Savner du bestevennen din?

40 000 gjenstander glemmes på Gardermoen i løpet av året.

(Dagbladet): Sommersesongen er over, og hyllene på Hittegodskontoret på Gardermoen renner over av de utroligste ting folk har lagt i fra seg.

Trenden for perioden mai til oktober er at det kommer det inn flere kofferter og solbriller enn ellers i året. Og vi både reiser og glemmer mer:

- Om sommeren er det flere og mer uerfarne reisende som skal ut å fly. Det er noe som skjer når med folk når de går inn svingdørene på Gardermoen, sier serviceleder Håvard Sannesmoen, ved Hittegodskontoret.

Glemte rullestolen Det er ikke den ting det ikke går an å legge igjen.

SAVNER EIEREN SIN: I en boks med leketøy ligger «Den lille muldvarpen», tsjekkiske «Krtek». Det lille kosedyret lengter etter eieren sin. Foto: BENJAMIN A. WARD
SAVNER EIEREN SIN: I en boks med leketøy ligger «Den lille muldvarpen», tsjekkiske «Krtek». Det lille kosedyret lengter etter eieren sin. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Sannesmoen ramser opp: Et utstoppet elghode, krykker, og gåstoler.

I et hjørne på lageret står fortsatt en rullestol uten eier.

- Det meste av hva folk eier og har har vært innom her. Nå begynner sesongen for gjenglemte hansker og skjerf, fortsetter han.

Fem-på-topp I fjor fikk Hittegodskontoret inn totalt 40 000 forskjellige gjenstander. I år ligger det tallet an til å bli høyere.

JAKKEFANGST: Serviceleder Håvard Sannesmoen på hittegodsen på Gardermoen, viser fram de 80 jakkene som har kommet inn de siste to ukene. Foto: BENJAMIN A. WARD
JAKKEFANGST: Serviceleder Håvard Sannesmoen på hittegodsen på Gardermoen, viser fram de 80 jakkene som har kommet inn de siste to ukene. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Rundt 30 prosent blir levert tilbake, forteller Sannesmoen.

Fem-på-topp-lista for i fjor så slik ut:

• 9 380 gjenglemte klesplagg
• 5 343 ulike reiseeffekter: kofferter, bager, vesker, et cetera.
• 3 621 briller
• 2 874 mobiltelefoner
• 2 590 ting i kategorien datautstyr

LOMMEBØKER: I fjor fikk Hittegodskontoret inn 1489 lommebøker. Foto: BENJAMIN A. WARD
LOMMEBØKER: I fjor fikk Hittegodskontoret inn 1489 lommebøker. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Deretter kommer ID-kort, bøker, smykker, lommebøker og nøkler. Ifølge Sannesmoen er det det samme forholdet mellom antall gjenglemte gjenstander år etter år.

Auksjon Alt som kommer inn blir sirlig merket med dato og eget referansenummer. Men det er ikke lett å få tak i eierne. Nordmenn er generelt dårlige til å merke tingene sine. Også kofferter.

- I tre måneder har vi kontrollen. Finner vi ikke eieren, eller blir ikke gjenstanden etterlyst, blir den levert til politiet.

Av de 70 prosentene som aldri hentes går klærne til Frelsesarmeen, en rekke gjenstander blir solgt på auksjon hos politiet på Jessheim, mens alt som inneholder noen form for data blir destruert.

BRILLER: Fire kasser trengs for å plass til de gjenglemte brillene fra de siste to ukene. Foto: BENJAMIN A. WARD
BRILLER: Fire kasser trengs for å plass til de gjenglemte brillene fra de siste to ukene. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Det er jo trist. Det er mange dyre og flotte ting som blir kastet, sier han.

«Krtek» Hele 80 jakker henger på stativet for de siste to ukene. Fire kasser trengs for å få plass til de gjenglemte brillene for samme periode.

I en boks med leketøy ligger «Den lille muldvarpen», tsjekkiske «Krtek», og lengter etter eieren sin.

Sannesmoen viser fram en liten avdeling med en rekke gjenstander der hittegodsen har vært i kontakt med eierne. Jakker, kameraer, Ipad-er og lommebøker.

BLIR IKKE HENTET: Det er ikke sikkert eieren henter tingene sine selv om han eller hun vet at det har kommet til rette, forteller serviceleder Håvard Sannesmoen. Foto: BENJAMIN A. WARD
BLIR IKKE HENTET: Det er ikke sikkert eieren henter tingene sine selv om han eller hun vet at det har kommet til rette, forteller serviceleder Håvard Sannesmoen. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Men at eieren er informert om at det de savner har kommet til rette, er ikke ensbetydende med at det blir hentet:

- Folk er flinke til å ringe, ikke til å hente, sier servicelederen.

Han minner om at de også kan sende folk de gjenglemte eiendelen i posten.

MOBILBOOM: I fjor fikk Hittegodskontoret på Oslo lufthavn inn 2 874 mobiltelefoner. Det er nesten åtte telefoner hver dag.  Foto: BENJAMIN A. WARD
MOBILBOOM: I fjor fikk Hittegodskontoret på Oslo lufthavn inn 2 874 mobiltelefoner. Det er nesten åtte telefoner hver dag. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Vi kan ikke oppbevare ting i evigheten. Folk må huske selv, sier han.

Den store tyven Ting legges igjen over alt: Som på flytoget, eller i sikkerhetskontrollen når du har dårlig tid til flyet. 

Men den virkelig store tyven er likevel lomma i seteryggen på flyene, forteller Sannesmoen. Og det selv om du på hver flytur får beskjed om å huske å ta med alle dine personlige eiendeler.

Glemmer du noe på flyet, havner det stort sett hos Sannesmoen og hans kolleger etterhvert:

- Noen flyselskaper og også sikkerhetskontrollen kommer nedom og leverer gjenstander flere ganger i døgnet. Andre ganger kan det ta en uke før ting blir levert inn.

Men det avhenger også av hvilke selskap du flyr med. Norske selskaper tar med alt gjenglemt til Gardermoen, men det gjør ikke nødvendigvis alle de utenlandske.

Ring flere ganger Så hva gjør du om du oppdager at du har mistet noe? Ring, eller helst send en e-post, råder servicelederen:

- Det er vanskelig å beskrive en hanske over telefonen. Send en detaljert e-post istedet eller kom innom, sier han.

Han oppfordrer også de som reiser å bli flinkere til å merke tingene sine. Da er det lettere å få tak i folk.

Det er også verdt å notere seg at du må ringe å sjekke flere ganger om det du har mistet har havnet på hittegodsen:

- Ring igjen om et par dager igjen. Det kan ta litt tid før ting havner her, sier han, og legger til at Hittegodskontoret har stor pågang, og derfor ikke kapasitet til å søke etter folk.