Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Se om barnet er for sykt for barnehagen

Bare litt snørrete eller skikkelig syk? Her er sjekklista du trenger.

ATSJO! Er du i tvil om barnet er friskt for barnehagen, kan det være et tegn på at barnet bør holdes hjemme.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
ATSJO! Er du i tvil om barnet er friskt for barnehagen, kan det være et tegn på at barnet bør holdes hjemme. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer

- Allmenntilstanden er det viktigste når man skal vurdere hvorvidt barnet kan gå i barnehagen eller ikke, sier helsesøster Veslemøy Ruud i bydel Nordstrand i Oslo.

Virker junior pjusk, er det derfor en god idé å finne frem febertermometeret og ta en sjekk. Mens enkelte barn blir dårlig nesten med en gang feberen passerer 37,5 grader, er det nemlig mange som kan være kjempeaktive til tross for langt høyere temperatur.

Stol på magefølelsen - Temperaturen bør ikke være over 38,5 uten at man vet hva det feiler barnet.
- Har han eller hun vært syk i to-tre dager uten kjent årsak, kan det være greit å ta en tur til legen. Da kan det for eksempel dreie seg om urinveisinfeksjon eller andre infeksjoner, sier Ruud.

Husk også at det er mulig å være syk uten å ha feber, og her er det ofte greit å stole på magefølelsen. Du kjenner barnet ditt best, så hvis han eller hun virker syk er det kanskje behov for en dag hjemme.

Slik sjekker du om barnet har urinveisinfeksjon.

Småplager Men så hender jo at det dukker opp diffuse plager som vond mage, hodepine og en vrikket fot.

De største førskolebarna vil kanskje selv tenke at en dag hjemme hos mamma hadde vært godt, men dagene du kan ta fri fra jobben forsvinner raskt hvis man skal være hjemme for den minste ting.

- Da går det greit å sende barnet i barnehagen, så får man heller få en ekstra telefon dersom barnet blir verre, mener Ruud.

En del jukser Styrer i Kløverenga barnehage i Nes kommune på Romerike, Camilla Hagstrøm, forteller at det nok forekommer oftere enn de ønsker at foreldre sender barna i barnehagen selv om de egentlig er syke.

- Vi har opplevd at foreldre gir barna paracet om morgenen for å kamuflere sykdomssymptomer. Vi opplever også stadig å få beskjed om at ingen kan komme og hente barna når de blir syke i barnehagen, fordi de for eksempel er opptatt på jobb eller mangler bil, sier Hagstrøm.

Hun tror mange har lett for å skjule seg bak at barna var i fin form om morgenen, selv om de fleste vet at hverdagen i barnehagen er mye tøffere enn hjemme.

Syk eller ikke? Og enkelte symptomer er foreldre flinkere til å overse enn andre. Litt diaré om morgenen betyr vel ikke nødvendigvis at minstemann er syk, gjør det vel? Utslettet på låret forsvinner sikkert i løpet av dagen, og den varme pannen skyldes nok rett og slett at han løp så fort rundt frokostbordet.

- Når barnet får symptomer som feber, utslett man ikke vet hva er, oppkast og diaré er det en selvfølge at man holder barnet hjemme fra barnehagen. Skal man derimot holde barna hjemme på grunn av snørr og litt vondt i hodet må nok antall sykt barn-dager for foreldre økes betraktelig, sier Hagstrøm.

Mystisk utslett - Når det gjelder utslett, kan det være symptomer på så mangt. Det kan komme av et virus, det kan være feberutslett, men det kan også være et uskyldig varmeutslett. Strever barnet rundt i tjukke dresser når det begynner å bli varmt, er det sannsynligvis det det er snakk om, sier helsesøster Veslemøy Ruud. Da er det ingen grunn til å holde barnet hjemme fra barnehagen. Det er heller ikke mulig å ta fri hele pollensesongen fordi om barnet er allergisk. Det er jo ingen smittefare forbundet med disse plagene.

- Hvis du har muligheten til å levere sent eller hente tidlig, kan det være greit å gjøre det hvis du ser at barnet er slitent og trenger litt ekstra hvile, sier Ruud.

Etter lengre sykdomsperioder er det også greit å gjøre det til en regel at du lar barnet bli hjemme første feberfrie dag. Da ser du om tilstanden holder seg.

God hygiene forebygger sykdom. Slik får du barna til å vaske hendene.

Ta ansvar Så noen enkle tips fra helsesøster og barnehagestyrer må være å vurdere allmenntilstand, ta feberen og vurdere om barnet virker unormalt trøtt. Hagstrøm ber deg også kjenne mer på magefølelsen enn på samvittigheten overfor arbeidsgiveren.

- Hvis du er usikker, er det et tegn på at du bør holde barnet hjemme.

- Hvis foreldre slurver med dette, blir bare flere arbeidsgivere rammet ved at andre foreldres barn blir smittet. Jeg tror nok antall dager folk måtte ta fri på grunn av sykt barn ville reduseres totalt sett dersom alle fulgte retningslinjene, sier Hagstrøm.

Les også:
Sunt å være syk
Derfor blir barna syke i barnehagen
Unngå syke barn på reisen
La barna bli syke

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media