Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se hvilken kapp- og gjærsag som er best

Vi har testet ni sager som passer til nesten alle formål.

DYREST ER BEST: Alle de tre sagene med terningkast fem koster over 4000 kroner. Biltemas sag til 899 kroner er billigst, men får bare terningkast to. Foto: Øivind Lie
DYREST ER BEST: Alle de tre sagene med terningkast fem koster over 4000 kroner. Biltemas sag til 899 kroner er billigst, men får bare terningkast to. Foto: Øivind Lie Vis mer

Kapp- og gjærsag et av de første verktøyene du bør skaffe deg om du skal i gang med oppussing. Derfor har vi testet ni sager som har en passe størrelse slik at du kan bruke dem til nesten alt. Dette er maskiner du kan bruke om du skal legge lister, få på plass et nytt gulv, eller bygge deg et helt hus, for den saks skyld.

Makita LS0714L topper testen, slik den gjorde også forrige gang vi testet sager. Den har en god, ettgreps betjening med enkel låsmekanisme. Saga er lett, og med godt plassert håndtak er den lett å bære. Maskinen er i solide materialer og anlegget er enkelt å justere (medfølgende vinkel for kontroll). Saga gir pene og presise snitt, og motoren virker kraftig.

Tett etter, på andreplass, følger Bosch GCM 8 SJ Professional. Vi gir den terningkast fem fordi det er en skikkelig proffsag, men den mangler litt på detaljer og motorkraft. På tredjeplass, med samme terningkast som Makita og Bosch, følger Hitachi C8FSHE 1050W. En brukervennlig sag i proffkvalitet, med gode tekniske løsninger.

Testkriterier Vi har først og fremst lagt vekt på om saga er oversiktlig og enkel i bruk. Alle funksjonene må være enkle å betjene, og det må være gode siktelinjer ned til bladet. Her er også anlegget viktig. Det må være bredt og høyt nok, og det er en fordel om det kan utvides. En slik sag må også være enkel å transportere. Det betyr at den bør være passe tung og håndterlig samt ha gode bærehåndtak. Det bør også være enkelt å bytte blad og å kalibrere saga slik at den sager helt rett.

Utvalg Sagene vi har testet, har en bladstørrelse fra 190 til 216 millimeter. Fem av sagene er av den mer proffe typen, fire er laget for hobbysnekkeren. Alle sagene er testet sammen og vurdert etter samme karakterskala. Sagene er gitt karakter fra én til seks, der én er dårligst og seks er best. Generelt er det slik at vi skal ha en svært god grunn for å dele ut en sekser eller ener.

Kapasitet Her har vi sett på hvor store dimensjoner saga klarer å kappe. Både vinkelrett og i alle de andre vinklene saga klarer. Vi har også vurdert den opplevde motorstyrken. Her oppgir produsenten antall watt på motoren, men det er mye mer som spiller inn i forhold til hvor effektivt saga kapper. Et annet viktig punkt er kvaliteten på snittet. Her spiller bladet en viktig rolle, og vi har testet sagene med de bladene som medfølger.

Sagene er testet i alle relevante materialer, slik som justert trelast og forskjellige typer listverk.

Utstyr Vi har sett på hva slags utstyr som følger med saga, og om dette utstyret fungerer som det skal. Det betyr at om det er montert laser, så må den være nøyaktig.

Byggekvalitet Vi har vurdert byggekvaliteten, sett på materialvalg og ellers hvordan bevegelige deler og mekanikk framstår. Det må være null slark i saga når du først har gjort en innstilling, og alle gradanvisere må være nøyaktige. Saga må heller ikke bråke for mye.

Testerne Testen er utført av tømrermester og byggtekniker Mats Eriksen og tømrersvenn Mikkel Leversen Bøe. Begge jobber hos Tømrermester Kjetil Eriksen.

Les også:

Oppussingstabbene du bør unngå

Slik sjekker du om gjærsagen kutter rett

12 smarte verktøytips

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i vår Inspirasjonsguide

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Makita LS0714L Kompakt og lett sag med stor kapasitet. Karakter: 5/6 Produsent: Makita Pris: 4238 Bosch GCM 8 SJ Professional God betjening og håndtering, men noen irriterende småting. Karakter: 5/6 Produsent: Bosch Pris: 4835 Hitachi C8FSHE 1050W En brukervennlig og ellers bra sag. Lite å trekke for. Karakter: 5/6 Produsent: Hitachi Pris: 4462 Milwaukee MS216SB Robust og enkel sag med noen irriterende småfeil. Karakter: 4/6 Produsent: Milwaukee Pris: 3938 Dewalt DW 777 Solid og enkel i bruk, men henger etter på tekniske løsninger. Karakter: 4/6 Produsent: Dewalt Pris: 4563 Cotech Grei brukervennlighet og god å transportere, men byggekvaliteten overbeviser ikke helt. Karakter: 3/6 Produsent: Cotech Pris: 1298 Black & Decker SMS400 Enkel i bruk, men gir et noe billig inntrykk. Karakter: 3/6 Produsent: Black & Decker Pris: 2599 Bosch PCM 8s Mye ekstrautstyr og bra anlegg, men i overkant tung. Karakter: 3/6 Produsent: Bosch Pris: 2600 Biltema MS 210 Dårlig brukervennlighet, men grei å transportere. Karakter: 2/6
Produsent: Biltema Pris: 899

TESTTEAM: Mikkel Leversen Bøe og Mats Eriksen. Foto: Øivind Lie
TESTTEAM: Mikkel Leversen Bøe og Mats Eriksen. Foto: Øivind Lie Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media