Se hva Dagbladets nye kokk frister med denne helga

Tre sommerlige salater med friske dressinger.

(Dagbladet Endelig fredag):

TID FOR SALAT: Med sesongens friske råvarer serverer Karla Siverts sunne og fristende sommersalater. Foto: METTE MØLLER
ASPARGESSALAT: Asparges passer til alt, og du kan gjerne blande inn flere grønnsaker du liker i denne salaten. Foto: METTE MØLLER
MAKRELLSALAT MED GRILLET HJERTESALAT: Hjertesalat egner seg veldig godt til grilling. Her er den blandet med nydelig bakt makrell og en asiatiskinspirert dressing. Foto: METTE MØLLER
SALAT MED GRILLET TOMAT OG MOZZARELLA: En klassisk salat får ny og spennende smak med grillede tomater og olivenpuré. Perfekt tilbehør til grillmaten. Foto: METTE MØLLER

Norsk asparges, hjertesalat og store, røde bifftomater ligger utover kjøkkenbenken på restauranten Smalhans på St. Hanshaugen i Oslo.

SALAT MED GRILLET TOMAT OG MOZZARELLA: Perfekt tilbehør til grillmaten. Foto: METTE MØLLER
SALAT MED GRILLET TOMAT OG MOZZARELLA: Perfekt tilbehør til grillmaten. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Sommerlige råvarer som kjøkkensjef Karla Siverts bruker med stor glede.

KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun liker å komponere nye salatvarianter til gjestene sine, og nyter gjerne en stor porsjon selv - når hun har tid til en pause i matlagingen.

Asparges er en favoritt Aspargessesongen er i full gang, og de grønne stilkene er en av Karlas favorittgrønnsaker.

Asparges smaker helt nydelig, passer til alt og kan både dampes, bakes og grilles. Eller spises rå i tynne skiver.

- Asparges må ikke koke for mye. Spesielt de tynne, norske aspargesene trenger lite koketid, sier Karla, og følger nøye med på en dampende kjele.

Hun har i tillegg delt aspargesen i skiver, så etter bare et halvt minutt i litt kokende vann blir delikatessene lagt rett over i isvann.

- Jeg gleder meg til aspargessesongen hele året. Sesongen er eksklusiv, særlig når de norske kommer. Det er litt lite norsk asparges i år, men jeg har hørt rykter om at produksjonen skal tidobles på 5 år. Vi dyrker jo verdens beste asparges i Norge, sier Karla entusiastisk.

- Dressing er viktig Hun blander sammen en dressing av gresk yoghurt, finhakket sjalottløk, olivenolje og sitronsaft. Den blir blandet med både lettkokte aspargesskiver og tynne strimler av rå asparges. På toppen pynter hun salaten med sprøtt, ovnsstekt kyllingskinn.

- Dressing er viktig. Denne milde varianten med gresk yoghurt passer til nesten alle grønnsaker, sier Karla.

Hun rører sammen en litt skarpere dressing til en salat med lettbakt makrell og grillet hjertesalat. Ingefær, chili og limeskall blir blandet inn i soyasaus og olivenolje, og helt over den nygrillede hjertesalaten.

- Hjertesalat synes jeg er veldig godt. Den holder seg frisk og sprø lenge, også etter at dressingen er tilsatt. Dessuten er den perfekt å legge kjapt på grillen før den serveres, sier Karla Siverts.

• Les også: Festsuppa lager han av ugress. Sommerlig festmat fra Arne Brimi.