Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se arkitektparets drømmekjøkken

Ville ha kjøkken som matchet det nye teglhuset de selv har tegnet.

ET HARMONISK VÆRELSE: Det renlinjete kjøkkenet ligger i en nyoppført teglvilla tegnet av Oker Arkitektur. Hylleveggen skjermer mot stuen. © Foto: Espen Grønli
ET HARMONISK VÆRELSE: Det renlinjete kjøkkenet ligger i en nyoppført teglvilla tegnet av Oker Arkitektur. Hylleveggen skjermer mot stuen. © Foto: Espen Grønli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man skal innrede et kjøkken vil det være flere forhold som spiller inn. Funksjon vil ha betydning, men også design og fargevalg er viktige elementer.

I dette kjøkkenet er det imidlertid så mange og sterke farger og virkemidler som er tatt i bruk, men de få som er benyttet er vel overveide. Her har eierne, som begge er arkitekter, villet at alle rom i den nye teglboligen deres skal være diskre samstemte i innredningen.

Dermed styrker værelsene hverandre, slik som tilfellet ofte er i andre arkitektboliger.

Funksjon i høysetet - I tillegg var målet vårt at kjøkkenet skulle bli utpreget funksjonelt - slik som resten av huset, sier Susanne Grenan og Per Morten Josefson i Oker Arkitektur i Oslo.

Eik helt til himmels De to arkitektene valgte et massivt eikegulv her som overalt ellers. Dette materialet har et passe rustikt uttrykk.

Med dette som utgangspunkt kontaktet de designer Lars Ernst Hole om å lage en komplett kjøkkeninnredning, inklusive langbord og en himmelhøy oppbevaringshylle i heltre eik.

Dette stemte også utmerket med eiernes mantra om bruk av ganske få og holdbare materialer.

Eik varer nesten evig Eik tåler daglig, røff bruk - og det er er viktig i en famile som har både småbarn og hund.

Denne type skreddersydde innredninger i eik har for øvrig denne designeren laget tidligere også.

Skapene er en fortsettelse av gulvet I designprosessen tenkte designer Hole seg hele kjøkkeninnredningen som en slags fortsettelse av gulvet.

UNIKT UTTRYKK: Teakmaterialene fra dekket på den opphogde luksusdamperen SS Monterey har en spesiell, mørk stenk i treverket.  Foto: Espen Grønli
UNIKT UTTRYKK: Teakmaterialene fra dekket på den opphogde luksusdamperen SS Monterey har en spesiell, mørk stenk i treverket. Foto: Espen Grønli Vis mer

- Jeg "brettet" gulvet opp langs veggen, sier formgiveren til bonytt.no

Syv meter lang kjøkkenbenk Resultatet ble blant annet en syv meter lang eikebenk med brede skuffer hele veien og en superglatt og kritthvit corian arbeidsplate på toppen.

Unik bakvegg Bakveggen over arbeidsbenken, skvettsonen, er også spesiell.

Den er laget av corian hele veien, slik som selve topplaten, og den har noen småhyller for krydder og oljer som stikker ut akurrat der du trenger dem mest.

Sømløse forbindelser Alle skjøter i dette corian-arrangementet er sveiset sammen på en måte slik at alle overganger mellom de ulike formelementene er blitt glatte og usynlige.

Ro ruler Overskap sto ikke på arkitektenes program. Disse ville bare forstyrret den rolige, elegante estetikken som de tilstrebet.

Hvitfargen traff blinken - Hvitfargen "Glacier White" som jeg brukte på corianbenken jeg tegnet var en fulltreffer. Det finnes flere varianter av hvitt i corian-systemet, og denne her viste seg å være den rette fordi den har litt grått i seg. Den blir ikke kald, selv om den er ren og hvit, kommenterer Lars Ernst Hole.

