BRANSJE I VEKST: Totalt finner vi rundt hundre produkter fra norske mikrobryggerier i salg på Vinmonopolet. Dette er en enorm økning fra bare noen år tilbake. Foto: BENJAMIN A. WARD
BRANSJE I VEKST: Totalt finner vi rundt hundre produkter fra norske mikrobryggerier i salg på Vinmonopolet. Dette er en enorm økning fra bare noen år tilbake. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

Satser på høy kvalitet og særegne produkter

Norske mikrobryggerier har suksess - også i utlandet.

[bilde, right]• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Øl er i vinden som aldri før her i landet.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) blir i mars daglig leder ved Bagatelle i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig ved Restaurant Oscarsgate, Statholdergaarden og seinest Grefsenkollen. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) blir i mars daglig leder ved Bagatelle i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig ved Restaurant Oscarsgate, Statholdergaarden og seinest Grefsenkollen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Da snakker jeg ikke om salget av ordinær pils i butikk, men små bryggerier som satser på høy kvalitet og særegne produkter.

Såkalte mikrobryggerier har de seinere åra blitt meget populært. Entusiastiske og dedikerte fagpersoner som, selv med små ressurser, ikke legger noe imellom for å oppnå topp kvalitet.

Mens de store bryggeriene har en produksjon preget av helautomatikk og industrielle løsninger, er håndverk et stikkord for mikrobryggeriene.

Økning av små bryggerier

Ølbrygging i liten skala blomstret opp etter at loven som forbød hjemmebrygging, opphørte i 1999. Siden da har det vært en jevn økning av bryggerier og det finnes i dag rundt 20 produsenter.

FEMMER: Kinn vestkyst India øl, fra Sogn og Fjordane.
FEMMER: Kinn vestkyst India øl, fra Sogn og Fjordane. Vis mer

Norge har i tillegg virkelig satt seg på kartet innenfor denne kategorien av øl. Ledet an av Nøgne Ø fra Grimstad har norske mikrobryggerier gjort det skarpt internasjonalt.

Flere gode plasseringer i internasjonale konkurranser har blitt lagt merke til i land hvor tradisjon for mikrobryggerier er langt større enn her hjemme.

SEKSER: Haandbryggeriet bavarian weizen, fra Drammen.
SEKSER: Haandbryggeriet bavarian weizen, fra Drammen. Vis mer

Etter førstnevntes internasjonale suksess har en rekke andre mikrobryggerier i dag kastet seg på bølgen og leverer produkter på et meget høyt nivå. Haandbryggeriet, Ægir og Kinn er bare noen eksempler på dette.[faktaboks, right]

To prosent av markedet

Totalt finner vi rundt hundre produkter fra norske mikrobryggerier i salg på Vinmonopolet. Dette er en enorm økning fra bare noen år tilbake, men står fortsatt bare for rundt to prosent av det totale ølmarkedet i Norge.

SEKSER: Nøgne Ø Imperial dunkel wit, fra Grimstad.
SEKSER: Nøgne Ø Imperial dunkel wit, fra Grimstad. Vis mer

Selv om populariteten er økende og utvalget mangedoblet, er det fortsatt å regne som en nisjekategori i forhold til volumsalget av øl fra de store bryggeriene.

Dette kommer nok uansett ikke til å endre seg nevneverdig framover, ettersom lite volum her både er en forutsetning for kvalitet og en begrensning av tilgjengeligheten.

SEKSER: Nøgne Ø tiger trippel, fra Grimstad.
SEKSER: Nøgne Ø tiger trippel, fra Grimstad. Vis mer

Mens lys pils er den store bestselgeren når det kommer til volum, er det de noe særere ølsortene som ofte blir produsert av mikrobryggeriene.

Fra lyse varianter som lager/pils, hveteøl/blonde til mørkere typer som bokkøl, ale, porter og stout er variasjonen stor, og mange fungerer også utmerket i kombinasjon med mat.

SEKSER: Ægir Harvest ale, fra Flåm.
SEKSER: Ægir Harvest ale, fra Flåm. Vis mer

Ukas test

• ØL
[bilde, right] Kinn vestkyst India øl, Sogn og Fjordane, 0,75 l
Varenr.: 9206701 Pris: 99,90 Poeng: 85
Overgjæret. Aromatisk duft preget av humle, sevje og blomster. Fruktig og floralt øl med god lengde og tydelig humlepreg. Drikk til kyllinggryte.

[bilde, right] Haandbryggeriet bavarian weizen, Drammen, 0,5 l
Varenr.: 44585 Pris: 61,50 Poeng: 87
Duftet av gjær, korn, blomster og nellik. Friskt, fruktig øl med toner av sitrus, urter og hvete. Drikk til vichysoisse (potet- og purreløksuppe).

FEMMER: Konrads stout, fra Rogaland.
FEMMER: Konrads stout, fra Rogaland. Vis mer

[bilde, right] Nøgne Ø Imperial dunkel wit, Grimstad (BU), 0,5 l
Varenr.: 7223902 Pris: 82,80 Poeng: 90
Overgjæret. Aromatisk rik duft av mokka, kaffe, blomster og frukt. Fyldig, rik stil med tydelig fruktighet. Fin bitterhet og floral ettersmak. Drikk til torsk med linseragu og sjysaus.

[bilde, right] Nøgne Ø tiger trippel, Grimstad, 0,5 l
Varenr.: 8046402 Pris: 74,90 Poeng: 85
Overgjæret. Aromatisk duft av krydder, urter, frukt og blomster. Fruktdrevet øl med lyst maltpreg, krydder, hint av sødme og floral ettersmak. Drikk til milde oster.

[bilde, right] Ægir Harvest ale, Flåm (BU), 0,5 l
Varenr.: 5256002 Pris: 61,50 Poeng: 88
Overgjæret. Aromatisk duft av malt, humle, sitrus og nøtter. Friskt, saftig øl med fint bitterpreg, god fruktighet og karamell og røkt preg i ettersmaken. Drikk til svineribbe.

[bilde, right] Konrads stout, Rogaland (BU), 0,33 l
Varenr.: 9302602 Pris: 50,70 Poeng: 84
Overgjæret. Rik duft av kaffe, mokka, sjokolade, mørk malt og treverk. Rikt øl med noe sødme, fin balanserende bitterhet og et hint av røyk i ettersmaken. Drikk til mørk sjokoladeterrine med salt karamell og peanøttis.

LES OGSÅ: Her er Obamas kjeller-hemmelighet