UNØDVENDIG SUNNHETSTEST? Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, men slike tester påvirker produsentene til å lage sunnere varianter. I år er det for eksempel bare en av pepperkaketypene i de største matvarekjedene som inneholder palmeolje. Slik var det ikke tidligere! Foto: ERIK HELGENESET
UNØDVENDIG SUNNHETSTEST? Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, men slike tester påvirker produsentene til å lage sunnere varianter. I år er det for eksempel bare en av pepperkaketypene i de største matvarekjedene som inneholder palmeolje. Slik var det ikke tidligere! Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Savner du julestemning? Sjekk pepperkaketesten

Du kan stemme på din favoritt.

Bare de glutenfrie som inneholder palmeolje. (Bramat.no): Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, men fordi det er tradisjon og fordi mange syns det er godt.

Derfor er kanskje en «sunnhetstest» av pepperkaker helt unødvendig?

Nesten fri for palmeolje En positiv ting ved at vi gjør tester som denne, er at det faktisk påvirker produsentene til å strebe etter å lage litt sunnere varianter.

I år er det for eksempel bare én type pepperkaker (de glutenfrie) som er å få kjøpt i de største matvarekjedene, som inneholder palmeolje. Slik var det ikke tidligere!

Palmeolje inneholder en fettsyre som heter palmitin, som er kraftig kolesteroløkende. Istedenfor palmeolje bruker produsentene nå fullherdet olje, eller shea og kokosolje.

Dette er også mettet fett, men ikke like kolesteroløkende som palmeolje.

Vær oppmerksom på at vi bare har testet pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Pepperkaker som du kjøper andre steder, kan fremdeles inneholde palmeolje.

Mye sukker og kalorier Selv om pepperkakene ikke lenger inneholder palmeolje, er de likevel fulle av sukker, fett og kalorier.

En pepperkake metter ingenting, men spiser du flere pepperkaker av gangen ganske ofte, kan det fort bli de ekstra kaloriene som legger seg på sidebeina i løpet av juletida.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul! Det gjelder bare å begrense inntaket...

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater og fett, samt bruken av palmeolje.

Mye protein har trukket opp, mens innholdet av energi, fett og karbohydrater har trukket ned. Innhold av palmeolje har gitt minuspoeng fordi dette forringer kvaliteten på produktet.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 3 og det dårligste terningkast 1.

Vi har valgt å ikke bruke høyere terningkast enn 3 i denne testen ettersom pepperkaker ikke kan sies å være sunt.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du liker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Les også: Pass deg for palmeolje

Testresultater Bjørken pepperkakefigurer En av testvinnerne når det kommer til næringsinnhold. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken store pepperkakefigurer En av testvinnerne når det kommer til næringsinnhold. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken pepperkaker En av testvinnerne når det kommer til næringsinnhold. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken pepperkakerhjerter En av testvinnerne når det kommer til næringsinnhold. Karakter: Produsent: Baxt AS Sætres beste pepperkaker En av taperne i testen. Karakter: Produsent: Sætre AS Sætre figurbakte pepperkaker En av taperne i testen. Karakter: Produsent: Sætre AS Berthas pepperkaker En av taperne i testen. Karakter: Produsent: Bisca AS Semper original pepperkakor, glutenfrie En av taperne. De eneste som inneholder palmeolje. Karakter: Produsent: Semper AS Les mer på Bramat.no:
Gunstige bakterier i syrnet melk
Pusten er viktig i pilates
Lev lenger med nøtter