Seier for forbrukerne: Antibiotikafôret kylling fases ut i løpet av året

Produsentene fjerner narasinen for å få opp salget igjen.

SLUTT PÅ ANTIBIOTIKABRUK: All norsk kylling skal være Narasin-fri i løpet av 2016. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
SLUTT PÅ ANTIBIOTIKABRUK: All norsk kylling skal være Narasin-fri i løpet av 2016. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Kylling, som leverer fjærkre til Rema 1000, har deltatt i et forskingsprosjekt  for å se om det er mulig å fase ut bruken av Narasin.

Nå ser det ut som de allerede har klart målet om å ha Narasin-fri kylling i løpet av 2016.

I en pressemelding melder Rema 1000 at deres kyllingproduksjon fra 1.februar er helt uten Narasin - et antibiotikalignende stoff som blir brukt for å holde kyllingen sykdomsfri.

Endrer etter interesse fra kundene - Da debatten om narasinbruk startet mot slutten av 2014, merket vi en liten oppbremsing i salget som varte en liten periode inn i 2015, forklarer kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema.

- Vi har sett en interesse fra kundene våre etter kylling som er produsert uten Narasin i fôret, og selv om dette ikke er pålagt har vi valgt å gjøre dette så raskt som mulig, sier Fossum Beyer.

Flere dagligvarekjeder har tatt grep, blant dem som tilbyr Narasin-fri kylling er Kiwi, Meny og Coop.

- Stange Kylling har vi hatt fri for Narasin i fôret hele tiden, og i 2015 hadde vi en vekst på 30 prosent på Stange kylling, sier Fossum Beyer.

Også Prior faser ut sin antibiotikabruk.
De lanserte sin første narasinfrie kylling i mars i fjor, med løfte om å kutte all antibiotikabruk i kyllingproduksjonen løpet av 2016.

- Vi har kommet langt på vei. Det er ganske sikkert at alle våre bønder vil ha Narasin-frie kyllinger i løpet av året, sier informasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn.

Forbrukermakt i praksis Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg forteller til NorgesGruppen at han ønsker å lytte til forbrukernes krav, og at Prior derfor er glade for å kunne tilby kylling som ikke har fått narasin i fóret.

- Etter raset vi opplevde i kyllingsalget var vi nødt til å gjøre noe for å få salget på normalt nivå igjen, forteller Kringlebotn.

- Svært mange vegret seg for å kjøpe kylling, og kyllingsalget stupte så mye som 15 prosent

- Nortura støtter alle tiltak for å motvirke antibiotikaresistens, men antibiotikabruken i Norge er rekordliten, sier Kringlebotn.

Bakgrunnen for at flere produsenter ønsker å fjerne antibiotikastoffet i sin kyllingproduksjon, er en undersøkelse fra en regjeringsutnevnt ekspertgruppe som viste til at 32 prosent av norsk kylling er smittet med antibiotikaresistente bakterier, skriver DinSide. 

 

Dette er Narasin:

• Narasin er et antibiotikalignende stoff.

• Stoffet er blitt brukt preventivt, altså for å unngå sykdom i kyllingbesetningene.

• Narasin er et godkjent middel mot parasitter.

• Fordi narasin også har effekt mot noen bakterier har det blitt diskutert om stoffet kan bidra til antibiotika-resistens

• Antibiotikaforbruket i Norge er blant de laveste i verden.


Kilder: Rema 1000 og NorgesGruppen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer