Se den eventyrlige tømmerstua

Sånn går det når motedesignere kjøper seg gård.

Oppussing av gamle bygninger krever både utholdenhet og pasjon. Men når man først gyver løs på det og gjennomfører, kan resultatet bli en praktbolig.

Slik ble det også med fjellgården Bjerkaker i Drivdalen, like sør for Oppdal.

Gården tilhører tekstildesigner Lise Skjåk Bræk, som bor og arbeider i Trondheim, men som har skapt seg et oppsiktsvekkende innredet fristed midt i fjellnaturen.

Eiendommen var satt i utmerket teknisk stand av byggmester og restaureringsekspert Olav Solberg på Oppdal da Skjåk Bræk kjøpte anlegget for en del år siden. Hun kunne derfor gå rett på å innrede hovedhuset på tunet med 13 gamle bygninger.

Frodig fra stabburet - Jeg hentet først inn en del eldre ting, møbler og annet fra stabburene på gården. Dette gir en ekte stemning og sammenheng i huset, sier Skjåk Bræk til bonytt.no.

Så satte eieren nye farger på absolutt alle værelsene i hovedhuset.

- Der er det så mye treverk som danner en stabil grunntone i bygningen, at jeg følte meg fri til å bruke ulike farger i alle rom, forteller hun.

Droppet englerumper Den største endringen gjorde Skjåk Bræk i trappegangen til annen etasje. Her malte hun trappegangen blå med et tynt strøk svart lasur på toppen. Med dette ble rommet, som før var i naturtre, til en sprek opplevelse.

- Den gedigne kompassrosen i himlingen bidrar til å redusere inntrykket av takhøyde, framhever Skjåk Bræk.

- Planen var også å male noen velfødde englerumper inn i dette taket, men jeg tror maleren syntes det var å gå for langt, så det ble bare med tanken.

Kompassrose som dekorelement Dersom noen om 400 år oppdager denne maritime kompassrosen, vil sikkert mange lure på hva dette utpregete skipsfartssymbolet har å gjøre her oppe. Helt på grensen til Dovre nasjonalpark.

- Til det er det bare å si at roser er et kjent dekorelement i ulike sammenhenger her i Oppdal, forklarer Skjåk Bræk.

FRISTED: Drømmegården til motedesigner Lise Skjåk Bræk i Oppdal. Foto: Espen Grønli
TØMMER I HØYSETET: Den omhyggelig rehabiliterte gården Bjerkaker i Drivdalen ved Oppdal består av tretten tømmerbygninger. Den eies av mote- og tekstildesigner Lise Skjåk Bræk. Hun bruker den både som et fristed og til større designutstillinger annen hvert år. Foto: Espen Grønli
PÅ RETT KURS: Drømmegården til motedesigner Lise Skjåk Bræk Oppdal prydes av en gedigen kompassrose i taket i trappegangen. Foto: Espen Grønli
DEKOR I HØYDEN: Roser er et kjent motiv i den gamle dekorkunsten i Oppdal. Her fra trappegangen i hovedhuset på Bjerkaker-tunet. Foto: Espen Grønli
HIMMELSK: Kompassrosen i himlingen bidrar til visuelt å redusere høyden i trapperommet. Foto: Espen Grønli
KRAFTIG KONTRAST: Oppe i annen etasje i drømmegården til Lise Skjåk Bræk ser du hvordan lyse soverom står i kontrast til den eventyrlige, blå trappegangen. Foto: Espen Grønli
GRENSELØST: I den blå delen av første etasje ser du blant annet et blått bilde av Kjell Nupen og et gulvteppe fra Skjåk Bræks "Norwegian Heritage"-kolleksjon, designet for norskamerikanere, lagd av sherpafolket i Nepal. Foto: Espen Grønli
EN BLÅ TRÅD: Den kraftige, blå fargen binder sammen første og annen etasje. Foto: Espen Grønli
TØMMERSTUE: Drømmegården til motedesigner Lise Skjåk Bræk. Foto: Espen Grønli

- Så dette innslaget mener jeg faller naturlig inn i atmosfæren her i grenda og på Bjerkaker-tunet, utdyper Lise Skjåk Bræk til bonytt.no.

Full musikk i potetkjelleren Annet hvert år slår hun sammen med kunstnervenner og lokale krefter til med et kulturstunt, utstillinger over tre dager i den gamle, staselige høylåven.

Da kan de tilreisende, hundrevis i tallet, oppleve både gamle drakter i ny design og klassisk musikk i den hvitkalkete potetkjelleren. Den er sprengt ut under en av de andre tømmerstuene på tunet.

Les også: Ti soverom du kan drømme om
Slik setter du fart i budrunden
Se over 1000 inspirerende interiørbilder
Disse matvarene bør du ikke legge i barnets matboks
Hvilken av godteposene er best for barna?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DESIGNKALL: - Jeg ser det som en oppgave å gjøre norsk drakt- og tekstildesign eksotisk og interessant, sier Lise Skjåk Bræk.  Foto: Espen Grønli
DESIGNKALL: - Jeg ser det som en oppgave å gjøre norsk drakt- og tekstildesign eksotisk og interessant, sier Lise Skjåk Bræk. Foto: Espen Grønli Vis mer
HIMMELSK: Kompassrosen i himlingen bidrar til visuelt å redusere høyden i trapperommet.  Foto: Espen Grønli
HIMMELSK: Kompassrosen i himlingen bidrar til visuelt å redusere høyden i trapperommet. Foto: Espen Grønli Vis mer