MATREISE: - Jeg har fått drømmejobben, sier museumskokken Kenneth Roar Olofsen (33). Hver dag gjør han en liten reise i vikingenes råvarer. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
MATREISE: - Jeg har fått drømmejobben, sier museumskokken Kenneth Roar Olofsen (33). Hver dag gjør han en liten reise i vikingenes råvarer. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSENVis mer

Satt ikke og gnagde på et kjøttstykke - vikingene spiste tapas

- Kostholdet var mye rikere enn man har trodd.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ROSKILDE (Dagbladet): - Mange tror at vikingene satt og gnagde på et kjøttstykke og skylte ned med mjød. Det bildet stemmer ikke, sier Louise Kæmpe Henriksen (34), museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

På bryggekanten står to tallerkener med fargerik mat. På et tynt flatbrød ligger bær, rotfruktkrem og marinert kjøtt overdrysset med syltet rødløk og urter.

ROSKILDEFJORDEN:.Rett utenfor byen finner du flotte badestrender. Inn denne fjorden kom vikingene seilende med nye råvarer fra eksotiske strøk. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
ROSKILDEFJORDEN:.Rett utenfor byen finner du flotte badestrender. Inn denne fjorden kom vikingene seilende med nye råvarer fra eksotiske strøk. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Ved siden av står en kremet perlebyggsalat med ramsløksmajones og hasselnøtter.

- Alt dette spiste vikingene. Kostholdet var mye rikere enn man har trodd, sier hun

Matprosjekt Maten er del av prosjektet «Ny nordisk vikingmat», et samarbeid mellom museet, Zonen for Madkultur, mathistorikere og arkeologer i Danmark.

Målet er å bringe fortida inn i nåtida ved å fortolke. En slags «fusion» av da og nå.

- Å lage vikingmat er ikke så vanskelig. Man må bare ha god tid. Mye skal ligge natta over, forteller kokken Kenneth Roar Olofsen (33), leder av museumskafeen.

Han har vært vikingfrelst siden han var liten og kan sine sagaer. En vikingtatovering på underarmen bekrefter interessen.

Tapas Louise forter seg å si at alle ingrediensene er fra vikingtida, ikke rettene. Vikingene spiste neppe nøyaktig slik.

- Vi kjenner råvarene og vet når de kom hit, men vi vet ikke så mye om måltidets sammensetning, sier hun.

De hun vet er at vikingene spiste alt samtidig. Forrett, hovedrett og dessert var ukjent.

- Vikingene spiste litt tapas-aktig, sier Louise.

Det var store forskjeller mellom de sosiale klassene. Høvdingen, bonden og trellen spiste ulik mat.

HÅNDVERKSFORMIDLER: Jonas Bigler er smed på museet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
HÅNDVERKSFORMIDLER: Jonas Bigler er smed på museet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Hvetekaker, flesk, stekt fugl og vilt var forbeholdt overklassen, som også koste seg med valnøtter, vin og ost. Høvdingen spiste mat på sølvtøy, trellen åt graut og drakk av suppeskåla.

Brakte verden hjem Matprosjektet startet ved at Louise og en kollega, begge «foodies» med stor interesse for råvarer, satt på kontoret og snakket om hvordan de kunne utvide museumsopplevelsen.

Mat, tenkte de, mat er en måte å oppleve fortida på.

- Vikingene var eventyrere. De dro ut og brakte verden hjem. Eksotiske smaker, fra Nord-Atlanteren til den arabiske verden, sier Louise og ramser opp noe av det som ble pakket ut av båtene; Anis og fennikel, valnøtter, spisskum, koriander og kanel.

FOODIE: Museumsinspektør Louise Kæmpe Henriksen, kan takke sin matinteresse for at museet når gjør suksess med ny nordisk vikingmat. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
FOODIE: Museumsinspektør Louise Kæmpe Henriksen, kan takke sin matinteresse for at museet når gjør suksess med ny nordisk vikingmat. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

- Hjemkomsten må ha vært en fest, sier hun.

Kenneth og Louise tror vikingene spiste raffinert.

- Vikingene var opptatt av detaljer. Se på båtene deres, smykkene og kunsten. Slike mennesker kan ikke ha spist dårlig, sier hun.

Most og mjød Slik danske filmfolk forholder seg til sine dogmer, har museet sitt dogme for vikingmaten. Maten skal være lokal, sesongbetont og laget av ingredienser fra vikingtida.

VIKINGTOKT: Hver dag i sommerhalvåret kan du dra på tokt med båter fra vikingskipmuseet i Roskilde. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
VIKINGTOKT: Hver dag i sommerhalvåret kan du dra på tokt med båter fra vikingskipmuseet i Roskilde. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Samtidig skal den være moderne og fortelle historier om de fem vikingskipene på museet.

Hos Kenneth på «Cafe Knarr» får du lokalbrygget most og mjød og økologisk landøl. Mjød var en alvorlig sak i vikingtida. Den som ikke laget god nok mjød, kunne risikere å bli tatt livet av.

Museet strekker seg til en caffe latte, men pizza og burger får du ikke. Til gjengjeld kan du glede deg over «velhengt» skinke, kaldrøkt laks, soltørkede tranebær og kake bakt med skyr.

Pluss tindved, det oransje bæret som danskene kaller havtorn og som likner multer, men smaker annerledes. Noen beskriver tindved som «eksplosjon av tropiske frukter i munnen».

Kvann - Jeg blir ikke lei vikingenes ingredienser. Det er mye spennende man kan lage, sier Kenneth, og blander ramsløksmajones, skyr, sennep og persille.

I en beholder har han syltede kvannstengler. Kvann smaker litt som anis og likner av utseende både rabarbra og bladselleri. Rundt Roskilde vokser den fritt, du finner den i Norge også.

Vikingene dyrket den i kvann-bed og brukte den også medisinsk. Kenneth gjør som vikingene, han marinerer, henger, tørker, salter og sylter.

- Vikingene syltet mye. Fermentering, altså gjæring, var hyppig brukt. Honning var eneste søtningsmiddel. Sukker fantes ikke, sier han.

Viking for en dag Fire år etter at matprosjektet startet, viser undersøkelser av de besøkende blir lenger. De færreste nøyer seg med å se de fem skipene fra 1000-tallet inne i den store bygningen på kaia.

De spiser «vikingmat» og prøver seg på smykkekunst, pilfletting eller veving. Hver dag i sommerhalvåret legger små «vikingskip» ut fra havna fylt med folk som vil finne sin indre viking. Alle må ro, sette seil og utføre sjømannsarbeid.

- Folk sier de lærer mer enn før, forteller Louise

En plakett fra Tripadvisor forteller at museet er Traveller's Choice 2013. Museet har også stjerner i den kulturelle Michelin-guiden.

Det neste blir nok matkurs.