Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Samiske grenseloser risikerte livet for norske flyktninger. Ingen takket dem da freden kom.

Offentlige rapporter påsto at samene hadde plyndret flyktningene og etterlatt dem for å dø. Det skulle ta 60 år før samene fikk oppreisning.

Veiviserne: Helt fra slaget om Narvik våren 1940 spilte samene en aktiv rolle som loser og veivisere for flyktninger og allierte soldater. <br>Foto: Ukjent/Fargelagt av R. White
Veiviserne: Helt fra slaget om Narvik våren 1940 spilte samene en aktiv rolle som loser og veivisere for flyktninger og allierte soldater.
Foto: Ukjent/Fargelagt av R. White Vis mer

En gang hadde Anna i Makkvatn hatt Knut Hamsun som gjest. Det var i 1913 da forfatteren skrev på romanen «Børn av Tiden». Nå var det 30 år seinere og Anna hadde andre gjester- mennesker på flukt fra de tyske okkupantene i Norge.

For mange flyktninger var gården til Anna på Hamarøy første etappe på fluktruten til Sverige. Derfra gikk veien videre østover langs Tysfjorden, der stadig nye grenseloser overtok. Den sørøstligste armen av Tysfjord Hellmofjorden endte bare 7 kilometer fra grensa til Sverige og sikkerheten.

Søsterdatteren Magda husket de mystiske telefonsamtalene til tante Anna: «Jeg husker hun brukte kodeord når hun snakket med kontakten sin i Leirelva … Når hun hadde folk hun skulle lose til møtestedet, sa hun til kontakten at hun hadde sydd ferdig kommagene han hadde bestilt. Så nå kunne han bare komme og hente dem. Og så sa hun antall par som var ferdig. Det tilsvarte det antall personer hun skulle lose».

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?