Se hvordan interiørarkitekten dro kjøkkenet inn i stua

Kjøkkenet var for lite, og stuen var mer enn stor nok.

Kjøkkenet er ikke til å kjenne igjen. Veggen har fått nytt tapet, kjøkkeninnredningen er ren og hvit, gulvet er dekket av vinyl og det glitrer i flismosaikken over kjøkkenbenken.

Forandringen er blendende, men oppussingsprosjektet stikker dypere enn førsteinntrykket kan forlede en til å tro.

Utfordringen var nemlig at rommet var for lite og overgangen til stuen for dårlig. Sissel og Thomas Bjørsvik skrev følgende nødmelding til Bonytts interiørarkitekttjeneste:

"Kjøkkenet vårt har tre dører og to vinduer, og berører alle veggene. Vi ønsker hjelp til å åpne opp og lage en god overgang til stuen".

Bonytts interiørarkitekt Bernt Pedersen har flere fra-kjøkken-til-allrom-prosjekter på samvittigheten, og skisserte også her en løsning hvor en kjøkkenhalvøy sto for overgangen mellom kjøkken og stuen.

- En kjøkkenhalvøy er en naturlig avgrensning. Dersom man ikke kan legge samme type gulv i begge rom, kan man understreke overgangen ved å velge et helt annet type gulv, sier interiørarkitekten til Bonytt.no.

I dette tilfellet falt valget på et vinyldekke med dørkeplatemønster vi kjenner fra skip og offentlige bygg som er utsatt for stor slitasje.

Vinyl er særlig egnet som gulv i rom med mye slitasje, som det jo er på kjøkkenet. Materialet er lett å rengjøre og behagelig å gå på. Når man mister noe på gulvet er det mindre risiko for at det knuser.

Så lyset I det veggen mellom stue og kjøkken ble revet og de to rommene slått sammen, skjedde det forutsigbart nok, noe med lyset. Nå kommer nemlig dagslyset inn fra tre kanter.

De lyse flatene tar godt vare på lyset her inne. Den nøytrale paletten bidrar også til at signalobjekter trer tydeligere frem.

- Når man er tro mot en såpass nøytral palett kommer fargesterke objekter som kjøkkenredskaper og planter godt frem og formelig spruter av energi, påpeker interiørarkitekten.

Tapetet med de horisontale stripene er heller ikke uten virkning, ifølge interiørarkitekten.

- Tapetet gir en flott, grafisk effekt i rommet. Liggende striper bidrar til at den korte endeveggen virker lengre enn den er.

Optiske illusjoner alene løser imidlertid ingen problemer.

Det er de virkelige kvadratmeterne som gjør at tobarnsfamilien nå har et kjøkken som både fungerer som arbeidskjøkken og sosial sone.

Les også:
Sjekk flere før-og-etter-prosjekter
Stilforvirret? Vi guider deg gjennom de viktigste stilbegrepene
Du finner over tre hundre kjøkkenbilder i vår inspirasjonsguide
Test: Ølet som slår pils om sommeren

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Espen Grønli
FØR OG ETTER: Bordet ble beholdt. Plasseringen ved vinduet var det ingen grunn til å endre på. Alle overflatene er blitt overhalt. Foto: Espen Grønli
FØR OG ETTER: Der det tidligere var benkeplate med kum er det nå en kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer. Foto: Espen Grønli
GLITRENDE I SPRUTSONEN: Flisene over benkeplaten utgjøret glamorøst, men også elegant element på kjøkkenet. EleganceSilver kommer fra Boxer og er levert av Flis Huset Import. Foto: Espen Grønli
VINYLGULV: Det røffe dørkeplatemønsteret bidrar på en skånsom måte til å bringe inn et industrielt, halvoffentlig element. Vinylgulvet er levert av Polyfloor. Kjøkkeninnredningen er fra Gunnestad trevarefabrikk. Foto: Espen Grønli
ETT ROM, TO SONER: Kjøkkenavdelingen er blitt større, og er tydelig avgrenset gjennom en barløsning og bruk av ulikt gulv. Det grafiske motivet fra tapetet gjentas i barkrakkene fra Pedrali som er hvitepå utsiden og svarte på innsiden, noe som også gir dem et luftig preg. Foto: Espen Grønli
Espen Grønli
HORISONTALE STRIPER: Det stripete tapetet er fra Borge, og bidrar ifølge interiørarkitekten til at veggen virker lengre. Pendellampen Frisbee fra Flos gir godt lys nedover samtidig som den flate skiven ikke sperrer for utsikten. Foto: Espen Grønli
plantegning Tegning: Bernt A. Pedersen
PLANTEGNING FØR OG ETTER: Det lille transportrommet (nederst til venstre på tegningen) ble åpnet opp og veggen mot stuen ble fjernet Spiseplassen ved vinduet står på samme sted, ellers er alle kjøkkenfunksjoner flyttet på. Tegninger: Bernt A. Pedersen
plantegning Tegning: Bernt A. Pedersen