Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Savner kaffe, grovbrød og egen seng

Ellers har nordmenn det fint på ferie.

FROKOSTGLEDER: Norsk kaffe og grovbrød er noe av det nordmenn savner aller mest på utenlandsreisen.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
FROKOSTGLEDER: Norsk kaffe og grovbrød er noe av det nordmenn savner aller mest på utenlandsreisen.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Vi elsker å reise, både i inn- og utland. Men vi selv om vi reiser så glemmer vi absolutt ikke hva vi har hjemme.

Nordmenn gjennomførte 17,8 millioner reiser i de tre første kvartalene i 2016. Dette er 3 prosent færre enn i samme periode i 2015.

Antall utenlandsreiser gikk ned med ni prosent mens antall innenlandsreiser holdt seg stabilt. Og det er yrkesreiser som har størst nedgang, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Glede over å komme hjem

Og hjemlengselen har gode kår når vi er på utenlandsreise. Det er nemlig ingenting nordmenn savner mer på utenlandsreisen enn sin egen seng.

Det oppgir nesten hver tredje nordmann (29 prosent) i en ny reiseunderøkelse gjennomført av reisebyråkjeden Ticket.

I den årlige Sifo-undersøkelsen deltok 1001 nordmenn i alderen 18-79 år og den gode sengen hjemme topper det vi lengter etter. Nesten like stort er savnet etter den helnorske frokosten.

NORSK MAT: Mange nordmenn leter etter norsk mat på utenlandsreisen, som her på Gran Canaria.Foto: Odd Roar Lange /The Travel Inspector
NORSK MAT: Mange nordmenn leter etter norsk mat på utenlandsreisen, som her på Gran Canaria.
Foto: Odd Roar Lange /The Travel Inspector
Vis mer

God natt

- Å sove godt er viktig for velværen og mange savner å sove i sin egen seng på utenlandsreisen, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket feriereiser.

- Grovt brød er også etterlengtet, det samme med norsk melk, familie og venner. Derimot er det få som lengter etter andre «typiske norske ting» som kaviar, brunost og knekkebrød.

Og dersom du synes at nordmenn og svensker er veldig ulike, så viser undersøkelsen at på noen områder er vi i alle fall like.

19 prosent av svenskene savner sin egen pute i sengen, mens 18 prosent gjerne skulle hatt svensk kaffe og 17 prosent av svensker på tur kjenner savnet av venner og familie, viser den svenske Sifo-undersøkelsen.

GOD NATT: Savner du sengen din når du er på reise? Da er du ikke alene.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
GOD NATT: Savner du sengen din når du er på reise? Da er du ikke alene.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

Vi koser oss aller mest

Men med reisevanthet kommer også evnen til å glede seg over det vi opplever utenfor landets grenser.

Og hele 33 prosent av de spurte oppgir at de ikke savner noen verdens ting på utenlandsreisen.

- Trenden i dag er at mange vil oppleve det genuine og lokale når de er ute og reiser. De fleste legger Norge bak seg og sier de ikke savner noe hjemmefra på reisen, sier Ellen Wolff Andresen.

- Er resultatene overraskende for dere?

- Både ja og nei. Tidligere undersøkelser har vist at brunost, knekkebrød og kaviar fikk høyere score da. At folk savner sengen sin er kanskje ikke så rart for det er mange dårlige senger på hoteller rundt om kring. Jeg synes det er bra at tre av ti ikke savner noen ting når de er på ferie, det viser ønsket om å tilpasse seg og nyte ferien/reisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media