Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se første episode av «Rånern fra Ski»

Følg drifteren Fredric Aasbø (25) på og utenfor racingbanen i USA i Dagbladets nye web-TV-serie.

Alle episodene finner du på db.no/drifting

(Dagbladet): Fredric Aasbø (25) fra Ski har gått fra en anonym tilværelse i Norge til å bli én av de store, internasjonale stjernene i drifting.

Dette er en spektakulær motorsport som best kan beskrives som en blanding av ekstremsport og rally.

Fra Japan Det handler ikke om å være raskest, men å imponere dommerne og tilskuerne med kjøreferdighetene og ekstrem kontroll over bilen.

- Drifting er en ung sport og kommer fra Japan der man konkurrerte om å kjøre på svingete fjellveier, forteller Aasbø på telefon fra Los Angeles der han forbereder seg til fredagens viktige løp.

- Filmer som «Fast and The Furious» har gjort drifting til en del av ungdomskulturen over hele verden og sporten har mange tilhengere, også i Norge, fortsetter han.

Guttedrøm 25-åringens bilinteresse startet tidlig, da han begynte med gokart som tolvåring.

- Faren min jobbet veldig mye når jeg var mindre og gokart ble vår far-sønn-greie, så det var spesielt.

Drifting oppdaget han helt tilfeldig i et klipp på nettet.

MED BESTEKOMPISEN PÅ LAGET: Fredric har med seg bestekompisen Steffen Moy (til v.) til USA. Steffen er en såkalt spotter. Under løp står han på et utkikkspunkt og holder Fredric oppdatert på hva konkurrentene gjøre. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
MED BESTEKOMPISEN PÅ LAGET: Fredric har med seg bestekompisen Steffen Moy (til v.) til USA. Steffen er en såkalt spotter. Under løp står han på et utkikkspunkt og holder Fredric oppdatert på hva konkurrentene gjøre. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Det var en Toyota Corolla som kjørte på en helt spesiell måte. Jeg var hektet. Dette skulle jeg også få til.

- De neste årene sparte jeg det jeg kunne til en bil. Jeg hadde den styggeste bilen av alle, for mens andre var mest opptatt av selve bilen, ville jeg bare kjøre.

Tøff periode Innsatsen og alle timene på banen ga raskt uttelling.

Han vant den nordiske driftingserien både i 2007 og 2008 og hans norske lag, Team Japan Auto, ble kåret til beste europeiske under VM i California samme året.

Men så sa det stopp.

- Jeg kjørte ett løp i USA i 2009. Det var det jeg hadde råd til, sier han og fortsetter:

- I fjorårets sesong ble det 25 løp, det ene og alene på grunn av en fantastisk dugnadsånd fra dem rundt. Vi solgte t-skjorter og gjorde absolutt alt vi kunne for å få inn penger.

Stort press Vendepunktet ble en telefon fra det amerikanske Toyota- og Need for Speed-teamet, som hadde latt seg imponere av Fredrics prestasjoner.

Med et stort apparat i ryggen og bestekompisen Steffen Moy på laget, satser nordmannen på å gjøre det stort i årets sesong av den amerikanske driftingligaen Formula D.

Det neste store løpet, nummer to av totalt syv, er allerede på fredag.

- Det er et ekstremt press i forkant av de syv offisielle løpene. I drifting foregår mye av dømmingen på 20 sekunder under løpet. Da gjelder det å ikke gjøre noen feil.  
 
Lærer av bilspill For andre som kan tenke seg å prøve seg på drifting, har Fredric et uvanlig råd:

- Spill bilspill, det har jeg gjort masse. Mange av de nye spillene gir en realistisk følelse av hvordan det er å kjøre bilen og hvordan den oppfører seg. Ikke minst, du lærer å ikke gjøre feil.

Han fraråder å bruke mye penger på en driftingbil i starten.

- Kjøp heller en billig én som du tør å bruke ordentlig, for kjøretreningen er viktigere enn selve bilen, sier han og utdyper:

-  Selv om det kan være fristende, ikke øv på vanlige veier. Du klarer uansett aldri å være så fokusert og kjøre bilen så hardt som når du er på banen.

Følg med Dagbladets web-TV-serie «Rånern fra Ski» følger norske Fredric Aasbø (25) som konkurrerer i en av verdens tøffeste bilsporter, drifting.

Denne uka legges nye episoder ut klokka 11 onsdag 4. mai, torsdag 5. mai og fredag 6. mai.

Her kan du bli bedre kjent med Fredric og følge oppkjøringen til driftingsesongen fram til i dag.

Fra neste uke følger vi Fredric direkte. Ferske episoder publiseres mandager, onsdager og fredager samme klokkeslett. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media