Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Seier for forbrukerne: Antibiotikafôret kylling fases ut i løpet av året

Produsentene fjerner narasinen for å få opp salget igjen.

SLUTT PÅ ANTIBIOTIKABRUK: All norsk kylling skal være Narasin-fri i løpet av 2016. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
SLUTT PÅ ANTIBIOTIKABRUK: All norsk kylling skal være Narasin-fri i løpet av 2016. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer

Norsk Kylling, som leverer fjærkre til Rema 1000, har deltatt i et forskingsprosjekt  for å se om det er mulig å fase ut bruken av Narasin.

Nå ser det ut som de allerede har klart målet om å ha Narasin-fri kylling i løpet av 2016.

I en pressemelding melder Rema 1000 at deres kyllingproduksjon fra 1.februar er helt uten Narasin - et antibiotikalignende stoff som blir brukt for å holde kyllingen sykdomsfri.

Endrer etter interesse fra kundene - Da debatten om narasinbruk startet mot slutten av 2014, merket vi en liten oppbremsing i salget som varte en liten periode inn i 2015, forklarer kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema.

- Vi har sett en interesse fra kundene våre etter kylling som er produsert uten Narasin i fôret, og selv om dette ikke er pålagt har vi valgt å gjøre dette så raskt som mulig, sier Fossum Beyer.

Flere dagligvarekjeder har tatt grep, blant dem som tilbyr Narasin-fri kylling er Kiwi, Meny og Coop.

- Stange Kylling har vi hatt fri for Narasin i fôret hele tiden, og i 2015 hadde vi en vekst på 30 prosent på Stange kylling, sier Fossum Beyer.

Også Prior faser ut sin antibiotikabruk.
De lanserte sin første narasinfrie kylling i mars i fjor, med løfte om å kutte all antibiotikabruk i kyllingproduksjonen løpet av 2016.

- Vi har kommet langt på vei. Det er ganske sikkert at alle våre bønder vil ha Narasin-frie kyllinger i løpet av året, sier informasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn.

Forbrukermakt i praksis Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg forteller til NorgesGruppen at han ønsker å lytte til forbrukernes krav, og at Prior derfor er glade for å kunne tilby kylling som ikke har fått narasin i fóret.

- Etter raset vi opplevde i kyllingsalget var vi nødt til å gjøre noe for å få salget på normalt nivå igjen, forteller Kringlebotn.

- Svært mange vegret seg for å kjøpe kylling, og kyllingsalget stupte så mye som 15 prosent

- Nortura støtter alle tiltak for å motvirke antibiotikaresistens, men antibiotikabruken i Norge er rekordliten, sier Kringlebotn.

Bakgrunnen for at flere produsenter ønsker å fjerne antibiotikastoffet i sin kyllingproduksjon, er en undersøkelse fra en regjeringsutnevnt ekspertgruppe som viste til at 32 prosent av norsk kylling er smittet med antibiotikaresistente bakterier, skriver DinSide. 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media