Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se etter dette merket

Ikke alle typer julelys kan brukes ute.

SE ETTER MERKET: Utendørs elektrisk utstyr skal være merket med IP44 eller bedre. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
SE ETTER MERKET: Utendørs elektrisk utstyr skal være merket med IP44 eller bedre. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Det er fint med julelys, men det er samtidig noen utfordringer når de skal monteres. Å feste lysene går greit for de fleste, men koblinger og ledninger er ikke alltid like lett å få til på en praktisk og sikker måte. Spesielt er det viktig å være obs på lys som skal brukes ute.

Vi har sett på noen løsninger.

Huskeliste utendørslys Vinteren er som kjent en kald og våt årstid, og elektriske koblinger er ikke spesielt glade i fuktighet. Resultatet kan bli kortslutninger og sikringer som går, i beste fall. Men det kan også bli fare for varmgang som kan føre til brann.

Det gjelder altså bruke materiell som er godkjent for utendørs bruk!

Snakker vi om utstyr for 230 volt brukes det mer fleksible materialer i isolasjonen rundt lederne i kablene, det samme gjelder kontaktene som sitter på kablene. Disse er gjerne av gummi og laget slik at de blir tette når de kobles sammen.

Kontaktene på utendørs vegger skal alltid være utstyrt med lokk, slik at det ikke skal komme fuktighet inn i strømførende elementer.

SPESIALUTSTYR: Kabling og lys skal være laget for å bli helt nedsnødd og vel så det. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
SPESIALUTSTYR: Kabling og lys skal være laget for å bli helt nedsnødd og vel så det. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Det finnes også spesielle ledninger og kontakter med skrufatning, disse er vanlige på utendørs belysning fra mange leverandører. De er vesentlig mindre enn vanlig kontaktmateriell og er ikke egnet til generell bruk.

En annen løsning er en vanntett kapsling for vanlig utendørskabel. Vi har brukt slike tidligere, med godt resultat. Du plasserer kontaktene i kabelskjøten i boksen, lukker den og låser den med en klemme. Dette arrangementet tåler å ligge helt nedsnødd i månedsvis.

Les også: Har du kontroll på julebelysningen?

Standarder for materiell Felles for alt utendørs materiell er at det skal være tett for både faste gjenstander og vann etter en viss standard. Denne standarden er internasjonal og kalles IP-standarden. Det består av bokstavene IP og to siffer, og eventuelle tilleggsbokstaver.

Elektrisk utstyr godkjent for utebruk skal være merket IP44 eller bedre.

Det første 4-tallet betyr at det ikke er åpninger i utstyret som er større enn 1 millimeter. Det andre 4-tallet betyr at det skal tåle vannsprut av typen regn eller dusj fra alle kanter.

UTEKONTAKT: Kontakter for utendørs bruk skal ha lokk. Foto: PRODUSENTEN
UTEKONTAKT: Kontakter for utendørs bruk skal ha lokk. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Oversikt over IP-standarden finner du her.

Hva er en god løsning? For utendørs belysning består en god løsning av en strømforsyning som befinner seg trygt plassert innendørs og ikke er utsatt for fuktighet. Strømforsyningen leverer så lavvolt til et LED-basert lysopplegg.

Ledninger legges trygt med tanke på snøfresere og andre faremomenter, gjerne nedgravd i rør, alternativt festet under en treplanke som er festet med jordspiker, eller hengt opp i takhøyde.

Om lysarrangementet så skal begrenses til et par busker i hagen eller utvides til en lysfest ala Las Vegas overlater vi til hver enkelt ...

Innendørs belysning De fleste av oss har vel hygget oss med å finne fram julelysene fra i fjor, koble dem til og finne ut at de ikke virker. Det skyldes at de er koblet i serie (strømmen må gå gjennom alle pærene) og da er det nok at bare én enkelt pære har gått for at det ikke blir lys i det hele tatt.

Har du en lenke med 20 eller flere pærer kan det fort føles som en umulig oppgave å finne ut av hvilke pærer som har gått, og mange ender derfor opp med å kjøpe et nytt sett til et par hundrelapper.

Men det er unødvendig.

TETTERE: Praktisk boks som beskytter skjøtekontakter utendørs. Foto: PRODUSENTEN
TETTERE: Praktisk boks som beskytter skjøtekontakter utendørs. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Trikset er å skru ut alle pærene og sjekke om de er hele med et ohmmeter (du kan også bruke et batteri). Det tar ikke mange minuttene. Og reservepærer kjøper vi ganske mange av når vi kjøper et nytt sett med julelys, da holder de i flere år.

Merk deg at det nå også finnes juletrelys og lyslenker som ikke er koblet i serie, og noen som er en kombinasjon og delt inn i seksjoner med færre pærer å feilsøke på.

Hvis du ikke har resevepærer, må du i butikken, og da gjelder det å være nøye. Det finnes nemlig svært mange alternativer. Sjekker du oversikten over pærer hos bare én av de store produsentene finner du 123 forskjellige varianter...

LES OGSÅ: Nå får du juletrelys uten kabler!

Hva med LED? LED er absolutt å anbefale, også til julebelysning, fordi LED-pærene har lengre levetid, i tillegg til å være vesentlig mer robuste enn glødepærer.

Når man nå får LED-pærer som lyser like behagelig varmt som glødepærer, er det ingen god grunn til å kjøpe noe annet hvis man skal handle noe nytt.

Ledningene I verste fall kan man snuble i ledningsfloken og ta med seg juletreet i fallet, trikset er derfor å få lagt ledningene på en fornuftig måte.

LED er supert til utendørs julelys. Foto: PRODUSENTEN
LED er supert til utendørs julelys. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

På teater og i filmstudio bruker man tape til å feste kabler med, men det er ikke så populært i de tusen hjem. Den enkleste løsningen er å legge et litt tykt og tungt teppe mellom treet og stikkontakten.

Men unngå for all del å dekke til eventuell transformator eller strømforsyning!

En annen fordel med LED er at strømforbruket er langt lavere enn med glødepærer. Derfor kan ledningene gjøres enda tynnere og er lettere å skjule under et teppe, matte eller lignende.

Slik får du orden på kabelkaoset

Saken ble opprinnelig publisert på Dinsaide Les her.

SMIDIG: Kontaktmateriell til utendørs bruk er ofte av gummi. Foto: PRODUSENTEN
SMIDIG: Kontaktmateriell til utendørs bruk er ofte av gummi. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
MER KABEL: Ekstra skjøteledning er praktisk når man skal legge opp sikker utendørs belysning.  Foto: PRODUSENTEN
MER KABEL: Ekstra skjøteledning er praktisk når man skal legge opp sikker utendørs belysning. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling