Se etter dette merket

Ikke alle typer julelys kan brukes ute.

SE ETTER MERKET: Utendørs elektrisk utstyr skal være merket med IP44 eller bedre. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
SE ETTER MERKET: Utendørs elektrisk utstyr skal være merket med IP44 eller bedre. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Det er fint med julelys, men det er samtidig noen utfordringer når de skal monteres. Å feste lysene går greit for de fleste, men koblinger og ledninger er ikke alltid like lett å få til på en praktisk og sikker måte. Spesielt er det viktig å være obs på lys som skal brukes ute.

Vi har sett på noen løsninger.

Huskeliste utendørslys Vinteren er som kjent en kald og våt årstid, og elektriske koblinger er ikke spesielt glade i fuktighet. Resultatet kan bli kortslutninger og sikringer som går, i beste fall. Men det kan også bli fare for varmgang som kan føre til brann.

Det gjelder altså bruke materiell som er godkjent for utendørs bruk!

Snakker vi om utstyr for 230 volt brukes det mer fleksible materialer i isolasjonen rundt lederne i kablene, det samme gjelder kontaktene som sitter på kablene. Disse er gjerne av gummi og laget slik at de blir tette når de kobles sammen.

Kontaktene på utendørs vegger skal alltid være utstyrt med lokk, slik at det ikke skal komme fuktighet inn i strømførende elementer.

Det finnes også spesielle ledninger og kontakter med skrufatning, disse er vanlige på utendørs belysning fra mange leverandører. De er vesentlig mindre enn vanlig kontaktmateriell og er ikke egnet til generell bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer