Samiske grenseloser risikerte livet for norske flyktninger. Ingen takket dem da freden kom.

Offentlige rapporter påsto at samene hadde plyndret flyktningene og etterlatt dem for å dø. Det skulle ta 60 år før samene fikk oppreisning.

Veiviserne: Helt fra slaget om Narvik våren 1940 spilte samene en aktiv rolle som loser og veivisere for flyktninger og allierte soldater. Foto: Ukjent/Fargelagt av R. White
Veiviserne: Helt fra slaget om Narvik våren 1940 spilte samene en aktiv rolle som loser og veivisere for flyktninger og allierte soldater.
Foto: Ukjent/Fargelagt av R. White Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En gang hadde Anna i Makkvatn hatt Knut Hamsun som gjest. Det var i 1913 da forfatteren skrev på romanen «Børn av Tiden». Nå var det 30 år seinere og Anna hadde andre gjester- mennesker på flukt fra de tyske okkupantene i Norge.

For mange flyktninger var gården til Anna på Hamarøy første etappe på fluktruten til Sverige. Derfra gikk veien videre østover langs Tysfjorden, der stadig nye grenseloser overtok. Den sørøstligste armen av Tysfjord Hellmofjorden endte bare 7 kilometer fra grensa til Sverige og sikkerheten.

Gjør et sommerkupp på Dagbladet Pluss

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Sommerkupp: Spar 80 % på kvartalsabonnement!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer. Få full tilgang ved å abonnere på Dagbladet Pluss. Akkurat nå får du 80 % rabatt på kvartalsabonnement.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

99,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)
Sommerkupp - 80 % rabatt!

49,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer