Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

San Francisco pynter seg i blomster og markerer at det er 50 år siden hippie-boomen

San Francisco markerer at det er 50 år siden «Summer of Love» denne sommeren.

STARTET HIPPIE-BØLGEN: Dette bildet fra San Francisco i 1967 markerer på mange måter starten på hippie-perioden. Foto: AP / NTB Scanpix
STARTET HIPPIE-BØLGEN: Dette bildet fra San Francisco i 1967 markerer på mange måter starten på hippie-perioden. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren 1967 ble San Francisco gjenstand for massiv oppmerksomhet på grunn av alle ungdommene som samlet seg i byen. Historien sier at det var 100 000 av dem, og de gjorde opprør - både kulturelt og ikke minst politisk.

HIPPIE-GEORGE: Også George Harrison ble trukket til San Francisco i 1967. Foto: NTB Scanpix
HIPPIE-GEORGE: Også George Harrison ble trukket til San Francisco i 1967. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De visste det neppe selv, men de startet hippie-bølgen der de åpenlyst levde «alternativt» i bydelen Haight-Ashbury.

Make peace -not war

Motstanden mot USAs krigføring i Vietnam var en viktig drivkraft for mange av ungdommene som strømmet til San Francisco etter hvert som media stadig ivrigere rapporterte om hva som foregikk i byen.

Det handlet om fred og harmoni, om musikk, om fri kjærlighet. Men også om dop og ikke minst musikk.

«Blomsterbarna» klarte å sette dagsorden, og det er neppe noen overdrivelse å påstå at de forandret verden litt med opprøret sitt.

Minne-sommer

JUBILEUM: Skal du til San Francisco i sommer, kan du ikke unngå å få med deg markeringen av hippie-bølgen som startet i byen for 50 år siden. Foto: NTB Scanpix
JUBILEUM: Skal du til San Francisco i sommer, kan du ikke unngå å få med deg markeringen av hippie-bølgen som startet i byen for 50 år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele denne sommeren arrangeres det en rekke konserter, utstillinger og ikke minst byvandringer der du med egne øyne kan se stedene der Grateful Dead, Janis Joplin, Jefferson Airplane og de andre store vanket sommeren for 50 år siden.

På Pier 39 danner 39 000 fargerike tulipaner et enormt peace-tegn, og du kan være med på en rundtur i byen i ei klassisk «hippie-vogn», en folkevognbuss -selvsagt rikelig dekorert med blomster og hippie-symboler.

Og selvsagt blir det mye musikk. Den berømte Monterey-festivalen, der både Janis Joplin, Jimi Hendrix, Grateful Dead, The Who, Scott McKenzie og mange andre opptrådte, feirer også 50 års-jubileum og markerer med en rekke konserter.