Se hva en arkitekt får til med et par skyvedører

Nesten som en lang togvogn.

TRE KUPEER: Fri sikt tvers gjennom «togvognen». Først kommer stue og kjøkken, så mellomgang og til slutt kontor på en liten avsats. De tre avdelingene er adskilt med to turkise skyvedører. Foto: Jiri Havran
TRE KUPEER: Fri sikt tvers gjennom «togvognen». Først kommer stue og kjøkken, så mellomgang og til slutt kontor på en liten avsats. De tre avdelingene er adskilt med to turkise skyvedører. Foto: Jiri HavranVis mer

Rominndeling og planløsning er ofte en utfordring. Med to skyvedører deles rommet i dette Gjøvik-huset i tre avdelinger: kontor, mellomgang og stue.

- Det gamle uthuset, tidligere en stall, ble totaloppusset og innredet slik at den lange bygningen med skyvedører lett kan deles i tre, nesten som en lang togvogn med separate kupeer, forteller arkitekt Kurt Breitenstein i Dahle/Breitenstein Arkitekter i Oslo.

Vindu fra gulv til tak - For det første ville vi ha et lyst og vennlig hovedrom med hjemmekontor og kjøkken/stue i nær tilknytning til hverandre. Det andre kravet var at vi ville erstatte den tidligere gluggen i veggen mot Mjøsa med et skikkelig stort vindu. Det har vi fått. Det går fra gulv til tak. Fra stueavdelingen skuer vi nå ut over frodige jordbruksområder og åskammene langs begge sider av vannet, sier eierne.

De er svært fornøyd med skyvedørsløsningen i det langsmale huset.

PERSPEKTIV: Fra kontoret ser man tvers gjennom tilbygget og over til den andre siden av Mjøsa.  Foto: Jiri Havran
PERSPEKTIV: Fra kontoret ser man tvers gjennom tilbygget og over til den andre siden av Mjøsa. Foto: Jiri Havran Vis mer

- Den er god å ha når vi er flere til stede og noen skal arbeide på kontoret, andre lage mat, se tv eller bare nyte utsikten. Med alle dørene lukket slipper vi å forstyrre hverandre når noe skal gjøres, forteller eierne.

Kjøkken hengende over bekken Ominnredningen av det store huset gikk i etapper.

- Bygger man for fort er det lett å miste noe kreativt på veien, mener eierne. Vi hadde for øvrig flere spennende bygningsforslag til vurdering. Blant annet et kjøkken hengende som en glasskasse over bekken som sildrer like forbi uthuset.

Fargene i huset er eget kapittel. Flere av veggene er malt i en karakteristisk, sterkt gulbrun farge. Den har eierne selv blandet for anledningen, og den gir både varme og kraft til rommet. De to skyvedørene, som er malt i turkis, sørger for en sprek kontrast. Det himmelblå gummigulvet både demper trinnlyd og er komfortabelt å gå på.

Kunstneriske grep - Det er blitt gjort mange endringer på denne boligen siden den ble bygget i 20-årene. Den ble for øvrig tegnet av en ansatt ved kontoret til den velrenommerte arkitekten Arnstein Arneberg, og ligger avtrappet i enkelthus nedover i skråningen mot Mjøsa.

KULT KONTOR: Keramiker Anne-Brit Soma Reienes bor i huset med sin mann, som også er kunstner. Hun har kontor på den lille avsatsen over hovedplanet i «togvognen».  Foto: Jiri Havran
KULT KONTOR: Keramiker Anne-Brit Soma Reienes bor i huset med sin mann, som også er kunstner. Hun har kontor på den lille avsatsen over hovedplanet i «togvognen». Foto: Jiri Havran Vis mer

Huset ble bygget i etapper og kan kalles for et knoppskytingshus. I den nederste seksjonen har eierne hatt maleatelier i mange år - de er begge kunstnere. Av den grunn har det vært naturlig for dem å engasjere seg i form og design, også når det gjelder bygninger.

Se også Årets interiørtrender
Trendy i såpekokeriet
De kuleste bloggene
Norges tøffeste villa?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STERKE FARGER: Eierne har selv blandet den kraftige, syrlige fargen på bakveggen. Foto: Jiri Havran
STERKE FARGER: Eierne har selv blandet den kraftige, syrlige fargen på bakveggen. Foto: Jiri Havran Vis mer
GOD OVERSIKT: Utsikt fra kontoret mot mellomgangen med dører til begge sider.  Foto: Jiri Havran
GOD OVERSIKT: Utsikt fra kontoret mot mellomgangen med dører til begge sider. Foto: Jiri Havran Vis mer