Høyskap for det meste Innerst i kjøkkenet, like ved det kvadratiske vinduet og vaskesonen ble det innredet en komplett skapvegg. Her er det plass til blant annet alle hvitevarer og rom for det som trengs av matvarer i det daglige.

Monumentale eikeskuffer Skuffene i den mange meter lange arbeidsbenken til høyre i rommet er solide og ekstra brede, hele 120 cm.

Nydelig - De er nydelige å ha. Trekker vi ut dem får vi øyeblikkelig oversikt over hva vi har av tørrvarer, panner og kjeler, sier beboerne til bonytt.no

En stripe av lys på skinner Rett over kjøkkenbenken og langs hele himlingen ligger rektangulære spotter på en syv meter lang skinne. De kan flyttes frem og tilbake, spres utover eller konsentreres ettersom hva det som tilberedes på arbeidsplaten krever.

Eierne kan ikke få fullrost dette effektive lyssystemet.

Velbekomme på unikt bord Maten serveres på et langbord som Holedesign utførte av gjenbruksmaterialer av eik.

De stammer fra dekket på den legendariske, amerikanske luksusdamperen SS Monterey, og de ble reddet i siste liten fra skipet før det ble hugget opp for noen år siden.

Dette spesielle treverket har blant annet noen dekorative, mørke striper i seg.

Eikeboks til taket Han designet også en halvåpen hyllevegg spesielt til dette kjøkkenet. Den er selvfølgelig også laget i massiv eik og går fra gulv til tak.

Den står som et skulpturaktig møbel mot stuen og trappen - og skjermer mellom disse tre sonene - samtidig som den gir kjøkkenområdet en stram karakter.

Le Corbusier setter farge på teglhuset Den varme, rødbrune "Burnt Sienna"-fargen på langveggen tilhører en fargekolleksjon som baserer seg på palletter som mesterarkitekten Le Corbusier utviklet i to omganger.

SVEVENDE: Fly-fly-lampen fra Foscarini virker vektløs der den henger i to tynne, hvite tråder.  Foto: Espen Grønli
SVEVENDE: Fly-fly-lampen fra Foscarini virker vektløs der den henger i to tynne, hvite tråder. Foto: Espen Grønli Vis mer

Han laget en variant i trettiårene og en annen, lysere en i femtiårene.

Unngå overmøblering - Enkle, solide materialer og rene linjer er et must i slike prosjekter, mener designer Lars Ernst Hole.

Han legger til at det er viktig at et kjøkken eller bolig som dette ikke overmøbleres. Da forsvinner magien, kraften som ligger i moderne design øyeblikkelig.

Les mer: Nettets beste interiørbutikker
Over 1000 inspirerende bilder
Få nyhetsbrevet fra Klikk.no Bolig
Den komplette spikerguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

LITEN UTSTIKKER: Her ser vi en snipp av småhyllene i corian som peker rett ut i rommet. Slike detaljer setter prikken over i-en i innredningen.  Foto: Espen Grønli
LITEN UTSTIKKER: Her ser vi en snipp av småhyllene i corian som peker rett ut i rommet. Slike detaljer setter prikken over i-en i innredningen. Foto: Espen Grønli Vis mer
MATCHENDE MILJØ: Den syv meter lange corianbenken med ditto bakvegg er designet av L.A. Hole. Georg Jensen kaffekanne, Arabia kaffekopper og KWC vannkran.  Foto: Espen Grønli
MATCHENDE MILJØ: Den syv meter lange corianbenken med ditto bakvegg er designet av L.A. Hole. Georg Jensen kaffekanne, Arabia kaffekopper og KWC vannkran. Foto: Espen Grønli Vis mer
HELE ROMMET: Her ser du både litt av eikehyllen, høyveggen med hvitevarene og den syv meter lange kjøkkenbenken.  Foto: Espen Grønli
HELE ROMMET: Her ser du både litt av eikehyllen, høyveggen med hvitevarene og den syv meter lange kjøkkenbenken. Foto: Espen Grønli Vis mer