KONFITERTE TOMATER: Slik blir tomatene best. Foto: Clotilde Dusoulier
KONFITERTE TOMATER: Slik blir tomatene best. Foto: Clotilde DusoulierVis mer

Sånn lager du confit-tomater

Denne teknikken får fram det aller beste av tomatene.

Jeg har hatt lyst til å lage mine egne confit-tomater en stund, særlig etter at jeg nå har spist de fabelaktig gode halv-tørkede tomatene en stund.

Og så, en rolig søndag ettermiddag, så jeg noen herlige roma-tomater som lå og latet seg på en kjøkkenbenk, mens de ble mer og mer modne, og helt intetanende om hva som ventet dem. Jeg overrasket dem, og lot dem dø en sakte død i ovnen. De var i det minste sammen. Og godt krydret.

Jeg valgte å ha salt, pepper og chiliflak på dem, men ikke noen tørkede urter. Jeg ville ha rene confit-tomater og heller velge urter når jeg vet jeg hva jeg skal spise dem sammen med. I motsetning til andre oppskrifter behøver du ikke å skrelle dem (var ikke ovnen nok stress for tomatene?). Jeg liker både smaken og teksturen som skinnet gir.

Det tok meg tre timer å nå perfekt konsistens - kantene begynner å tørke litt og bøye seg, mens midten fortsatt har er kjøttfullt og saftig.

Å steke tomater sakte på denne måten konsentrer smaken på en forsiktig og veldig deilig måte - og søtheten kommer sterkt fram. Og siden det går fint an å fryse confit-tomater, er det smart å lage mange av gangen.

Oppskriften finner du nedenfor.


Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Confit-tomater Tilbehør

Ingredienser: tomater
salt og pepper
chilipulver eller chiliflak
olivenolje

Fremgangsmåte: Forvarm ovnen til 100 grader
Del tomatene i to. Bruk tommelen til å fjerne steiner og saft.
Legg tomatsidene med snittflaten opp på et bakbrett som er smurt med olje. Ha på litt salt, pepper og chiliflak eller chilipulver. Legg eventuelt på noen urter. Ha over litt olivenolje.
Sett dem i ovnen. Hold et øye med dem - og sjekk om de er ferdige etter 2-3 timer.
Du kan bruke dem i pasta, salater, sandwiches og så videre.
Skal du fryse dem, så legg dem lagvis så de ikke fryser sammen.

Kokk: Clotilde Dusoulier