Se de spesielle trendene i det norske bilmarkedet

Se hvilke farger og biltyper vi velger, og hvor mye penger vi bruker på bil.

HYGGELIGE TIDER: Daglig leder Joachim Sommerseth hos Bilia Stenshagen selger premium-SUV-er som hakka møkk om dagen. Og etterspørselen etter firehjulsdrift øker. Foto: EGIL NORDLIEN
HYGGELIGE TIDER: Daglig leder Joachim Sommerseth hos Bilia Stenshagen selger premium-SUV-er som hakka møkk om dagen. Og etterspørselen etter firehjulsdrift øker. Foto: EGIL NORDLIENVis mer

• Du finner tabeller over salgstallene nederst i saken.

SUV-salget øker sterkt, og er nesten jevnstort med kompaktklasse-segmentet - populært kalt Golfklassen - på salgsstatistikken for nybiler.

PÅ TOPP: Audi selger flest biler av de tyske premiummerkene, og Q5 er på topp når det gjelder Audis 4WD-salg. Foto: Produsenten
PÅ TOPP: Audi selger flest biler av de tyske premiummerkene, og Q5 er på topp når det gjelder Audis 4WD-salg. Foto: Produsenten Vis mer

Etter de fem første månedene i år er forskjellen på antall solgte kompaktklassebiler og SUV-er på 1084. På samme tid i fjor var tallet 4173.

Salget av premiumbiler tar også av. Alle de tre tyske premiummerkene opplever store salgsøkninger i år i forhold til i fjor, mens totalsalget av nye biler er omtrent likt.

POPULÆR OG KOSTBAR: Mercedes-Benz har solgt rekordmange M-klasse i år. Foto: EGIL NORDLIEN
POPULÆR OG KOSTBAR: Mercedes-Benz har solgt rekordmange M-klasse i år. Foto: EGIL NORDLIEN Vis mer

BMWs salg har økt med 20,8 prosent og Audis med 19,4 prosent, mens Mercedes-Benz har notert seg for en økning på 23,8 prosent.

Dette er de mest interessante observasjonene når det gjelder biltrendene i dag.

Landets mest solgte? Som et resultat av dette har en dyr premiumbil som BMW X3 kanskje blitt landets mest solgte 4WD når du leser dette. Per 11. juni lå riktignok VW Tiguan 11 biler foran.

- Men vi selger X3 i bøtter og spann om dagen, så jeg blir ikke overrasket om vi er nummer en etter at junitallene er på bordet.

Daglig leder Joachim Sommerseth hos landets største BMW-forhandler, Bilia Stenshagen, gnir seg fornøyd i hendene. Kunder, gamle som nye, strømmer til bilbutikken som aldri før.

Mens grekerne ikke har råd til medisiner, kjøper nordmenn eksklusive biler i et antall vi aldri tidligere har sett.

Det sees på merkestatistikken. Per 31. mai var BMW på sjetteplass her, bak Audi, som igjen er to plasser bak Volvo (som også må regnes som et premiummerke).

Økt etterspørsel etter SUV Størstedelen av BMWs salgsøkning skyldes økt etterspørsel etter SUV. Og firehjulsdrift.

- Så langt i år har andelen solgte BMW-er med firehjulsdrift økt med 35,9 prosent i forhold til i fjor. Antallet solgte SUV-er har økt med 25 prosent, opplyser Sommerseth.

Også hos erkerivalene Audi og Mercedes-Benz er SUV-modeller og firehjulsdrift i fokus.

- Vi har registrert 295 ML-er på fem måneder. Det har aldri hendt før, forteller direktør Johnny Kristian Danielsen i Mercedes-Benz Norge.

God norsk økonomi Porsche har en beskjeden, men trendmessig viktig, plass i statistikken. Vi ser den samme utviklingen der.

Merket har så langt i år solgt mer enn dobbelt så mange biler som i fjor.

Salgsdirektør hos Porsche Centrum, Tormod Johansen, opplyser at det er SUV-en Cayenne som står for brorparten av økningen.

Viktige faktorer bak Hva skjer? Det er enighet om at visse viktige faktorer ligger bak salgsøkningen av premiumbiler og SUV-er.

• Stabil lav rente og god norsk økonomi.

• SUV er i ferd med å bli «den nye stasjonsvogna», eller familiebilen.

• Premiummerkene satser stadig sterkere på volumsegmentene.

• Prisdifferansen mellom premiumbiler og andre biler er i mange tilfeller ikke like stor som før.

Venter på facelift Ellers er det åpenbart at nye og viktige modeller kan bidra sterkt til en salgsøkning.

Ikke minst BMW X3 understreker det siste punktet. Årets salg har så langt økt med 112,9 prosent i forhold til i fjor, da mange åpenbart valgte å vente på den nye X3-modellen.

Og typisk nok er X1 den eneste BMW-modellen som har hatt salgsnedgang i år; en facelift kommer nemlig i juli, og mange kunder velger å vente på den.

• Les også om bilene som gir deg mest plass for pengene.