Sashimi - delikat hurtigmat i travle desember

Kjappe oppskrifter fra Karla Siverts.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

SUPER SASHIMI: Tynne skiver ørret med en nydelig vinaigrette er sunn og lekker mat som er ferdig på et blunk. Foto: METTE MØLLER
SASHIMI AV ØRRET: Dette er deilig hurtigmat nå i førjulstida. Kutt fisken i tynne skiver, og ha på en dressing du liker. Foto: METTE MØLLER
KVEITE-CEVICHE: Hvis du er litt uerfaren med rå fisk, er dette en kjempegod rett å prøve seg på. De tynne kveiteskivene blir nærmest «kokt» i lime. Foto: METTE MØLLER
TARTAR NORDISK STIL: Her har Karla laget laksetartar med kjente ingredienser fra det nordiske kjøkkenet. Foto: METTE MØLLER

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

TARTAR NORDISK STIL: Her har Karla laget laksetartar med kjente ingredienser fra det nordiske kjøkkenet. Foto: METTE MØLLER
TARTAR NORDISK STIL: Her har Karla laget laksetartar med kjente ingredienser fra det nordiske kjøkkenet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Stort enklere blir det ikke. Rett og slett rå fisk skåret i tynne skiver med en smakfull saus over.

KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Sashimi er lett og sunn mat som er ferdig på et blunk.

Perfekt både som et raskt måltid i julestria, og som en fin variasjon mellom store julemåltider.

Ørret med god vinaigrette - En av mine favoritter er nyskårne, tynne skiver av ørret med en god vinaigrette av blant annet lime, soyasaus og fersk ingefær over. Velg en ørretfilet av god kvalitet, sier Karla Siverts.

Hun pynter sashimifatet med avokado og grovhakkede peanøtter. Fisken skal trekke litt i dressingen før servering.

- Denne vinaigretten er helt nydelig. Den er lett å lage og holder seg i kjøleskapet minst ei uke, så det lønner seg å røre sammen en stor porsjon om gangen. Når dressingen allerede er klar, blir sashimimåltidet enda raskere å få ferdig, sier Karla.

Kveite marinert i lime Hun bruker gjerne ørret eller laks til sashimi, men er også glad i hvit fisk.

- Torsk egner seg bra, og god kveitefilet er det helt nydelig. Jeg lager ofte en variant av ceviche, det er en spennende rett der fisken marineres i masse lime, forteller Karla.

- Du kan nesten se at fisken «koker» i sitrusen, og at den endrer farge akkurat som om den stekes eller trekkes i vann, sier Karla.

Kokken pynter fisken med en deilig blanding av søtpotet og mais, og strør koriander på toppen.

Laksetartar Men rå fisk smaker også godt med mer typisk nordiske ingredienser.

Karla serverer en laksetartar med blant annet rødløk, gressløk, eple, dill og pepperrot.

- Dette er kjempegodt, og nesten litt juleaktig. En perfekt tartar til julebordet. Syltet løk smaker veldig godt til, sier Karla Siverts.

• Les også: Slå til med dansk andestek i romjula.