TUNNELSYN: Flere tunneler skal utstyres med streknings-ATK, blant annet fordi det er vanskelig for politiet å utføre kontroller i tunnelene. Foto Knut Falch/SCANPIX
TUNNELSYN: Flere tunneler skal utstyres med streknings-ATK, blant annet fordi det er vanskelig for politiet å utføre kontroller i tunnelene. Foto Knut Falch/SCANPIXVis mer

Se hvor de nye fotoboksene kommer

Flere nye strekninger får gjennomsnittsmåling.

Fv 57 Lindås - Lauås syd, Hordaland
Fv 57 Lindås - Lauås syd, Hordaland Vis merRv 653 Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal

Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal får streknings-ATK. Den er verdens dypeste undersjøiske tunnel med sine 287 meter. På sitt bratteste er stigningen på 9,6 prosent. Tunnelen er nesten åtte kilometer lang og blant Norges lengste undersjøiske tunneler. Den forbinder Hareidlandet med fastlandet i Møre og Romsdal og er en del av riksvei 653.

Rv 653 Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal
Rv 653 Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal Vis merE6 Helltunnelen i Sør-Trøndelag

Den nesten fire kilometer lange Helltunnelen på E6 i Sør-Trøndelag. Får streknings-ATK. Tunnelen går gjennom Gjevingåsen mellom Hommelvik i Malvik og Hell i Stjørdal.

E6 Helltunnelen i Sør-Trøndelag
E6 Helltunnelen i Sør-Trøndelag Vis merE39 Byfjordtunnelen i Rogaland

E39 Byfjordtunnelen i Rogaland får streknings-ATK. Den er en del av veianlegget Rennfast, som ga Rennesøy fastlandsforbindelse. Tunnelen er 5875 meter lang og går på det dypeste 223 meter under havoverflaten. Den var Europas lengste og verdens dypeste undersjøiske veitunnel ved åpningen, men er seinere forbigått i lengde av Nordkapptunnelen (1999), Oslofjordtunnelen og Bømlafjordtunnelen (2000) og i dybde av Hitratunnelen (1994).

E39 Byfjordtunnelen i Rogaland
E39 Byfjordtunnelen i Rogaland Vis merLavangsdalen og Tromsøysundtunnelen

Lavangsdalen og Tromsøysundtunnelen i Troms er høyt prioriterte vegstrekninger for streknings-ATK. Her kommer det to strekninger med gjennomsnittsmåling, ifølge Statens vegvesen.


Lavangsdalen og Tromsøysundtunnelen i Troms.
Lavangsdalen og Tromsøysundtunnelen i Troms. Vis merI tillegg vil sannsynligvis streknings-ATK bli etablert på følgende strekninger:


Rv 475 Flekkerøytunnelen, Vest-Agder

Flekkerøytunnelen i Vest-Agder er også en undersjøisk tunnel. Den har konvensjonelle punkt-ATK-er, men de vanlige fotoboksene skal etter planen byttes ut med streknings-ATK.

Rv 475 Flekkerøytunnelen, Vest-Agder
Rv 475 Flekkerøytunnelen, Vest-Agder Vis merE16 Lærdalstunnelen, Sogn og Fjordane

Lærdalstunnelen, verdens lengste veitunnel med sine 24,5 km, skal utstyres med streknings-ATK.

Se hvor de nye fotoboksene kommerRv 25 Elverum-Trysil, Hedmark

Også riksvei 25 mellom Elverum ogTrysil i Hedmark skal utstyres med gjennomsnittskameraer.

Rv 25 Elverum-Trysil, Hedmark
Rv 25 Elverum-Trysil, Hedmark Vis merRv 8 Stryken - Grua, Oppland

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har i alt gitt grønt lys til 11 nye strekninger med gjennomsnittsmåling, deriblant riksvei 8 Stryken - Grua i Oppland.

Riksvei 8 Stryken - Grua i Oppland.
Riksvei 8 Stryken - Grua i Oppland. Vis mer

FØLG DAGBLADET BIL PÅ FACEBOOK!

Hittil i år har de fotoboksene med snittmåling som allerede er i bruk knipset 3246 bilister, ifølge politiets ATK-senter.

Etter hvert vil nok enda flere få en bot basert på gjennomsnittsmåling i posten.

Ti nye strekninger skal etter planen være klare før vinteren.

- Flere av disse strekningene er i undersjøiske tunneler. Der er katastrofepotensialet stort og det er vanskelig for politiet å utføre kontroller der, sier Anne Beate Budalen i Vegdirektoratet.

Kan komme på 40 strekninger En hel del andre strekninger utredes også nå, og fram mot 2013 kan vi få så mange som 40 strekninger med gjennomsnittsmåling.

En del av disse vil erstatte de vanlige fotoboksene, og Budalen sier at hun ikke tror antallet fotobokser her i landet vil øke nevneverdig i framtida.

Dette er de ti nye strekningene:

Fv 57 Lindås - Lauås syd, Hordaland Fylkesvei 57 Lindås - Lauås syd i Nordhordland er blant strekningene Statens vegvesen vil sette opp streknings-ATK.