Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se hva nordmenn vil bruke pengene sine på nå

Men er det smart? Svaret er ja.

NEDBETALING: Flere nordmenn ønsker å betale ned ekstra på boliglånet. Det gjør de antagelig lurt i. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
NEDBETALING: Flere nordmenn ønsker å betale ned ekstra på boliglånet. Det gjør de antagelig lurt i. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Stadig flere nordmenn ønsker å betale ned ekstra gjeld, viser Finans Norges forventningsbarometer for første kvartal, som ble publisert tirsdag.

Ved spørsmål om hva man vil prioritere dersom økonomien blir bedre, svarer flertallet i undersøkelsen at de vil spare mer, enten i form av å nedbetale gjeld og/eller sette til side sparepenger på annen måte.

Nettopp å betale ned ekstra på lånet, regnes som en svært gunstig spareform.

Spar på ekstra nedbetaling av gjeld Som kjent har renten vært svært lav i Norge de siste årene, noe den antakelig vil være i noen år framover dersom Norges Banks prognoser holder stikk. Nettopp lav rente gjør at mange med boliglån gjerne har en del å gå på økonomisk, tross alt skal du som boliglånskunde tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Betaler du ned ekstra på lånet som om renten allerede var langt høyere, viser våre tidligere regnestykker at du kan bli gjeldsfri hele åtte år tidligere.

Husk også at det lønner seg å nedbetale boliglånet, og heller vente med studielånet.

Har du aldri penger til overs før lønning hver måned? Sjekk hva som er ditt pengesluk med DinSides sløsekalkulator.

Prioritér boliglånet Har du boliglån og ønsker å spare penger, er det dessuten verdt å merke seg at nedbetaling av gjeld normalt er en mer gunstig spareform enn å plassere pengene på en tradisjonell sparekonto.

Årsaken er enkel: Den høyeste renten avgjør hva som lønner seg. Og normalt sett vil det være høyere rente på boliglånet enn du har på sparekontoen. Dermed blir det altså mer lønnsomt å betale ned ekstra avdrag på boliglånet enn å ha pengene stående på sparekonto.

Men det betyr selvsagt ikke at du bør droppe sparingen fullstendig.

Generelt bør man ha en buffer spart opp i form av minimum to månedslønner. Deretter kan man vurdere ytterligere sparing, men skal den utkonkurrere nedbetaling av gjeld i lønnsomhet, bør den innebære en grad av risiko.

- Alternativet til ekstra nedbetalinger på lånet er sparing, som må være gunstigere enn avdragsbetalingen. Konkret betyr dette at midlene plasseres til høyere risiko, som igjen gir høyere forventet avkastning, for eksempel aksjefondsparing, har høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI uttalt til DinSide tidligere.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker fra DinSide får du her:
42 prosent har bunnskrapt konto før lønningen kommer
Trodde du alt var bedre før? Se hvor dyrt det var

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!