FØR OG ETTER: Hytta ble større og mer funksjonell med tilbygg i hver ende.  FOTO: Bård Jørgensen
FØR OG ETTER: Hytta ble større og mer funksjonell med tilbygg i hver ende. FOTO: Bård JørgensenVis mer

Se hytta før og etter

Hytta fra 1970-tallet ble utvidet i alle retninger.

Oppussing og utvidelse av hytta hører med til hverdagen for mange hytteeiere.

Etter at de hadde kjøpt hytta i 2005, forstod familien ganske raskt at de måtte bygge på og oppgradere hytta.

Fire år etter kjøpet var alt ferdig.

Da hadde hytta blitt to meter lengre i den ene enden og én meter lengre i de andre, samt at den hadde fått et nytt inngangsparti med bad og bod.

Magasinet Hyttelivs arkitekt, Kjersti Thoen, har tegnet prosjektet, og det har vært til familiens fulle tilfredshet.

LYST: Det mørknede panelet i hytta ble først overmalt med to strøk sperregrunn og så to lag med veggmaling. Foto: Bård Jørgensen
LYST: Det mørknede panelet i hytta ble først overmalt med to strøk sperregrunn og så to lag med veggmaling. Foto: Bård Jørgensen Vis mer

- Det ble akkurat slik arkitekten foreslo.

- Helt på spikeren; større stue, større soverom, nytt bad og større gang, forteller familien.

Naturlig utvidelse Hytta ligger høyt oppe i en åsside, og familiens opprinnelige tanke var at hytta skulle utvides ut mot dalen nedenfor, i en terrassert løsning.

Arkitekten foreslo imidlertid å bygge ut bakover og til sidene for å få et mest mulig helhetlig preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man ser hytta nedenfra, er det heller ikke noe som avslører at den ble påbygget for et drøyt år siden.

Den lange og slanke bygningskroppen strekker seg ut som om den alltid har ligget der.

Totaloppussing Under ombyggingen ble det meste av det gamle interiøret rensket ut.

FORLENGET HYTTE: Slik ble hytta etter at Hyttelivs arkitekt hadde tegnet forslag til tilbygg. Foto: Bård Jørgensen
FORLENGET HYTTE: Slik ble hytta etter at Hyttelivs arkitekt hadde tegnet forslag til tilbygg. Foto: Bård Jørgensen Vis mer

I stua og kjøkkenet ble det gamle furugulvet byttet ut med et i eik, mens gulvene i soveromsavdelingen ble slipt.

Nytt bad Med det nye inngangspartiet kom også et nytt, etterlengtet bad.

- Opprinnelig var det ikke innlagt vann, så da tilbygget ble planlagt, var det naturlig å legge det inn, blant annet fordi det ble ført frem vann til nabotomta. Det nye badet er kanskje det vi er aller mest fornøyd med.

I soverommene og oppholdsrommet ble de tregule veggene overmalt med en lys farge, noe som var en omfattende jobb.

Først ble det lagt på to lag med sperregrunn for å skjule kvistene, og deretter to lag med veggmaling.

I gangen ble det valgt skifer på gulvet, fordi det var mest robust.

Mer omfattende enn planlagt Etter ombyggingen har hytta vokst fra 58 til 90 kvadratmeter, men selve byggeprosessen ble mer omfattende og dyrere enn planlagt.

FØR: Hytta før tilbygget i hver ende.  FOTO: Privat
FØR: Hytta før tilbygget i hver ende. FOTO: Privat Vis mer

Inngangspartiet ble bygget vinkelrett på den langstrakte hyttekroppen. Det måtte av belastningsgrunner utføres med flere målbygde takstoler montert inn på eksisterende hyttetak, som var et luftet kaldloft. Det har medført at den nye gangen og det nye badet har fått flatt innertak.

Videre måtte hytta også rettes opp. Den står på pilarer og disse hadde seget litt siden den ble bygget på 1960-tallet. I tillegg ble den gamle verandaen fjernet, fordi den var råtten.

Utover dette ble gamle vinduene og ytterdøren erstattet med nye og energisparende løsninger.

Til slutt ble shingel og takrenner byttet ut for å få et helhetlig og varig yttertak uten overganger.

Standardheving førte til hyppigere besøk Det gamle kjøkkenet ble også byttet ut, så nå har hytta fått en standard som har ført til at den blir mer brukt.

Det er ti sengeplasser i hytta, og det betyr godt med venneplass for familien på fem.

STØRRE SOVEROM: Soveromsdelen i den ene enden av hytta ble utvidet med én meter, som gjorde at soverommene ble mer rommelige. Foto: Bård Jørgensen
STØRRE SOVEROM: Soveromsdelen i den ene enden av hytta ble utvidet med én meter, som gjorde at soverommene ble mer rommelige. Foto: Bård Jørgensen Vis mer

Les også:
Økte trivselen på hytta med nytt tilbygg
Nytt liv i gammel hytte
Hytta pusset opp til storfamilien
Endelig - her kommer Theo

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

NY GANG: Tilbyggsprosjektet førte til et nytt inngangsparti, som blant annet ga plass til nytt bad (dør til høyre). Foto: Bård Jørgensen
NY GANG: Tilbyggsprosjektet førte til et nytt inngangsparti, som blant annet ga plass til nytt bad (dør til høyre). Foto: Bård Jørgensen Vis mer