DUELLEN: Vi har satt to av de råeste nye Android-mobilene opp mot hverandre. Illustrasjonsbilde: COLOURBOX/SAMSUNG/SONY
DUELLEN: Vi har satt to av de råeste nye Android-mobilene opp mot hverandre. Illustrasjonsbilde: COLOURBOX/SAMSUNG/SONYVis mer

Samsung Galaxy S5 mot Sony Xperia Z2

To av de råeste Android-mobilene akkurat nå.

DinSide.no: Årets største mobilbegivenhet, Mobile World Congress 2014, er over, og de to desidert viktigste nyhetene som ble lansert, var de nye flaggskipene fra Samsung og Sony.

Begge er heftige 5-tommersmobiler fullspekket med mengder av ny teknologi, og vi kan allerede si nå at både Galaxy S5 og Xperia Z2 kommer til å bli blant vårens mest ettertraktede Android-toppmodeller.

Så hvilken av de to bør du begynne å spare til? Vi har sammenlignet spesifikasjonene for å se hvordan Samsung Galaxy S5 står seg mot Sony Xperia Z2.

Design Utseendemessig er Galaxy S5 og Xperia Z2 ganske forskjellige. Førstnevnte er laget i plast, mens sistnevnte kommer i en kombinasjon av glass og aluminium.

Samsung har lenge blitt kritisert for sitt materialvalg i så godt som alle mobile produkter, for tynn og blank plast føles unektelig ikke like eksklusivt som for eksempel børstet aluminium. På forhånd gikk det mange rykter om at de endelig ville satse på metall, men det ble altså ikke tilfellet.

Galaxy S5 er ganske lik Galaxy S4 hva utforming og design angår, men den har en ny bakside i matt og nuppete plast, hvilket både ser penere ut og er mer behagelig å holde. Det føles ikke som den kommer til å skli ut av hånden når som helst.

Xperia Z2 ligner også ganske mye på sin forgjenger Z1, men er litt smalere, tynnere og lettere. Designen oser premiumkvalitet, men den er både større og tyngre enn Samsungs telefon. De mer firkantede kantene er heller ikke like ergonomiske.

Galaxy S5: Matt og nuppete plast på baksiden gjør den enda mer behagelig å holde. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Sony Z2: Designen oser premiumkvalitet, men den er både større og tyngre enn Samsungs telefon. Xperia Z2 ligner også ganske mye på sin forgjenger, men er litt smalere, tynnere og lettere. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Galaxy S5. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Sony Z2. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Galaxy S5. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Galaxy S5. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Sony Z2. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Galaxy S5. Foto: KIRSTI ØSTVANG

Begge telefonene er støv- og vannresistente. Telefonene har ulik IP-sertifisering, men i praksis er det svært liten forskjell på hva de tåler. Xperia Z2 skal på papiret tåle mest vann, mens Galaxy S5 skal tåle mest støv.

Xperia Z2 har for øvrig en dedikert kameraknapp, slik at du enklere skal kunne ta bilder under vann.

Skjerm Når det gjelder skjermene, er det små forskjeller mellom de to toppmodellene. Galaxy S5 er 5,1 tommer stor, mens Xperia Z1 er 5,2 tommer stor. Begge har full HD-oppløsning i 1080p.

De har imidlertid forskjellige skjermtyper, hvilket kan gjøre at de ikke ser helt like ut likevel.

S5 har en Super AMOLED-skjerm, mens Xperia Z2 har en LCD-skjerm. Tradisjonelt har LCD hatt en mer korrekt fargegjengivelse, men AMOLED lokker med et dypere sortnivå, men vi har ikke fått sammenlignet de to nykommerne nok til å kunne si noe om hvordan de står seg mot hverandre. Vil du vite mer om hvilke skjermteknologier som finnes og hva som er forskjellen på dem, har vi for øvrig en selvforklarende guide her.

En gledelig nyhet med Xperia Z2 er at Sony endelig har fjernet plastbelegget, noe som vil gjøre at innsynsvinkelen ikke blir like dårlig som på eldre modeller.

Kamera Etter hvert en av de aller viktigste funksjonene til en smartmobil, og på kamerafronten skal både S5 og Z2 være bedre enn tidligere utgaver.

Galaxy S5 går fra et 13MP-kamera til et 16MP-kamera, og har fått en autofokus som skal være «den raskeste i verden» - på 0,3 sekunder. Andre nye funksjoner er en ny HDR-modus og noe kalt «Selective Focus», som lar deg ta et bilde og endre fokuspunktet seinere. S5 kan for øvrig også ta opp video i 4K-oppløsning.

