Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se hva arkitekten gjorde med 58 kvadratmeter på Tøyen

Det trenger ikke koste flesk å innrede kult.

SMART INNREDNING: På 58 kvadratmeter på Tøyen har arkitekt Tord Kvien innredet med sans for praktiske og originale løsninger.  FOTO: Nils Petter Dale
SMART INNREDNING: På 58 kvadratmeter på Tøyen har arkitekt Tord Kvien innredet med sans for praktiske og originale løsninger. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Leiligheten til arkitekt Tord Kvien er på 58 kvadratmeter og ligger i en velholdt funkisblokk på Tøyen.

Etter hans uvanlige, superminimalistiske, men like vel pietetsfulle oppussing ble blokkinteriøret til en glitrende designopplevelse.

For den som leter etter innredningstips som ikke koster flesk, kan det være ideer å hente i denne leilighten.

Både blå og gul - Jeg malte de fleste flatene i leiligheten med en lys, nesten hvitaktig grønnfarge, S 0502-G, forteller Kvien. Fordi denne fargen inneholder både litt blått og gult skifter den valør på en spennende måte med værlaget. På overskyete dager blir den stilig blå, og skinner solen blir den mer varm og gyllen.

Et spill med grønnnyanser Denne svake grønnfargen er også brukt i gangen, men her i en høyblank utgave.

I kjøkken og stue møter vi en halvblank utgave av samme farge, mens stue og soverom har begge en kledelig helmatt variant av denne "røde tråd" i huset.

Det skinner i nuppene I gangen gir denne skinnende grønnfargen et fint lysspill i veggene med en klassisk førtitalls strukturpuss. Den utmerker seg blant annet med uregelmessige nupper i overflaten.

Renskåren helhet Ved totaloppussingen av stedet tok eieren for øvrig utgangspunkt i teglblokkens renskårne, solide stil.

ØKER ROMOPPLEVELSEN: Store speilfronter gør rommet mye større enn det virkelig er. Skapskrogene "frigjøres" fra veggen med en spalte med en lysende plastslange i.  FOTO: Nils Petter Dale
ØKER ROMOPPLEVELSEN: Store speilfronter gør rommet mye større enn det virkelig er. Skapskrogene "frigjøres" fra veggen med en spalte med en lysende plastslange i. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Og i tråd med nettopp dette grepet valgte han skifergulv til både gang og kjøkken.

I kombinasjon med med de svarte vegg-til-vegg-teppene som ellers dekker gulvene, fikk dermed gulvflatene i leiligheten en tyngde som gir hele boligen en fast karakter.

Endeveggen i stuen malte Kvien i en konstrasterende gråfarge som matcher det mørke gulvet.

Uheldig radiator Et annet innredningstips er dekket til radiatoren.

Kvien tegnet selv en kul innkassing til den ikke så vakre radiatoren.

Den ble laget i mdf-plater og malt i en skinnende aluminiumsmaling.

BEKVEMT FOR BOKORMER: De aktuelle bøkene hentes lett fra smale vegghyller fra Ikea.  FOTO: Nils Petter Dale
BEKVEMT FOR BOKORMER: De aktuelle bøkene hentes lett fra smale vegghyller fra Ikea. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Med dette nye designmøblet fikk den tidligere disharmoniske endeveggen et et nytt og balansert uttrykk.

Dette påvirker faktisk hele leiligheten og gir den et visuelt løft.

Innredet i retro-stil Kvien innredet så stuen med typiske 60-tallsstoler, aluminumsfargete avlastningsbord og blanke hyllesystemer, det meste fra Ikea.

Alle disse gjenstandene understreker den allerede etablerte helheten, palletten i rommet.

En sone som lyser Bokhyllen plasserte han med litt avstand til veggen slik at det ble plass til en lysstoffrørbelyst sone.

Den er avblendet med en perforert, gulleloksert aluminiumsplate. Dette spesielle grepet gir en fornemmelse av at rommet fortsetter bak den lysende hylleveggen.

Original nyskaping - Med alle disse nye løsningene i stuen tok jeg etter min mening vare på den originale atmosfæren i rommet, samtidig som jeg tilførte værelset noe nytt og oppsiktsvekkende, kommenterer eieren.

Et kjøkken som varmer Til endeveggen i kjøkkenet på den andre siden av den lille gangen valgte eieren en varmrød farge.

GANG I SÆRKLASSE: Skifergulv og høyglansvegger matcher hverandre.  FOTO:  Nils Petter Dale
GANG I SÆRKLASSE: Skifergulv og høyglansvegger matcher hverandre. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

- Den representerer varme og ild og er derfor en metfor for mattilberedning, mener arkitekten.

Bygget i høyden Kviens andre hovedmål var å få renest mulig vegg og arbeidsflater i kjøkkenrommet.

Alt utstyr som vanligvis forkluderer fritt armslag på arbeidsbenken, kjøle- fryseskap ble samlet i en høy, separat metallhylle med sitt eget strømuttak

Matt, men ikke kjedelig I den samme, enkle designretning trekker spinkle stålrørstoler, et minimalistisk bord med stålbein og en bordplate i lakkert mdf. Både persienner og vinduskarmer har matte, men like vel skinnende aluminiumsoverflater.

Bruk av speil Den opprinnelige døren til baderommet var ikke sentrert på fondveggen i gangen og ga derfor et uryddig førsteinnrtykk når du kom inn i leiligheten.

Denne disharmonien oppveide Tord Kvien ved å panele døren på nytt med profiler med et 40-tallsdesign som matcher gulvene.

Deretter monterte han speil på resten av veggflaten slik at det ble dannet en ny og harmonisk veggform i enden av gangen.

PERSONLIG DESIGN: Med vare farger som skifter  valør, retromøbler og en selvdesignet radiatorskjuler ble dette en stue med stram karakter.  FOTO: Nils Petter Dale
PERSONLIG DESIGN: Med vare farger som skifter valør, retromøbler og en selvdesignet radiatorskjuler ble dette en stue med stram karakter. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Dette fiffige speilarrangementet gjør at rommet virker visuelt større, og skaper en illusjon av at rommet fortsetter innover og bak den mørke dør treskjermen.

Bevisst helhet Det mørke skifergulvet er både solid, massivt og delvis lysreflekterende, og det følger derfor opp temaet som er valgt for dette oppussingsprosjektet.

Les også: Er dette Stavangers mest gjennomførte bolig?
Her er de kuleste interiørbildene
Er dette tilbygget landets tøffeste?
Arkitekttilbygget du aldri har sett maken til

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MAGISK: Døren har fått nytt retro-panel og speilvegg over det hele. Det gir en effekt som om rommet fortsetter bak den brune døren.  FOTO: Nils Petter Dale
MAGISK: Døren har fått nytt retro-panel og speilvegg over det hele. Det gir en effekt som om rommet fortsetter bak den brune døren. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
LYST OG HVITGRØNT: Den spesielle grønnfargen som skifter karakter med vær og lys, er brukt i store deler av leiligheten. FOTO: Nils Petter Dale
LYST OG HVITGRØNT: Den spesielle grønnfargen som skifter karakter med vær og lys, er brukt i store deler av leiligheten. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer