikkelig reinkjøttmåltid.
Bidos, en fyldig reinsdyrsuppe kokt på margbein, er samefolket nasjonalrett. Den er en suppe mange spiser og få snakker om. Ingrediensene er så enkle og suppa så ujålete at den lett blir litt borte.
Mange kokker snakker heller om møre indrefileter, reinsdyrmedaljonger og gryteretter fulle av einerbær, fløte, sopp og reinkjøtt.
Skulle du oppleve at kålrot, purre, løk, potet, reinkjøtt og noen urter blir til en skikkelig smaksbombe, ja, så er du ikke alene. Reinkjøtt er så uendelig mye mer enn bare skav og joikakaker.
Fire land Samenes nasjonaldag - eller samefolkets dag - feires ikke i ett, men i fire land.
Nasjonaldagen, som ble vedtatt av Samekonferansen i i Helsingfors i 1992, er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland.
Den første feiringen skjedde i 1993, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.
6. februar 1917 var første gang nord- og sørsamer fra forskjellige land formelt samlet seg. Uformelt har samene møttes i århundrer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger