EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth.  Foto: TERJES SUPERBLOGG
EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGGVis mer

Se hva de spiser på vaffelen her!

Kan noen av folkefavorittene erstatte rømme, syltetøy og brunost?

Dinside Nordmenn elsker vafler. Faktisk så er vafler, sammen med boller, de søte bakevarene nordmenn spiser aller mest av.

- Fem prosent spiser vafler én til to ganger i uka, og så mange som 47 prosent av alle nordmenn spiser vafler én gang i måneden eller oftere, har Anechen Bugge, forsker på mat- og spisevaner ved Sifo, tidligere fortalt til Dinside.

LES OGSÅ: Vi har testet vaffelmiks, og testvinneren er mye bedre enn de andre!

Men hva serveres det på vaflene rundt i landet? Det har vi spurt dere lesere om, og her er noen av svarene.

Brunost ... eller makrell i tomat? Brunost, gulost og syltetøy er nok det vanligste å se på vaflene rundt omkring i Norge - og også der norske vafler serveres i andre land, som for eksempel hos Sjømannskirken.

- Det er mye omsorg og helse i en god vaffel med syltetøy, sier Dag Folkestad, kommunikasjonskonsulent i Sjømannskirken, til Dinside.

- Det står alltid vafler fremme i sjømannskirkene verden rundt, sammen med syltetøy — jordbær og eller bringebær, forteller han.

LES OGSÅ: Vi har tidligere skrevet om trønderspesialen vaffel med egg og kaviar

Men det finnes endel lokale spesialiteter som ligger langt fra søtpålegg og ost, her er noen av innspillene fra Dinsides lesere:

PRØV MED SALTPÅLEGG: Med litt mindre sukker og litt mer salt, kan du lage supre sandwich-vafler.  Foto: MATPAT.NO
PRØV MED SALTPÅLEGG: Med litt mindre sukker og litt mer salt, kan du lage supre sandwich-vafler. Foto: MATPAT.NO Vis mer

- På indre Nordmøre (Tingvoll, Halsa, Rindal og Surnadal) kalles vafler for bakels og spises ofte med smørgrøt på, forteller Hans til Dinside.

- Jeg jobbet som ekstrahjelp på Domus-kafeen på Steinkjer tidlig på 80-tallet. De solgte vaffel med kokt egg og tomat på da - og gjør fortsatt det. Det er faktisk ganske godt, sier Heidi.

- Vafler med makrell i tomat!, anbefaler Brit og Leif Olav.

- Vi spiser vaffel med egg og vossafår. Det må dere smake - det er knallgodt! Det har vi alltid gjort, siden jeg var barn, og nå er jeg 40, forteller Monica fra Askøy, like utenfor Bergen.

- Best bensinstasjon i Meråker selger vaffel med softis! Det er ganske godt, tipser Joar.

- Min bestemor smurte bestandig vafler med diverse saltpålegg, inklusive egg, gjerne med røkelaks, når hun fikk gjester. Det var mer som et variert smørbrødfat. Min personlige favoritt er kokt skinke på vaffel, forteller Terje til Dinside.

LES OGSÅ: Trøblete vaffeljern? Prøv en vaskevaffel!

Kreative vafler - Hadde en periode i ungdommen hvor jeg kun hadde vaffeljern og vannkoker, da blir man kreativ, skriver JohnBua i Dinsides kommentarfelt, og ramser opp:

• Vaffel med bacon/flesk (som du steker på forhånd)
• Vaffel som erstatning for lasagneplater
• Vaffelkjeks med havsalt
• Vaffel kuttet opp og brukt i suppe som fyll (ala Frittatensuppe)
• Gordon bleu dobbelvaffel (stek vaffel i dobbel jern, legg masseost/skinke på den ene, brett den andre opppå og stek videre til osten har smeltet)
• Hvit vaffeldame (lag en kake av vafflene med favorittfyllet ditt, dekk med marsipan - og hjertevaffel: legg en kald hjertekake (eventuelt annen fiskekake) på et av hjertene og hell røre på resten, server som en wrap med salat.

GJØR RENT: Er jernet skittent, bør du prøve en vaskevaffel før du steker godbitene. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
GJØR RENT: Er jernet skittent, bør du prøve en vaskevaffel før du steker godbitene. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

Samme leser anbefaler vaffeljern når man skal lage god bacon (med laveste temperatur og lang steketid).

- Passer fortreffelig til egg, eventuelt oppå leverpostei, avslutter JohnBua.

- På studenthuset Huset i Steinan Studenby hadde vi vafføll! Vanlig oppskrift, bare med at en del av vannet i røra ble erstattet med bayerøl. Mange frivillige var skeptisk til oppskrifta, men ble overbevist med en gang de smakte, sier Runar.

LES OGSÅ: Du kan lage mye annet enn vafler i vaffeljernet. Her er åtte smarte ting du kan lage i vaffeljernet

Salt og søtt - Leverpostei er det beste jeg får på vaffel. Ellers er sjokoladepålegg veldig godt såfremt vaffelen er varm slik at den smelter, synes Julie.

- Vaffel er best med salami og jordbærsyltetøy, det må dere prøve! Høres litt rart ut men alle jeg har tuktet til å prøve det har likt det som jeg, skriver williewilly.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.