Andreas Viestad snakker om mat i Foreldre og Barn, og planene om å lage matsenter for barn på Geitmyra gård i Oslo FOTO: Erik Sundt
Andreas Viestad snakker om mat i Foreldre og Barn, og planene om å lage matsenter for barn på Geitmyra gård i Oslo FOTO: Erik SundtVis mer

Sånn får du barna til å spise

Sjekk triksene til Andreas Viestad.

- Jeg spiser ikke frossenmat. Litt fordi jeg er snobbete, men også fordi den tar mye lengre tid.

Andreas Viestad, Norges mest kjente matskribent, liker heller ikke smaken.

- Det er for søtt, og det er for surt. Frossenmat er helt unødvendig og tar lengre tid å lage.

- Skaper stresset selv

Viestad, som nettopp har nettopp lansert kokeboken Bordet fanger, er i samme situasjon som de fleste foreldre. Han er pappa til Hector (2 1/2) og Vilma (7 uker).

Han tror foreldre ofte skaper den hektiske hverdagen selv.

- Jeg liker å lage mat, det er en interesse flere foreldre bør ha. Etter en lang arbeidsdag kan det faktisk være avslappende å lage middag. Man kan ta med barna på det også.

- Gjør det enkelt

Sønnen Hector er ofte med når pappa lager mat.

- Det er ikke så mye som skal til for at han opplever å bli tatt med. Han får velge mellom to typer pasta. Om han ikke vil ha mat, kan jeg si: «Hvem var det som valgte pastaen?», eller «hvem var det som hadde oppi tomatene?». Da blir det plutselig litt mer spennende å smake.

- Mitt hovedprinsipp er at smak ikke tar tid. Prosessen kan ta tid, men ikke smakssettingen, med chili eller soyasaus eller hva man liker. Og hvis ikke alle liker det samme, kan man dele den opp og lage litt ulike varianter helt i siste liten.

Slik løser Viestad for eksempel en vanlig gulrot-utfordring:

- De fleste barn liker kokte gulrøtter. Jeg synes det er nesten uhyggelig kjedelig, så jeg deler grønnsakene i to deler. I min del tilsetter jeg litt sitronsaft, spisskummen, safran, chili og hvitløk. Det er ikke verre enn det.

Dropp tilbehøret

Den populære spaltisten er ikke så opptatt av å gjøre alt etter boka. Han er ikke så opptatt av å snakke ernæringsekspertene etter munnen, heller.

- Mange er så engstelige for hva de skal servere. Jeg mener at ting ikke trenger å passe perfekt sammen. Lag heller flere ulike retter, så kan man spise litt forskjellig.

Derfor blir det aldri noen voldsomme kamper rundt matbordet på Bislett. Andreas vet at barna kommer til å få i seg det de trenger i løpet av en dag uansett.

- Dersom barna ikke vil ha tilbehør, er det vel bare å la være. Når sønnen min sier at han ikke vil ha salat, sier jeg at det er helt greit, for han liker jo gulrøtter og agurk. Man trenger da ikke ødelegge familiefreden bare fordi han ikke liker det samme som meg. Å tvinge barn til å spise mat de ikke liker, vil bare skape dårlig matkultur.

- Sukker og fett må til

Andreas Viestad er opptatt av hvorfor maten smaker som den gjør, og hvordan den kan brukes på forskjellige måter. For ham er fett et verktøy for å tilføre smak.

- Jeg tenker litt på sunnhet, men ikke mye. Jeg kjenner at jeg kan polemisere mot dem som mener at alt skal være så sunt, jeg blir litt barnslig der. Meningene om hva som er sunt, spriker i så mange retninger. Det som betyr noe, er å sette seg ned og spise sammen, sier han.

- Det er ikke noe galt i å bruke en skje sukker i en tomatsaus. Spiser du en ferdigpizza, vet du ikke engang hva du har spist. Derfor er mitt tips å kjøpe mat med kort innholdsfortegnelse, helst bare én ting. Da kan du se hvor mange matvarer du spiser. Det er en god målestokk på hvor sunt det er.

Matsenter for barn

Nå ønsker Andreas Viestad å bidra til at barna forstår mer om maten og en del av norsk kulturpolitikk. Derfor ønsker han å åpne et matsenter der barn kan lære om råvarer og matlaging.

Søknaden om å få starte opp på Geitmyra gård i Oslo, ble levert kommunen i desember.

- Mat har en verdi i seg selv. Mat er helse og ikke minst kunnskap. Å få være med i en kjøkkenhage for å se hvordan ting blir til - det er naturfag, det!

Les mer:

Ukemenyen som gjør deg glad

Her får du svar om omgangssyken

Holder barnehagen mål

Dette bruker du barnetrygden på

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.