Satt ikke og gnagde på et kjøttstykke - vikingene spiste tapas

- Kostholdet var mye rikere enn man har trodd.

MATREISE: - Jeg har fått drømmejobben, sier museumskokken Kenneth Roar Olofsen (33). Hver dag gjør han en liten reise i vikingenes råvarer. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
MATREISE: - Jeg har fått drømmejobben, sier museumskokken Kenneth Roar Olofsen (33). Hver dag gjør han en liten reise i vikingenes råvarer. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ROSKILDE (Dagbladet): - Mange tror at vikingene satt og gnagde på et kjøttstykke og skylte ned med mjød. Det bildet stemmer ikke, sier Louise Kæmpe Henriksen (34), museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

På bryggekanten står to tallerkener med fargerik mat. På et tynt flatbrød ligger bær, rotfruktkrem og marinert kjøtt overdrysset med syltet rødløk og urter.

Ved siden av står en kremet perlebyggsalat med ramsløksmajones og hasselnøtter.

- Alt dette spiste vikingene. Kostholdet var mye rikere enn man har trodd, sier hun

Matprosjekt Maten er del av prosjektet «Ny nordisk vikingmat», et samarbeid mellom museet, Zonen for Madkultur, mathistorikere og arkeologer i Danmark.

Målet er å bringe fortida inn i nåtida ved å fortolke. En slags «fusion» av da og nå.

- Å lage vikingmat er ikke så vanskelig. Man må bare ha god tid. Mye skal ligge natta over, forteller kokken Kenneth Roar Olofsen (33), leder av museumskafeen.

Han har vært vikingfrelst siden han var liten og kan sine sagaer. En vikingtatovering på underarmen bekrefter interessen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer