Se video av fødselen

Noen blir skremt av blod og skrik, mens andre mener fødselsfilmer er for romantiske.

Ja, vi elsker fødselsvideoer. I videoen over ser du hvordan det var da Lia Grace ble født.

Mange gravide elsker å se video av andres fødsler, selv om de innterst inne vet at ingen fødsler er like.

I serien Jordmødrene på NRK kunne du følge livet på fødeavdelingen på sykehuset Buskerud i Drammen. På NRK.no ble det dessuten laget en egen nettserie med Helene og Atle som ventet sin førstefødte. Hele serien kan du se her. Episode 12 og 13 er viet til selve fødselen.

Fin forberedelse for noen Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen, ser hun ingen grunn til å ikke legge ut fødselsfilmer til offentligheten så lenge alle de involverte har godkjent det.

- Så får det være opp til hver enkelt om de vil se. Noen vil ikke se i det hele tatt, mens andre vil helst se flest mulig, sier Heiberg.

Hun tror det varierer veldig fra gravid til gravid om de har utbytte av å se fødsler på video.

- For noen gravide kan det være en fin forberedelse til fødselen, mens andre blir mer redde.

Les mer: Uke 36 - forberedelsene begynner

Fødsselserie Her kan du se et utdrag fra andre episode i den amerikanske tv-serien Barnet i magen (A baby story) som blir vist på Discovery-kanalen TLC Norge denne høsten. Du får følge ulike foreldrepar de siste ukene av svangerskapet, under fødselen og de første ukene med en ny baby.

I denne episoden, som vises tirsdag 3. august klokka 22.30, møter vi Tina og Mike Simitz. De har allerede sønnene Michael (6) Matthew (2), og nå ser de frem til at få en liten jente.

Bare én eggstokk Paret møtte hverandre på universitetet, hvor de var kjærester i to år før Mike fridde. Etter å ha vært gift ett år, begynte de å tenke på å få barn. Kort tid etterpå blir Michael født.

Da Michael var 3 år, ønsket paret enda et barn, men Tina fikk problemer med eggstokkene og måtte få én av dem fjernet. Hun ble likevel gravid, men spontanaborterte, noe som var et stort tap for dem begge. Heldigvis ble Tina gravid igjen, og ni måneder etterpå ble Matthew født.

Frykter å ikke rekke fram Nå skal Tina føde sist tredje barn. Hun får rier, og denne gangen ser det ut til at fødselen skal gå fort. De skynder seg til sykehuset, men trafikken er kaotisk, og Tina frykter at de ikke når frem i tide.

Det gjør de. Tina har en åpning på seks centimeter og kan snart begynne å presse. Like etterpå blir de foreldre til Lia Grace.

Og hele forløpet blir altså filmet.

Utbytte av å se fødselsvideo Marit Heiberg mener det er en utfordring å formidle fødsler på film.

- Noen har lett for å henge seg opp i og bli skremt av detaljer som blod, stønn eller skrik. Samtidig blir enkelte filmer kritisert for å være for romantiske, og dermed ikke særlig realistiske. Uansett er det helt annerledes å være inne på fødestua selv enn å se andre føde på film.

Alternativ til video Erfaringsmessig tror hun hun det kan være like nyttig å snakke og fortelle om hva som kan skje under en fødsel, gjerne mens den gravide blir vist rundt på selve fødestua og få møte jordmødrene som jobber der.

Heiberg har selv jobbet på ABC-klinikken på Ullevål, og der har de god erfaring med å gjøre det på den måten.

- Da får parene vite hva som muligens kommer til å skje under fødselen, samtidig som det gir en trygghet å bli kjent med omgivelsene på forhånd.

Tips: Du får mange treff om søker du på "fødsel" eller "birth" i YouTube. Også på Google kan du finne fødselsvideoer. Her kan du se en animert video av hvordan en fødsel foregår.

Delta i fødselsdebatten og les fødselshistorier på BarniMagen.com.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.