Se hvilke som er sunnest på brødskiva

Og hvilke du bør unngå. Palmeolje trekker ned.

HER ER DET SEKS SEKSERE: Transfett, som det tidligere var mye av i margarin, er ikke lenger et problem i Norge, takket være andre produksjonsmetoder. Og palmeolje er nå fjernet fra de fleste margarintypene som finnes i butikken. Foto: ERIK HELGENESET
HER ER DET SEKS SEKSERE: Transfett, som det tidligere var mye av i margarin, er ikke lenger et problem i Norge, takket være andre produksjonsmetoder. Og palmeolje er nå fjernet fra de fleste margarintypene som finnes i butikken. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): I kjølvannet av karbohydratdebatten har noen begynt å bruke smør framfor margarin.

Mens plantemargarin inneholder mye umettet fett, er smør rikere på mettet fett. Smørblandet margarin inneholder mindre mettet fett enn smør, men mer enn plantemargarin.

Hva slags type fett det er i margarinen, avhenger også av hva slags olje den er framstilt av. De fleste typer margarin er framstilt av flere typer oljer.

Smør blir laget av fløte, mens smørblandet margarin blir laget av både olje og fløte.

Umettet fett framfor mettet Ifølge de offisielle kostrådene bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom.

Det betyr at vi bør velge margarin framfor smør og smørblandet margarin. Likevel er det en del som velger smør.

En av årsakene til dette er at en del forskning tyder på at fettet vi får fra smør og melkeprodukter, kanskje ikke er fullt så skadelig som det vi har trodd fram til nå.

Bort med transfett Tidligere ble margarin framstilt på en slik måte at det ble dannet mye transfett, men allerede på 1970-tallet begynte man å få mistanke om at transfett ikke var bra for helsa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer