POTETMOS: Bruker du feil potet til potetmos, kan det gå galt. Christer Rødseth fra restauranten Fjøla anbefaler Mandelpotet. Foto: Magnar Kirknes/NTB Scanpix
POTETMOS: Bruker du feil potet til potetmos, kan det gå galt. Christer Rødseth fra restauranten Fjøla anbefaler Mandelpotet. Foto: Magnar Kirknes/NTB ScanpixVis mer

Se hvilken potet du bør bruke når

Kokt potet, bakt potet, potetmos eller pommes frites: Bruker du feil potet kan resultatet bli noe helt annet enn du ønsker.

• Flere matsaker på db.no/mat
De fleste har hørt om Beate, Asterix, Rutt, Amandine og Mandelpoteter, og disse potetene er blant de vanligste i norske dagligvarebutikker.

Men hva med Biogold, Blå Kongo, Hamlet og Juno? Eller Ottar og Mozart?

Det finnes utallige poteter på markedet, men hvilken potetsort passer best til å lage potetmos?

Bruker du feil potet kan du nemlig få et helt annet resultat enn du ønsket fra start.

- Omsorgssvikt om du ikke liker potet Christer Rødseth er kjøkkensjef på restauranten Fjøla i Oslo, og elsker poteten.

- Jeg er jo norsk. Liker du ikke potet vil jeg kalle det for omsorgssvikt, sier Rødseth og ler.

KJØKKENSJEF: Christer Rødseth er kjøkkensjef hos restaurant Fjøla i Østbanehallen. Foto: Foto: CHRISTINA WESENBERG/WSTUDIO
KJØKKENSJEF: Christer Rødseth er kjøkkensjef hos restaurant Fjøla i Østbanehallen. Foto: Foto: CHRISTINA WESENBERG/WSTUDIO Vis mer

Han synes det er godt med ordentlig husmannskost som kjøttkaker, eller «mammamat» som han selv kaller det.

Men hvilke poteter bruker Rødseth når han lager den gode, gammeldagse potetmosen?

- Mandelpotet. Helt klart, fordi det er mye stivelse i den. Bruker du for eksempel Asterix kan du bygge kunstverk med den. Eller, det går bra, men resultatet blir ikke like bra, fordi det er mye mer væske i Asterix-poteten.

Kok poteten først Rødseth synes ikke han bruker nok potet selv, men har helt klart en favorittpotet; mandel.

- Lager du chips er mandel bra. Men alt funker nok, så lenge du koker potetene før du friterer. Hjemme bruker man jo kjele når man friterer, så da er det best å koke før man friterer på lav varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når han er på jobb på Fjøla og skal lage pommes frites, bruker de bakepotet. Hjemme bruker han heller mandelpotet.

Om sommeren når potetsalat står på menyen anbefaler Rødseth noe helt annet enn favorittpoteten.

- Da bruker man matpotet. Asterix og andre billigpoteter er bra til det, forteller han.

Hva så med de nye potetsortene? Biogold for eksempel. Den er under utprøving i Norge. Foreløpig konklusjon: Super til chips.

Blålilla gjest Blå Kongo er en spesialitet på grunn av sin blålilla farge, både i kjøtt og skall. Blå Kongo kan du bruke som eksotisk gjest og snakkis rundt bordet. Kan både kokes og brukes i stappe.

Damper du Blå Kongo, beholder potetene bedre blåfargen.

Hamlet er en tidlig potet som egner seg til koking. Juno er den tidligste av potetene og er middels melen.

POTETSALAT: God som søndagsmat og på sommeren til grillmaten. Her er potetsalat med egg og bacon - med grillspyd til.  
Foto: Mette Møller / Dagbladet
POTETSALAT: God som søndagsmat og på sommeren til grillmaten. Her er potetsalat med egg og bacon - med grillspyd til. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Ottar er en robust type, som liker seg i jorda også i Nord-Norge. Ottar egner seg til koking, i gryteretter og til bakepotet.

Og Mozart? Ingen pingle, nei. Den kan du koke i vei.