Se alt du kan gjøre sammen med familien i Sverige

Opplevelser og priser på fire turer med bil over grensa.

VEST-SVERIGE: Badeglede i Skara sommarland. Foto: SKARA SOMMARLAND
VEST-SVERIGE: Badeglede i Skara sommarland. Foto: SKARA SOMMARLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Å ta med familien på biltur til Sverige går aldri av feriemoten.

I tillegg til en rekke tema- og aktivitetsparker, har våre naboer hyggelige overnattingssteder, koselige byer og tilgjengelig natur.

Her er fire forslag til bilturer fra Norge med familien.

Alle priseksempel er fra-priser omregnet til norske kroner, og gjelder for familie med to voksne og to barn for overnatting og aktiviteter. Mat og drikke kommer i tillegg.

VEST-SVERIGE For østlendinger er det ikke nødvendig å reise langt for å oppleve noe av det beste Sverige har å by på. I Vest-Sverige, eller Västra Götalands län, finner vi både alt fra vakre svaberg, og fine strender, flere populære familieparker og en flott sommerby.

Ta første stopp på den fem stjerners campingplassen Daftø, ikke så langt sør for Strømstad.

VEST-SVERIGE: Läckö slott ligger vakkert til ved Vänern. Foto: TORE HAGMAN / LÄCKÖ SLOTT
VEST-SVERIGE: Läckö slott ligger vakkert til ved Vänern. Foto: TORE HAGMAN / LÄCKÖ SLOTT Vis mer

Kos dere med badeliv ved Kosterhavet og campingplassens egen eventyrpark, før dere kjører sørover og bruker dagen i Nordens Ark i Hunnebostrand. En fin dyrepark for truede arter. Her kan dere treffe alt fra tiger til ulv, minipanda og snøleopard.

Reis herfra til Göteborg for de neste overnattingene. Byen er en evig sommerfavoritt blant nordmenn, mye takket være Liseberg som klarer å fornye seg år etter år.

I år kan dere bli med den fryktinngytende karusellen Mechanica 30 meter opp i lufta - for å snurre 360 grader rundt tre aksler. Med stort utvalg i shopping, restauranter og andre aktiviteter som blant annet et besøk hos Albert Åberg - i Alfons Åbergs kulturhus - går det fort et par-tre dager her.

Fra Göteborg reiser dere så nordover til Skara sommarland i Axwall. Dette er Skandinavias største vannpark: Nytt i år er «Wild Style», som skal være Europas eneste kombinerte stunt- og dykkershow.

Når dere setter kursen mot Norge igjen, så legg gjerne turen innom Lidköping og idylliske Läcko slott som ligger vakkert til ved Vänern.

Se alt du kan gjøre sammen med familien i Sverige

Her kan hele familien oppleve en flik av Sveriges middelalderhistorie, og i sommerukene arrangeres det skattejakt og andre spennende aktiviteter for barna flere ganger daglig.

REISEFAKTA: Rute: Oslo - Daftø - Nordens Ark, Hunnebostrand - Göteborg - Skara sommarland, Axwall - Lidköping - Oslo. Totalt 795 kilometer.

Forslag til overnatting:
• To netter i hytte ved Daftö Camping, inkl. inngang til Daftöland: 3180 kroner. Les mer: www.dafto.se

• To netter på Lisebergs egen Bed and Breakfast i Göteborg, inkludert todagerspass til Liseberg: 5800 kroner. Les mer: www.liseberg.se

• To netter i hytte på Skara sommarlands camping, inkludert todagerspass til parken. 2550 kroner. Les mer: www.skarasommarland.se

Andre aktiviteter:
• Nordens Ark, inngang 600 kroner.

VEST-SVERIGE: Sibirsk tiger i Nordens ark. Foto: TOM SVENSSON / VISIT SWEDEN
VEST-SVERIGE: Sibirsk tiger i Nordens ark. Foto: TOM SVENSSON / VISIT SWEDEN Vis mer

• Läckö Slott: Omvisning for voksne, en aktivitet for barna: 230 kroner.

Totalt: 12 360 kroner.

Les mer: www.vastsverige.com

VÄRMLAND Naturskjønne Värmland er Sverige på sitt mest koselige, med grønne skoger, innsjøen Vänern, store åkrer og vakre gårder.

Med utgangspunkt Oslo går den første og lengste etappen på cirka tre og en halv time til Kristinehamn ved Vänern.

Før dere kommer hit, tar dere en god stopp i Mariebergsskogen, som i tillegg til turmuligheter har både lekeplasser og en egen dyrepark, hvor barna blant annet kan mate og klappe gårdsdyrene.

VÄRMLAND: Gå ikke glipp av piratskipet «Christine af Bro». Legg ut på tokt på Vänern med kaptein Romgrogg i spissen for å finne gullskatten. Foto: ØYVIND LUND
VÄRMLAND: Gå ikke glipp av piratskipet «Christine af Bro». Legg ut på tokt på Vänern med kaptein Romgrogg i spissen for å finne gullskatten. Foto: ØYVIND LUND Vis mer

I kulturbyen Kristinehamn bør dere ikke gå glipp av å mønstre på piratskipet «Christine af Bro», for å legge ut på tokt på Sveriges største innsjø Vänern, med kaptein Romgrogg i spissen for å finne gullskatten.

Dere tror det kanskje ikke før dere ser det, men Kristinehamn har faktisk en ekte Picasso:

En 15 meter høy monumentalskulptur står ved Vänerns bredd. Det har den faktisk gjort i 50 år, og jubileet markeres i hele sommer, blant annet med en kombinert Pablo Picasso og Carl Nesjar-utstilling på Kristinehamn kunstmuseum. Barna kan få lage sin egen kunst.

Ta en stopp i Mårbacke, forfatteren Selma Lagerlöfs hjem like utenfor Sunne sentrum. Her er det en sjarmerende hage med frukttrær, urter og fargerike blomster - vel verdt å tilbringe en ettermiddag for hele familien.

Neste hovedstopp er Vattenlandet i Sunne, som flommer over av sklier og annen bassengmoro. Trives dere best i ferskvann, har Värmland mange fine innsjøer med blant annet muligheter for å leie kano.

VÄRMLAND: Mariebergsskogen har egen dyrepark, hvor barna blant annet kan mate og klappe gårdsdyrene. Foto: KRISTIN STOREIDE
VÄRMLAND: Mariebergsskogen har egen dyrepark, hvor barna blant annet kan mate og klappe gårdsdyrene. Foto: KRISTIN STOREIDE Vis mer

Arvika, på vei mot Oslo igjen, er et perfekt utgangspunkt for en dag i friskluft med kano på en av innsjøene. Dessuten er Arvika en kjempesjarmerende småby, med et utvalg i både shopping- og restauranter, samt flere museer. Blant annet et bilmuseum for motorinteresserte.

REISEFAKTA: Rute: Oslo - Mariebergsskogen - Kristinehamn - Mårbacka - Sunne Vattenland - Arvika - Oslo. Totalt 577 kilometer.

Forslag til overnatting:
• Kristinehamn herregårdscamping: Hytte i to netter, 1470 kroner: Les mer: http://herrgardsliv.se

• Vannparken Vattenlandet har egen camping, Tipi Beach, hvor dere overnatter i indianertelt. To netter inkludert frokost og inngang til Vattenlandet 3200 kroner. Les mer: www.vattenlandet.se

• Hotel Arkaden i Arvika: Familierom i to netter 2570 kroner: Les mer: www.hotelarkaden.com

Andre aktiviteter:
• Mariebergsskogen. Gratis, men enkelte aktiviteter må man betale for. Les mer: www.mariebergsskogen.se

• Pirattur med «Christine af Bro», 1030 kroner. Les mer: www.visitkristinehamn.se

VÅRMLAND: Värmland mange fine innsjøer med blant annet muligheter for å leie båt eller kano. Pakk en piknikkurv, og nyt naturen. Foto: TORILD MOLAND
VÅRMLAND: Värmland mange fine innsjøer med blant annet muligheter for å leie båt eller kano. Pakk en piknikkurv, og nyt naturen. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

• Inngang Kristinehamns kunstmuseum, 190 kroner. Les mer: www.kristinehamnskonstmuseum.com

• Leie av to kanoer på Arvika kanotcenter, 440 kroner. Les mer: www.arvikacanoe.se

Totalt: 8900 kroner.

Les mer: www.visitvarmland.se

DALARNA Enten dere trives best i full fart i høyden, langt under jorda eller midt imellom, finner dere mye moro for familien i Dalarna. Regionen midt i landet er faktisk så mangfoldig at den gjerne kalles «Sverige i miniatyr».

Egentlig trenger dere ikke reise lenger enn til området rundt innsjøen Siljan og ha base her. For her er det flere temaparker og masse aktiviteter i kort avstand til hverandre.

DALARNA: Gustaf Wasa har gått på Siljan hver sommer siden 1867. Foto: SISSEL HAUGERUD
DALARNA: Gustaf Wasa har gått på Siljan hver sommer siden 1867. Foto: SISSEL HAUGERUD Vis mer

Bor dere i Hamar-området, har dere et godt utgangspunkt. Kjør rett østover i fire og en halv time, stopp for eksempel i Mora, og ta inn på Siljan badets camping.

Besøk Leksand sommarland, som har et stort badeanlegg i tillegg til gokartbane, zipline, og nytt i år - høydeparker for både de minste og de største.

I eventyrparken Tomteland er dere garantert å møte både nisser og troll - som ikke er redde for å sprekke i solskinnet. Har dere ikke fått nok spenning, er sommer-akebanen i Rättvik et over 700 meter langt og fartsfylt høydepunkt.

For å senke skuldrene igjen gjøres det best på en tur med det gamle skipet Gustaf Wasa, som har gått på Siljan hver sommer siden 1867.

Reis litt videre østover til VM-byen Falun - hvor opplevelsene står i kø. Ikke minst om dere tar inn på en familiecelle på Falu fängelse, som er gjort om til vandrerhjem.

DALARNA: Leksand sommarland har et stort badeanlegg i tillegg til gokartbane, zipline og nytt i år - høydeparker for både de minste og de største. Foto: LEKSLAND SOMMARLAND
DALARNA: Leksand sommarland har et stort badeanlegg i tillegg til gokartbane, zipline og nytt i år - høydeparker for både de minste og de største. Foto: LEKSLAND SOMMARLAND Vis mer

Med base her besøker dere blant annet Falu gruva, et av verdens best bevarte gruvelandskap, hvor det i år åpner et nytt og interaktivt gruvemuseum. Fra Falun er det heller ikke langt til Sundborn, hvor den kjente kunstneren Carl Larsson bodde med familien sin.

Hjemmet er i dag museum med flere av kunstnerekteparet Karl og Karins verker er utstilt. Omvisninger spesielt myntet på barn arrangeres hver dag i sommer.

På hjemreisen legger dere turen om Orsa og Rovdjursparken, hvor sibirtiger, isbjørn og brunbjørn er blant de store trekkplastrene.

REISEFAKTA: Rute: Hamar - Siljansbadets Camping i Rättvik - Falun - Orsa - Hamar. Totalt 762 kilometer.

Forslag til overnatting:
• Siljansbadet camping har fin strand og lekepark, og ligger sentralt i forhold til alle aktivitetene og severdighetene som er nevnt, men spesielt Leksand, Tomteland, Rättvik sommer-akebane og Gustaf Wasa. Campinghytte fra 2400 kroner for fire netter. Les mer: www.siljansbadet.se

• Falu fängelse: Vandrerhjem som ikke legger skjul på sin kriminelle historie. To netter i familiecelle koster 1340 kroner. Leie av sengetøy, håndklær etc. kommer eventuelt i tillegg. les mer: www.falufangelse.se

Andre aktiviteter:
• Inngang Leksand sommarland 1250 kroner. Les mer: www.sommarland.nu

DALARNA: I Orsa rovdjurspark er isbjørnene et av de store trekkplastrene. Foto: ORSA ROVDJURSPARK
DALARNA: I Orsa rovdjurspark er isbjørnene et av de store trekkplastrene. Foto: ORSA ROVDJURSPARK Vis mer

• Familiepass til to dager i Tomteland og én dag i Orsa djurpark, 1135 kroner. Les mer: www.tomteland.se og www.orsabjornpark.se

• Inngang og omvisning i Falu Gruva, 620 kroner. Les mer: www.falugruva.se

• Tre timers familiekrysning med Gustaf Wasa, 380 kroner. Les mer: www.wasanet.cmsvr.net