Xperia Z2 har det samme 20,7MP-kameraet som Xperia Z1, men nå har det fått digital bildestabilisering. Det støtter 4K-opptak, og kan i tillegg ta video i 120 bilder i sekundet, slik at du kan spille dem av i sakte hastighet.

Z2-kameraet har også en ny funksjon kalt «Background Defocus», som fungerer ganske likt som S5 sin selektiv-fokus-funksjon.

I fjorårets store mobilkameratest ble Galaxy S4 knust av Xperia Z1, og Sony har tradisjonelt gjort det bedre enn Samsung på mobilkamerafronten. Hvorvidt det endrer seg nå, gjenstår å se.

Prosessor og minne Begge telefoner kommer med samme prosessor, men litt forskjellig klokkefrekvens. Det vil neppe gjøre utslag noe annet sted enn i ytelsestester, men at Xperia Z2 kommer med 1 GB ekstra kan gjøre at den er litt bedre på multitasking enn Galaxy S5.

Både Galaxy S5 og Xperia Z2 kommer med 16 GB internminne, men Samsung tilbyr også en 32 GB-modell. Begge telefonene støtter bruk av minnekort, men mens Xperia Z2 har en makskapasitet på 64 GB, frister Galaxy S5 med en kapasitet på hele 128 GB.

Her har altså Samsung en fordel, forutsatt at du tar deg råd til å kjøpe et så stort minnekort, som per dags dato kommer fra Sandisk.

Batteri Selv om både Samsung og Sony har sneket inn større batterier i sine nye flaggskip, har Xperia Z2 størst batterikapasitet. Hvor stor forskjell det utgjør på den faktiske batteritida, må vi naturligvis komme tilbake til.

S5 har for øvrig et utskiftbar batteri, og for noen kan det veie opp for den lavere kapasiteten.

Andre funksjoner Når det gjelder trådløse tilkoblinger, har begge telefoner det aller meste av den nyeste teknologien. Men Galaxy S5 ligger også her et lite hestehode foran med doble WiFi-antenner og en ny funksjon kalt «Download Booster», som kombinerer 4G og WLAN for raskere nedlastinger.

Samsungs telefon har dessuten en fingeravtrykksleser under hjemknappen som kan brukes til å låse opp telefonen og til betalinger via PayPal. I tillegg til innebygd skritteller, har den også en egen pulsmåler under kameraet.

Sony har lite å stille opp med på dette området, men Xperia Z2 har på sin side fått stereohøyttalere på framsiden av telefonen. Den har også fått et nytt innebygd støykanselleringssystem (du trenger imidlertid kompatible hodetelefoner for å kunne bruke det).

Programvare Begge telefoner kjører nyeste versjon av Android, nemlig 4.4 KitKat, men begge produsentene har lagt sitt eget brukergrensesnitt på toppen. Fordelen er at det på sitt beste ser svært pent ut, ulempen er at det kan gjøre at det kan ta litt lengre tid før framtidige Android-oppdateringer blir klare for den aktuelle mobilen.

Galaxy S5 kommer med en ny versjon TouchWiz, som har en renere design med flatere og runde ikoner og nye menyer. Samsung har også innført flere nye funksjoner, deriblant en strømsparingsmodus og en egen barnemodus. De har dessuten fjernet en del overflødige funksjoner fra Galaxy S4 som i utgangspunktet ikke fungerte så bra.

Sony har også gjort noen justeringer i sitt Xperia UI, som har fått et litt mer moderne utseende med gjennomsiktige navigasjonsmenyer og en ryddigere varslingsmeny. Det ser enda mer ut som standard Android, noe vi i DinSide liker veldig godt.

Førsteinntrykk og forventninger Det er selvfølgelig umulig å komme med noen endelig dom over hvilken av de to toppmodellene er best ut fra spesifikasjonene alene, selv om de begge har noen områder hvor de ligger bedre an enn konkurrentene.

Den endelige dommen kommer altså først når vi får våre testeksemplarer.

Den store oppfatningen blant journalistene på Mobile World Congress var likevel at Xperia Z2 var den mest spennende oppgraderingen, selv om den ikke er voldsomt annerledes enn forrige utgave - i hvert fall utseendemessig. Galaxy S5 kommer på sin side med flere interessante funksjoner, og svarer på en del av kritikken mot den forrige modellen.

Begge kommer uansett til å bli noen av årets beste og mest solgte telefoner. Xperia Z2 blir tilgjengelig i mars, mens salgsstart for Galaxy S5 er 11. april.

Her er det bare å følge med, altså.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere mobilnyheter får du her:
Se vår sniktitt på Samsung Galaxy S5!

Mobilen som har to berøringsskjermer og likevel holder i flere dager

Sony lanserer Xperia Z2 Tablet
Se alle nyhetene fra mobilmessa i Barcelona