FØR OG ETTER: Sjekk den store forvandlingen på boligen etter at interiørarkitekten fikk modernisere den. Foto: Kirsti Skulberg, Nils Petter Dale
FØR OG ETTER: Sjekk den store forvandlingen på boligen etter at interiørarkitekten fikk modernisere den. Foto: Kirsti Skulberg, Nils Petter DaleVis mer

Se den store forandringen interiørarkitekten gjorde

Etter femten år med furu fikk boligen et mye mer moderne preg.


- Etter femten år med interiører preget av den typiske norske furustilen ønsket eierne å frigjøre seg fra dette velkjente stiluttrykket, og de kastet blikket mot mer internasjonal design og interiør, sier interiørarkitekt, master i arkitekturvern MNIL Kirsti Skulberg.

Hennes arbeid med villaen i Kongsberg er som et av få private interiørprosjekter valgt ut til å frontes i NIL (Norske Interiørarkitekteres Landsforbund) sin årbok for 2011.

Hun har tidligere også utført slike omfattende ominnredningsprosjekter.

Arkitektens nye grep Skulberg henviser til at furu og behandlingen av dette materialet i moteinteriørbildet har kommet og gått - og fulgt premisssene for den gjengse smak.

- Sammen med arkitekt MNAL Finn Bjørtuft og eierne så vi på flere nye planløsninger da den modernistiske trevillaen skulle utvides og ominnredes, forteller Skulberg til Bonytt.no.

KONTRASTER I TRE: Kjøkkenet i annen etasje er laget av blant annet sort, beiset heltre eik. Dansk, lys eik på gulvene og kvistfri kjernevedfuru i deler av himling. Foto: Nils Petter Dale
KONTRASTER I TRE: Kjøkkenet i annen etasje er laget av blant annet sort, beiset heltre eik. Dansk, lys eik på gulvene og kvistfri kjernevedfuru i deler av himling. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Det var blant viktig å avklare hva den eksisterende konstruksjonen og arkitekturen fra 1994 tålte.

- Vi dristet oss til å åpne opp flere rom og romsoner og dytte vegger og tak i vegger utover i flere retninger, utdyper interiørarkitekten.

Arkitekt Bjørtufts ansvar var blant annet å samle opp alle disse endringene og manøvrere konsekvensene av alle forslagene til et samlende, helhetlig formuttrykk.

Fra furu til minimalisme Trappen fra 1994 var enkel og solid og kunne godt blitt pusset opp for å gjøre utmerket tjeneste i mange år fremover.

Men ettersom mye av det opprinnelige inventaret forsvant, ble det besluttet å erstatte den med en ny.

HØY PÅ DESIGN: Med et trapperom som åpner for lyset og et tilstøtende "glassgalleri" åpnes rommene for lyset. Italienske lampeklassikere og designmøbler kler rommet. Lys eik på gulvet.  Foto: Nils Petter Dale
HØY PÅ DESIGN: Med et trapperom som åpner for lyset og et tilstøtende "glassgalleri" åpnes rommene for lyset. Italienske lampeklassikere og designmøbler kler rommet. Lys eik på gulvet. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Trappen har en underliggende, midtstilt vange og trinn og håndløper i svartbeiset eik.

Rekkverket som gir en tilnærmet gallerieffekt oppe, og som sikrer begge sider av trappen, er laget av 12 mm herdet, laminert glass. Det er boltet fast i enden av trinnene.

På gulvet i den store, åpne hallen i første etasje foreskrev Skulberg pillarguri skifer. Steinen matsjer interiøret for øvrig og den "flyter" i samme nivå ut på overbygd terrasse - og videre til et utvendig inngangsparti.

Åpner rommet - Jeg synes dette prosjektet viser kompetansen til norske arkitekter- og interiørarkitekter på en utmerket måte, sier Lars Elton, kunst- og arkitekturnamelder i VG.

Han mener at både hovedgrepet med trappen som er plassert og utført slik at den åpner rommet, og den vakre detaljeringen av den, taler i grunnen for seg selv.

HØYREIST: I første etasje ser vi hvordan trappa med en midtstilt vange er konstruert. Mørk Pillarguri skifer på gulvet. Foto: Nils Petter Dale
HØYREIST: I første etasje ser vi hvordan trappa med en midtstilt vange er konstruert. Mørk Pillarguri skifer på gulvet. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

- Badet fremstår også som et av de bedre, presise interiører jeg har sett på lang tid, kommenterer eksperten.

Bad i særklasse Badet tar opp den minimalistiske tråden vi ser i kjøkken og bad, men her er innredningen endel varmere.

Gulv og vegger er kledd med kalkfarget marmor, perlemor og glassfliser i store mosaikkfelt.

Ellers prydes flater av satinert glass og såpebehandlet eik. De fremhever det kritthvite porselenet - her skal det være hvitt, rent og innbydende. I tillegg har baderommet vinduer fra gulv til tak - i begge ender av værelset.

- Disse store lysåpningene slipper utelyset inn på det vakre steingulvet i badet og skaper bløte skyggeoverganger, sier Skulberg.

RENSKÅREN: Deler av himlingen er utført i kjerneved furu. Noen bord er brede, andre smale. Foto: Nils Petter Dale
RENSKÅREN: Deler av himlingen er utført i kjerneved furu. Noen bord er brede, andre smale. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Hun legger til at på kvelden kan innfelte lyskilder i vegg og ved gulv i dusjen, plus diverse dekorative lamper skape dempete, men likevel oppsiktsvekkende lysvirkninger i rommet.

Denne belysningen er også planlagt for å fremheve den såkalte teksturen, altså materialiteten i de ulike overflatene som kler både vegger og tak.

Les også:

Er dette Stavangers mest gjennomførte bolig?

DELIKAT: Med såpebehandlet eik og skinnende glassmosaikk fremheves det hvite, blanke porselenet. Foto: Nils Petter Dale
DELIKAT: Med såpebehandlet eik og skinnende glassmosaikk fremheves det hvite, blanke porselenet. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

De beste hagetipsene

Slik får du en ryddig gang

Vil du inspireres? Her er over 1000 interiørbilder

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

SKAP DEG: Så ryddig kan et et eget høyskap gjøre baderommet. Foto: Nils Petter Dale
SKAP DEG: Så ryddig kan et et eget høyskap gjøre baderommet. Foto: Nils Petter Dale Vis mer