• Carl Larssons hjem. Guidet omvisning for både barn og voksne. 445 kroner. Les mer: www.carllarsson.se

Totalt: 7570 kroner

DALARNA: Med base i VM-byen Falun kan dere besøke blant annet Falu gruva, et av verdens best bevarte gruvelandskap, hvor det i år åpner et nytt og interaktivt gruvemuseum. Foto: GJERMUND GLESNES
DALARNA: Med base i VM-byen Falun kan dere besøke blant annet Falu gruva, et av verdens best bevarte gruvelandskap, hvor det i år åpner et nytt og interaktivt gruvemuseum. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Les mer: www.visitdalarna.se

JÄMTLAND Er dere av sorten som søker action, fart og fysiske aktiviteter, vil dere finne et eldorado midt i Sverige.

Fra Trondheim er det to og en halv time i bil til Åre, hvor skiheisen ikke slutter å gå selv om vintersesongen for lengst er over. Ta den opp, og kom ned igjen på enten terrengsykkel eller en Mountain Cart, som er en stabil farkost med tre hjul.

Eller hva med å nyte utsikten fra en zipline, ta en gastronomisk vandring i fjellet, bli med en guide på el-sykkeltur, eller ta et kurs i SUP - stående padling?

Eller bare pakk tursekken og følg en av turistforeningens merkede løyper innover i fjellet. Blir det regn en dag, er Holiday Club Åre ideelt. Tre dager her går unna.

Fra Åre kjører dere videre østover til Östersund i løpet av halvannen time. Byen, som er omtrent på størrelse med Ålesund, ligger vakkert til ved Storsjøen - som er større enn Mjøsa, med badeplasser og muligheter for kanoleie og liknende.

JÄMTLAND: Ute etter action, fart og fysiske aktiviteter, vil dere finne et eldorado midt i Sverige. Foto: STAFFAN WIDSTRAND / VISIT SWEDEN
JÄMTLAND: Ute etter action, fart og fysiske aktiviteter, vil dere finne et eldorado midt i Sverige. Foto: STAFFAN WIDSTRAND / VISIT SWEDEN Vis mer

Her er det også et større utvalg i shopping og restauranter. Uansett vær vil hele familien kose seg på Storsjøbadet med badeaktiviteter både inne og ute.

Legg også en dag til den idylliske øya Frösö i Storsjøen, hvor vi finner en dyrepark med over 700 dyr, hvor sibirsk tiger er blant de største trekkplastrene.

På hjemreisen tar dere en siste natt på den gamle fjellstasjonen Storulvån i vakkert fjellandskap.

REISEFAKTA: Rute: Trondheim - Åre - Østersund - Storulvån - Storlien - Trondheim. Totalt 607 kilometer.

Forslag til overnatting:
• Tre netter i selvbetjent leilighet i Åre sentrum 2420 kroner. Les mer: www.visitare.com

• To netter i familierom på Quality Hotel og Resort Frösö Park, 2800 kroner. Les mer: www.nordicchoicehotels.com

JÄMTLAND: Skiheisen i Åre slutter ikke å gå selv om det er sommer. Ta heisen opp, og prøv for eksempel terrengsykkel eller Mountain Cart ned igjen. Foto: MARTE VEIMO
JÄMTLAND: Skiheisen i Åre slutter ikke å gå selv om det er sommer. Ta heisen opp, og prøv for eksempel terrengsykkel eller Mountain Cart ned igjen. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

• En natt i familierom på Storulvån, 1660 kroner. Les mer: www.svenskaturistforeningen.se

Andre aktiviteter:
• Mountain Cart, for fire personer over åtte år 1860 kroner. El-sykkeltur med guide, 1500 kroner. Les mer: www.exploreare.se

• Fottur i fjellet: Gratis.

• Inngang Storsjøbadet, 320 kroner. Les mer: http://storsjobadet.se

• Inngang Frösö dyrepark, 520 kroner. Les mer: www.frosozoo.se

JÄMTLAND: Ta med hele familien på en tur med en zipline. Foto: VIGDIS SÆTRAN
JÄMTLAND: Ta med hele familien på en tur med en zipline. Foto: VIGDIS SÆTRAN Vis mer

Totalt: 11 080 kroner

Les mer: www.jamtland.se

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer