Sånn gir du slipp på eksen

Enkelte lever fremdeles med den gamle partneren som et «indre par» lenge etter bruddet. Det kan ødelegge for nye forhold.

GI SLIPP PÅ FORTIDEN: Enkelte lever fremdeles med den gamle partneren som et ¿indre par¿ lenge etter bruddet.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
GI SLIPP PÅ FORTIDEN: Enkelte lever fremdeles med den gamle partneren som et ¿indre par¿ lenge etter bruddet. ILLUSTRASJONSFOTO: ColourboxVis mer

Gammel kjærlighet ruster sjelden helt, men det kan spøke for nye forhold dersom du eller din nåværende partner ikke helt klarer å gi slipp på eksen og lar ham/henne hjemsøke deg og ditt nye forhold.

Legg fortiden bak deg - En av forutsetningene for at et nytt forhold skal fungere, er at man har kunnet frigjøre seg fra det "gamle livet". Men også for egen del bør man kunne legge fortiden bak seg for å komme videre. Imidlertid er det mange som fremdeles lever med eks-en som et "indre par" lenge etter at bruddet er tilbakelagt. Dette kan by på vansker og forstyrrer nye kjærlighetsforhold, sier psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran.

- Et velkjent scenario kan være når den nye partneren din, som i utgangspunktet forsikret deg om at han eller hun har et avklaret forhold til eks-en, i virkeligheten viser seg å være mer bundet av fortiden og ekspartneren enn han eller hun har gitt inntrykk av. Et annet kan være om også du kjenner et stikk av savn etter din eks. Slikt kan sette nye forhold på harde prøver, mener Gran.

Hun har skrevet flere bøker om kjærlighetens vilkår i vår tid.

I bøkene skriver hun om samliv, forelskelse, utroskap, brudd og forhold som varer, om hindringer og konflikter som gjør at man sliter med å etablere gode parforhold.

Hun har også lang erfaring som samlivsterapeut, og har opparbeidet mye kunnskap om hvordan forhold til ekspartnere kan overskygge livet ditt, ikke minst i relasjoner til nye partnere.

Slutt fred med ekspartneren! -Kontakt, åpenhet, omsorg og tillit er vesentlig for en fruktbar innbyrdes kommunikasjon. Det gjør at man kan overkomme problemer, som ellers lett ville kunne føre til nye brudd. Dette gjelder spesielt når man har problemer som er relatert til ekspartnere og tidligere liv, hevder sosialrådgiver og psykoterapeut Birgit Weber i boken Finn en partner for livet.

-Mange forsøker ubevisst å unngå å komme i kontakt med sin egen smerte og savn. Det fører lett til at man bringer med seg problemer fra fortiden inn i nye forhold og det nye livet. I slike tilfeller kreves det at man har stor omsorg for hverandre. Ellers kan man risikere å avvise den nye partneren på en brutal måte, mener Weber.

Har man ikke sluttet fred med sine tidligere partnere, kan man komme til å overføre de dårlige erfaringene på den nye partneren fordi man fokuserer mer på det man ikke vil ha enn på de behovene man har for å bli tilfreds.

Man er ikke oppmerksom på det man savner fordi bitterhet og gammel smerte overskygger.

Det gjør at man lett kan havne i en situasjon hvor man famler i blinde, hevder Birgit Weber.

Lukk døren til eksen Livet i skyggen av ekser sluker mye psykisk energi og kan skape mange konflikter. Men det finnes noen allmenne råd som kan gjøre det lettere å håndtere problemet. Spesielt når eks-en forstyrrer forholdet til nye partnere, er tiden kommet for å ta noen bevisste valg.

- Skal det nye forholdet få fred til å utvikle seg, må man løsrive seg følelsesmessig fra sine tidligere partnere. Først da kan man begynne å tro på det nye forholdet, hevder Sissel Gran.

GÅ VIDERE: Klarer man ikke å gi slipp på fortiden, kan det virke ødeleggende for livet videre og nye forhold, mener psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran.  FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
GÅ VIDERE: Klarer man ikke å gi slipp på fortiden, kan det virke ødeleggende for livet videre og nye forhold, mener psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

For å klare å gå videre etter ett brudd, er det helt vesentlig å legge bitterhet, sorg og skuffelser bak seg. Mange bruker år på å bearbeide de vonde følelsene og de lever fremdeles med eks-en som et indre par lenge etter at bruddet er tilbakelagt, og også lenge etter at de har etablert nye forhold, hevder Gran.

Men skal det være liv laga både for egen del og i forhold til en ny partner, må livet med ekspartneren tre i bakgrunnen. Ellers vil det nye livet ditt bli forstyrret og du frarøves muligheter for vekst.

- Om du ikke kan slutte å være en del av ditt gamle par, kan du ikke etablere et nytt eller komme videre. Det betyr at du fortsetter å leve med en åpen grense - en grense der ekspartneren og den gamle parskikkelsen fremdeles invaderer og kontrollerer livet ditt, konstaterer hun.

Hold gamle konflikter unna -Det kan også by på utfordringer om man bringer med seg konflikter med eks-er inn i nye forhold. Når man fortsetter å kjempe mot ekspartnere etter et brudd, inviterer man kontinuerlig sitt tidligere forhold inn i livet med den nye partneren. Dette kan være svært belastende for det nye forholdet, mener Sissel Gran.

- I startfasen kan det kanskje fungere bra fordi den nye partneren blir en slags alliert i kampen mot ekspartneren. Men på sikt vil man oppleve at et slikt forhold kan virke tærende. Det nye forholdet får ikke fred til å utvikle seg, og konsentrasjonen om et liv videre blir ødelagt, hevder den erfarne samlivseksperten.

Les også:
Slik er den kvinnelige psykopaten
Sovestillingen avslører forholdet
7 dødssynder i parforholdet
Vrient når gutter vil ha modne kvinner

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.